Spomenik u Beogradu
Alo.rs
Spomenik u Beogradu

Alo.rs

Spomenik u Beogradu, Foto: Alo.rs

 

* Francuski predsednik Emanuel Makron u poseti Srbiji

* Obići će Spomenik zahvalnosti Francuskoj - obnova

* Položiće vence 

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će na Savskom šetalištu Beogradske tvrđave postaviti i izložbu "Spomenik zahvalnosti Francuskoj - obnova", koja je posvećena istoriji spomenika, kao i obimnim radovima na restauraciji i sanaciji kulturnog dobra od velikog značaja.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj postavljen na kraju glavne aleje Kalemegdanskog parka 11. novembra 1930. godine i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

Pored spomenika zahvalnosti, predsednik Makron položiće vence na jednom od najznačajnijih memorijala Prvog svetskog rata na Spomenik i spomen - kosturnicu braniocima Beograda i pokloniće se ispred spomenika srpske heroine Milunke Savić, najodlikovanije žene Prvog svetskog rata koja je dobila dva francuska ordena Legije časti i medalju „Miloš Obilić“ i jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar Đorđević istakao je da će Republika Srbija nastaviti i u budućnosti da neguje i dodatno unapređuje prijateljstvo sa svojim strateškim partnerom Francuskom, u znak zahvalnosti na ukazanoj pomoći tokom Prvog svetskog rata, a resorno ministarstvo će još više pažnje posvetiti i zaštiti ratnih memorijala i spomenika, kako bi se sačuvale uspomene na one koji su dali živote za našu bolju budućnost.

- Kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona, predstavlja potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo - istakao je ministar.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Predsedništvo Srbije

Kako je naveo, u Srbiji postoji još nekoliko spomen obeležja koji dokazuju višedecenijsko prijateljstvo Srbije i Francuske, kao što su Spomen poprsje Franša d'Eperea koji je bio veliki i iskreni prijatelj Srbije što je pokazao komandujući tokom probijanja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, nakon čega je oslobođen Beograd, Spomen ploča Admiralu Gepratu i Francusko Vojno groblje, gde su sahranjeni francuski vojnici.

 

PROČITAJTE JOŠ: