Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, Edi Rama, Ohrid,
Printscreen Youtube/RTV Pink
Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, Edi Rama, Ohrid,

Printscreen Youtube/RTV Pink

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, Edi Rama, Ohrid,, Foto: Printscreen Youtube/RTV Pink

Samo mesec dana od pokretanje inicijative za uspostavljenje regiona bez barijera za slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala između Srbije, Severne Makedonije i Albanije naziru se prvi konkretni koraci u tom smeru, koje su sinoć, kako saznaje Tanjug, u Ohridu dogovorili predsednik Aleksandar Vučić i premijeri Edi Rama I Zoran Zaev.

Vučih, Zaev i Rama su postigli dogovor o konkretnim merama koje će doprineti razvoju i rastu tri zemlje.

Ključno pitanje za svakog investitora je politička i ekonomska stabilnost, a ne postoji bolja poruka o stabilnosti regiona od zajedničkog nastupa zemalja u regionu i kreiranja jedinstvenog tržišta.

Sloboda kretanja, kako je konstatovano, imala bi višestruke efekte i maksimizuje konkurentnost celog reziona, koji ima potencijal od 12 miliona stanmovnika.

Dogovoreno je da se uvede sistem koji bi omogućio putovanje između zemalja samo uz posedovanje lične karte, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura.

Ova mera će direktno podići dostupnost radne snage što će dovesti do povećanja atraktivnosti celog regiona za privlačenje novih investicija.

Kompanije koje budu dolazile u jednu od zemalja neće morati da brinu o radnoj snazi, jer će moći bez dodatnih procedura da dovode potrebnu kvalifuikovanu radnu snagu iz sve tri zemlje.

Slobodan I brz protok roba će se podstaći kroz uvođenje 24-o časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi sa akcentom na fotosanitarnu I veterinarsku inspekciju.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Trilateralni sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 9, 2019 at 9:10am PST

Planirano je I objedinjavanje I formiranje zajedničkog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit roba u okviru zemalja članica inicijative sa akcentom na uvođenje sistema sa što manje “papira”, koji bi bio u skladu sa strategijom digitalnog razvoja zemlje.

Takođe je predviđeno I međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u okviru zemalja članica inicijative, te I podsticanje razmene studenata I pokretanje zajedničkih projekata za istraživanje I razvoj.

Isto tako predviđeno je da se uspostavi „mini Šengen“, to jest da stranci koji bi došli u Beograd mogli bez dodatnih viza da putuju u ostale zemlje čalnice ove inicijative I obratno.

Tako će Srbija I Albanija, kako je planirano, pre kraja godine uvesti mogućnost putovanja svojim građanima samo uz ličnu kartu.

Srbija, Albanija I Severna Makedonija, dalje, planiraju jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala I terorizma putem saradnje u oblasti migracije I pomoći u vanrednim situacijama.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se protoka kapitala tiče ona je deo zajedničke inicijative ali podrazumeva komplikovanu proceduru implementacije I izmenu velikog dela zakonodavnog okvira iz oblasti tržišta kapitala, poreskog I finansijskog sistema.

Tri zemlje napraviće sopstvena pravila u mnogim oblastima I tako unaprediti svoju atraktivnost I saradnju, te ova inicijativa time može postati najvažnija politička inicijativa u 21.veku.

Na sastanku u Ohridu sve četiri slobode ućiće u akcioni plan, koji treba do idućeg sastanka 21.decembra u Albaniji, da donese konkretne rezultate.

Važan podatak je, nakon što je EU zaustavila proces proširenja na Zapadni Balkan, da su SAD podržale inicijativu za tešnju saradnju u regionu, koja je otvorena za sve zemlje regiona.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"