PANCIR s-1, S-400
Foto Ministarstvo odbrane
PANCIR s-1, S-400

Foto Ministarstvo odbrane

PANCIR s-1, S-400, Foto: Foto Ministarstvo odbrane

Rusija će isporučiti Srbiji raketni sistem Pancir-S narednih nekoliko meseci, u skladu sa potpisanim ugovorom, izjavio je danas direktor ruske agencije uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda Rosoboroneksport Aleksandar Mihejev.

Raketni sistemi se sastavljaju, a srpski specijalci su na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odlaganja - rekao je on za ruske medije.

Kako je rekao ugovor će biti ispunjen u narednih nekoliko meseci, a nakon što se završi obuka, nakon koje će Rusija započeti isporuku sistema.

"Pancir S" su već nabavile mnoge zemlje, poput Sirije, Alžira, Iraka, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Brazila i drugih, a ruski mediji navode da cena jednog sistema iznosi od 13 do 15 miliona dolara. Međutim, Srbija ga nabavlja po najpovoljnijim mogućim uslovima.

Pročitajte još:

Ukoliko naoruža svoje PVO jedinice "Pancirom", Srbija će biti jedina država u ovom delu Evrope koja poseduje taj tip ruskog naoružanja.

PANCIR s-1, S-400

Foto Ministarstvo odbrane

PANCIR s-1, S-400, Foto: Foto Ministarstvo odbrane

Pancir S1", koji uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400.

Reč je o moćnom sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Ruska armija je "Pancire" rasporedila u Siriji, gde su se odlično pokazali u borbenim uslovima, odbijajući nekoliko masovnih napada bespilotnih letelica na rusku bazu Hmejmim.

Bonus video: Završetak prikaza na vojnom aerodromu - "Sloboda 2019"