Aleksandar Vučić, Metju Palmer
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić, Metju Palmer

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Metju Palmer, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obraćajući se medijima nakon sastanka s visokim zvaničikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, Vučić izjavio da bi voleo da Tramp malo promeni stav o KiM.

Prema njegovim rečima, s Palmerom je razgovarao najviše o Kosovu, kao i o položaju Srba na KiM, ali i interesima Srbije u celini. "Zahvalan sam SAD na podršci SAD na putu Srbije ka evrointegracijama", kazao je predsednik Srbije, koji je preko Palmera još jednom pozvao predsednika Amerike da poseti Srbiju.

 

"Najviše smo razgovarali o Kosovu, ali bilo je reči i o našim bilateralnim odnosima, koji su na uzlaznoj putanji, i mogu biti samo bolji, ne lošiji. Nastavljamo dobru vojno- ekonomsku saradnju, posebno s hardom iz Ohaja, s NATO-om imamo dobru saradnju. Zahvalan sam što SAD poštuju našu vojnu neutralnost jer je Srbija vojno neutralna", kazao je Vučić na konferenciji za medije.

 

"Naši razgovori nisu nikad laki i jednostavni, ali da budem iskren otvorenost i korektnost tih razgovora je mnogo značajniji nego kako se u tokom tog razgovora neko oseća", poručio je Vučić.

U tom smislu, objasnio je Vučić, jasno je da se Palmer ne slaže sa stavovima Srbije, isto kao što ni “Srbija ne peva od sreće” kada je reč o stavovima SAD.

MARKO ĐURIĆ OŠTRO ODGOVORIO NA IZJAVE VUKA JEREMIĆA I SZS O KOSOVU I METOHIJI To su politički šarlatani koji nisu smeli da se susretnu sa predsednikom Srbije! Za njih KiM nije goruće pitanje, već estradna tema

Takođe, predsednik Srbije pozvao je još jednom predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Srbiju, jer je, kako je rekao, malo zemalja u kojima će Tramp za prvi i eventualni drugi mandat imati takvu podršku.

"Znamo da ne možemo da očekujemo da će promeniti stav o Kosovu ali ono čemu se nadamo i što Vas molimo da mu prenesete je da se nadamo nešto balansiranijem odnosu prema tom pitanju koji bi bio povoljniji za Srbiju", dodao je Vučić.

S druge strane, Palmer je rekao da će u Srbiji razgovarati s predstavnicima američkih kompanija o posledicama koje trpe zbog taksi koje je uvela Priština.

 

Visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer izjavio je danas u Beogradu da su takse koje je uvela prištinska vlast prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu, i da bi Vašington želeo da se one ukinu.

SAD, prema njegovim rečima, nastavljaju da podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod posredovanjem EU, a ima za cilj normalizaciju odnosa.

„Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su takse prepreka tome. Želeli bi da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog“, kazao je Palmer na zajedničkoj pres konferenciji, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On se zahvalio predsedniku Vučiću za partnerstvo sa SAD, i za posvećenost dijalogu.

„Možete da računate na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije“, poručio je Palmer.

On je preneo da je sa Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije, o tome gde se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

„Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti“, rekao je on i istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.

Aleksandar Vučić, Metju Palmer

Tanjug/Dragan Kujundžić