Samit u Tirani
Tanjug/AP
Samit u Tirani, Foto: Tanjug/AP

Na plenarnom sastanku Vučić je rekao da Srbija čini sve da se pridruži EU, ali da se ceo svet umešao u problem Srbije i Kosova.

PROČITAJ JOŠ:

- Počeli su da galame na nas, da nam govore šta da radimo. Ko ste vi da nam govorite šta da radimo? To je naš problem, problem Srbije i Kosova i mislim da nemamo pravu podršku EU - rekao je između ostalog Vučić.

Samit u Tirani, Foto: Tanjug/AP

On je naveo da je u Srbiji 50 odsto stanovništva za EU, a 45 odsto protiv.

Hladno rukovanje Vučića i Tačija

Gotovo svi albanski i prištinski mediji zabeležili su jutros rukovanje Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, pred početak Samita u Tirani, uz komentar da je bilo - hladno. Oni su se rukovali u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Posle razgovora sinoć u Tirani sa Mogerinijevom, Vučić je izjavio da su Albanci uspeli da svakodnevnim ponavljanjem o svom nacionalnom ujedinjenju to postane normalno i da niko više na to ne reaguje.

Samit u Tirani, Foto: Tanjug/AP

- Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu - rekao je Vučić.

PREPORUČUJEMO:

On je Mogerinijevoj izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, "čudnim dešavanjima između Tirane i Prištine", kakva je i priča o nacionalnom ujedinjavanju albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Samit u Tirani, Foto: Tanjug/AP

Kako je saopšteno, Vučić je s Mogerinijevom razgovarao i o evropskom putu Srbije i nekim stvarima iz domena vladavine prava i po zavrsetku evropskih izbora. On je dodao da očekuje povoljnije ocene i mogućnost otvaranja novih poglavlja u pregovorima o učlanjenju Srbije u EU.

Uoči početka Samita, Vučić je jutros razgovarao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem o aktuelnoj situaciji u regionu.

Samit u Tirani, Foto: Tanjug/AP

Domaćin skupa, albanski predsjednik Iljir Meta sinoć je priredio radnu večeru kojoj su prisustvovali Dodik, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i visoki predstavnik EU Federika Mogerini.

Prethodno se Dodik sastao sa Metom. Na sastanku je naglašeno da je potrebno uspostaviti bolje odnose i saradnju između dve zemlje, i da je turizam jedna od oblasti gde se može razviti poseban oblik saradnje BiH i Albanije. Sagovornici su se založili za otvaranje ambasada u Sarajevu i Tirani.

Komentari (4)

Borko

09.05.2019 15:27

Vucic nije dozvolio da ga iznerviraju, ali im je jasno ocitao lekciju.

cscs

09.05.2019 16:56

Srbiju pokusavaju provocirati na sve nacine

Sara

09.05.2019 17:06

Srbija nema podrsku EU ali se bori dostojanstveno.

Iva

09.05.2019 17:53

Sramota! Ovako nešto je nedopustivo.