OSVEŠTANA TOMINA CRKVA Dragicin mozaik ukrašava ulaz u svetinju (FOTO)

Hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Bajčetini, čiji je ktitor odlazeći predsednik Srbije Tomilsav Nikolić danas je osveštao patrijarh srpski Irinej.

Tomislav i Dragica Nikolić
Tomislav i Dragica Nikolić, Foto: N. Radišić

Hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Bajčetini kod Kragujevca, koja se nalazi na obroncima Gledićkih planina u selu odakle potiče predsednik Srbije, danas je osveštao patrijarh Irinej i mnogobrojno sveštenstvo. Zadužbina, čiji su ktitori Tomislav i Dragica Nikolić, građena je skoro pet godina, a pored same crkve, napravljen je i konak, zato što je ideja da postane manastir.

 

Srpska pravoslavna crkva je Tomislava i Dragicu Nikolić odlikovala ordenom Svetog Save.

Radomir Nikolić sa porodicom
Radomir Nikolić sa porodicom, Foto: N. Radišić

Prvoj liturgiji i činu osvećenja prisustvovali su mnogobrojni visoki gosti, među kojima je bio ambasador Kine, načelnik generalštaba Vojske Srbije, a kao izaslanih ruskog patrijarha došao je Mitropolit Belogorodski Jovan.

Tomislav Nikolić je u obraćanju nakon osvećenja svoje zadužbine, koja je predata Šumadijskoj eparhiji, rekao pored ostalog da je „davno spoznao da je lako steći ovozemaljska dobra, da ih je lakše izgubiti, i da je sve materijalno isprazno i besmisleno bez duhovnog uzdignuća“.

- Naučili smo da je bogatstvo u deljenju sa drugima, radost u davanju, a dobročinstvo bogougodni čin. Sve što smo činili, činili smo na dobrobit svome narodu i državi - rekao je Nikolić i pomenuo „desetine obnovljenih porodilišta, škola, usrećene dece kojima sudbina nije bila naklonjena“.

- Crkva i konak čiji smo ktitori izgrađeni su sa velikom pažnjom i ljubavlju moje porodice i mene. Nismo ih zidali samo ciglom i malterom, već i sa ljubavlju hrišćanskom, ljubavlju prema Srbiji i čoveku u njoj. Hram i manastirski kompleks nastali su iz duše porodice Nikolić - rekao je odlazeći predsednik Srbije, i zahvalio se donatorima, ljudima koji su gradili, i predao ga na korišćenje crkvi u svoje i Dragičino ime, kao i u ime sinova Radomira i Branislava, snaha Milice i Milene i petoro unučadi.

Petrijarh Irinej je rekao da je hram „nova zvezda na srpskom duhovnom nebu i ukras blagoslovene zemlje Srbije“.

- Ovo je nešto što samo bog može da daruje jednom stradalničkom narodu, ali narodu vernom i odanom bogu. Naš narod ima velike svetinje kojima se diči i ponosi. Ova najnovija svetinja je obeležje našega vremena, u kome postoje ljudi mudri i bogomispunjeni, i koji učiniše delo koje nikada neće biti zaboravljeno. Poslednji srpski vladar koji je podigao zadužbinu na Oplencu bili su Kralj Petar i Kralj Aleksandar Karađorđević. Sada je u svojoj Bajčetini, gde je čuo prvu reč o veri i svom narodu zadužbinu podigao Tomislav Nikolić - rekao je Patrijarh Srpski irinej.

Dragica Nikolić je sama, svojeručno izradila fresku Svetog Dimitrija koja se nalazi iznad ulaznih vrata u crkvu.

– Došla sam na ideju da crkva treba da bude ukrašena mozaikom, jer sam se i ja bavila mozaikom. Neki delovi na crkvi su obeleženi mojom rukom. Kako se crkva pravila, tako sam sve više uviđala da je to nešto što smo trebali da uradimo, i tako nešto svaki čovek koji je u mogućnosti da uradi, rekla je Dragica Nikolić.

Pred crkvu su stigli odlazeći predsednik Nikolić sa suprugom Dragicom, kao i njihov sin i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa porodicom.

Cela građevina vredi, prema procenama gređevinskih stručnjaka, više od milion evra. Kako izgleda Tomina zadužbina, pogledajte OVDE

Inače, odlazeći predsednik Nikolić rekao je za Sputnjik da će i njegov lik biti oslikan u crkvi u Bajčetini.

"Priprata crkve nije još oslikana, ali će tu biti ktitorska ikona i na njoj će biti i moj lik. I to je potpuno kanonski, to nema veze sa komentarima i kritikama. Oni koji to komentarišu negativno i kritikuju, ne znaju pravila. Onda bi trebalo da kritikuju i kralja Milutina i sve Nemanjiće, one koji su bilo šta, bilo kada izgradili, što su stavljali svoj ktitorski lik. Kada ne bi bilo ktitorske ikone onda bismo odstupili od kanona. Ikona će sigurno biti postavljena, pa će moći da slikaju ono što žele da napadaju, a onda da ne pomisle slučajno da sam se ja uplašio bilo čega, uostalom za to je primer i kripta. Njegova svetost patrijarh Irinej mi je predložio da napravim kriptu u crkvi. Rekao je da je to potpuno u skladu sa kanonima, tako da ću ja to da ispoštujem", naveo je Nikolić i dodao da ne razume one koji negativno komentarišu izgradnju crkve.

"Gradnja crkve ne treba da bude predmet spora. Ja nisam uzimao novac iz budžeta Srbije ili od nekog javnog preduzeća, pa da kažu zašto država nije dala novac na nešto pametnije. Ja sam taj novac sakupljao kao što su nekad monasi išli po svetu i kao što i danas ponekad monasi iz pojedinih manastira idu i to najčešće u Rusiju, ali sada već i u Zapadnu Evropu među naše ljude iz dijaspore i uz blagoslov igumana ili vladike skupljaju novac, pa time grade, doziđuju, popravljaju. Tako sam i ja imao misiju da uverim ljude da će to biti verovatno jedna od najlepših crkava u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da će manastir da živi i da ćemo moja porodica i ja neprekidno imati na umu da je tu težak život, da su i moji preci teško živeli, da monahe nećemo ostaviti sigurno na cedilu. Onaj ko me kritikuje zbog svega, pa evo i zbog gradnje crkve, neka se osvrne oko sebe, prvo šta je izgradio za sebe, a potom da li je ikada išta izgradio za druge", izjavio je Nikolić.

 • Korisnik: DUUUU
  29/05/2017 - 00:48
  POLUSVET VLADA SRBIJOM ,NARODE PROBUDI SE
 • Korisnik: Don Tomieoni
  28/05/2017 - 13:33
  Niko od partijskih drugova nije dosao ,TO JE ZA VELIKU BRIGU
 • Korisnik: Veliki djoka
  27/05/2017 - 21:26
  Ja ne bi voleo da sam na Tominom mestu ,bojao bi se neke saobracajke ,infatkta ,samoubistava ,bogami patio bi od teske nesanice ,za sebe i porodicu
 • Korisnik: Dragan,Niš
  27/05/2017 - 20:40
  Ako je Ktitor,na grčkom gospodar,onda je to njegova svojina ali ako je daje crkvi on bi imao obavezu i da se stara o njoj odnosno da finansira njeno održavanje.Može li to i odakle Toma i ako ne ,kako onda može da bude Ktitor??
 • Korisnik: MSlinai
  27/05/2017 - 20:37
  Da neprodju ove crkve kao kuce zemunovog klana
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi