MI6 Logo
Wikipedia
MI6 Logo

Wikipedia

MI6 Logo, Foto: Wikipedia

Posledica je da javno mnjenje postaje žrtva institucionalizovane sistemske prevare. Etalon takvog sistema je Britanija, država bestidnih insinuacija, podlih namera, skrivenih ciljeva i dvosmislenog govora.

Reakciju na vrednosno (i zakonski) neprihvatljivu praksu britanske vlasti izazvala je hakerska mreža "Anonimus", koja je razobličila da je vlada (Tereze Mej i Dejvida Kamerona) koristila budžetska sredstva za mreže dezinformisanja u EU, SAD, Kanadi, ali i u zemlji (protiv opozicije i posebno šefa opozicije Džeremija Korbina). Zbog pranja propagande kroz medije i stručnu javnost prva na udaru našla se nevladina organizacija Inicijativa integriteta (Integrity Initiative).

Inicijativa integriteta u svom priručniku pominje organizovano delovanje u Srbiji:

1) među tri glavna dostignuća prve faze manipulacije javnom sferom (uključujući "blaćenjem" onih koje smatraju nepodobnim i sprečavanjem njihovog imenovanja na javne položaje), koja podrazumeva stvaranje klastera u različitim državama, navodi se "utišavanje glasova za Kremlj na srpskoj TV"

2) ističe se upravljanje distribucijom komunikacija za sistem klastera (novinara, naučnika i javnih radnika za brzu reakciju u javnosti) protiv "malignog mešanja Rusije" u Grčkoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Litvaniji i SAD, što obuhvata kupovinu novina, razrađivanje debatnih događaja i obrazovanje osmatračnice medija i u tom kontekstu koordinacija "integracije klastera u Srbiji i Crnoj Gori"

3) pravoslavlje se navodi kao oružje Rusije i problematizuje zato što "crnogorski i drugi balkanski pravoslavni vernici naginju Srbiji i Rusiji, a ne Grčkoj".

PROČITAJ JOŠ:

Inicijativa integriteta je pokrenuta u jesen 2015. godine od strane organizacije pod nazivom Institut za državnu veštinu (Institute for Statecraft) u saradnji sa Slobodnim univerzitetom Brisela. Proklamovani cilj bio je "skretanje pažnje političara, kreatora politike, ljudi od uticaja na mnjenje i drugih zainteresovanih na pretnju koju Rusija predstavlja za demokratske institucije Britanije, Evrope i Severne Amerike". Problem je što su obmanjujuće propagandne kampanje, prikrivene kroz međunarodnu mrežu političara, novinara, naučnika, istraživača i vojnih lica, finansirali, između ostalih, britanska Kancelarija za inostranstvo i Komonvelt, NATO, Fejsbuk i organizacije zagovornici angloameričkog hegemonizma i neoimperijalizma.

Mreža oko Inicijative integriteta pod nadzorom je Instituta za državnu veštinu, analitičkog centra sa sedištem u Škotskoj, od kojeg dobija finansije. Direktor ovog "Instituta", iako formalno nije funkcioner obaveštajnog sistema, često angažuje britanske tajne službe i šalje svoje agente na sednice odbora Donjeg doma parlamenta kako bi plasirao diskurse poslanicima. Kružoci obrazovani za političku i finansijsku manipulaciju sprovode misije britanske obaveštajne vrhuške i upliću se u unutrašnje poslove suverenih država. Dok u Britaniji skandal dobija na zamahu, evropski političari ćute o aktivnosti Inicijative integriteta u njihovim zemljama.

Tereza Mej

Associated Press

Tereza Mej, Foto: Associated Press

Internet domen Inicijative integriteta (integrityinitiative.net) registrovan je 22. juna 2015. godine. Do kraja novembra te godine dobija 46.639 funti od privatne investicione firme sa sedištem u Hjustonu (FW Investments Partnership), britanske Kancelarije za inostranstvo i Komonvelt, američkog analitičke organizacije Centar za pomorsku analizu i katoličke međunarodne razvojne dobrotvorne institucije za Englesku i Vels (CAFOD). Do novembra 2016. dobila je 87.250 funti na ime namenskih fondova za bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, NATO i za istraživačke programe u Rusiji i Ukrajini, kao i 33.441 funti od donatorske organizacije Dalverton trast i kroz programe Kancelarije za inostranstvo i Komonvelt.

Za 2017. godinu "Inicijativa" je dobila 307.000 (oko 330.000 evra) od privatnih donatora, 124.567 funti od Kancelarije za inostranstvo i Komonvelt, koji je odobrio i zajam od 250.000 funti za 2017/18. Otkrivena dokumentacija pokazuje da je nešto više od mesec dana pre zajma za fiskalnu 2017/18 godinu šef „Inicijative“ (Kris Doneli) o tome razgovarao u Sekretarijatu odbrane, te izgleda kako je zajam samo formalno kanalisan preko civilnog sekretarijata. U tom kontekstu, zanimljiva je uplata 45.000 funti za propagandne aktivnosti u Evropi i SAD od Fondacije Smit Ričardson, koja je među finansijerima i roditeljske organizacije Inicijative integriteta – Štaba NATO javne diplomatije.

Vojska Velike Britanije Britanska vojska

Profimedia

Vojska Velike Britanije Britanska vojska, Foto: Profimedia

Kancelarija za inostranstvo i Komonvelt je priznala da je finansirala "Inicijativu". Ta Kancelarija je, pored diplomatske službe, zadužena za Tajnu službu (bivša MI6) i Štab vladinih komunikacija (GCHQ). Osim šefa diplomatije, ingerencije u obaveštajno-bezbednosnom sistemu imaju Sekretar odbrane, zadužen za vojnu obaveštajnu službu, i Unutrašnji sekretar, nadležan za Opštu službu bezbednosti (MI5) i Združeni centar za analizu terorizma. U finaniranje Inicijative integriteta, dakle, bio je uključen ceo britanski spoljnoobaveštajni sistem.

Britanska vlada je priznala da su Kancelarija za inostranstvo i Komonvelt, Armija i Sekretarijat odbrane finansirali i Institut za državnu veštinu. Ova organizacija je bila iza propagande šikaniranja šefa opozicione Laburističke partije i lidera opozicije u Donjem domu, inače anti-intervencionistički orijentisanog političara.

Mnogi istraživači smatraju da je operacija Inicijative integriteta koordinirana od strane britanskog vojnoobaveštajnog etablišmenta. U tom smislu se ukazuje da je na početku projekta, 2015. godine, šef "Inicijative" (Doneli) "postavljen za pukovnika vojne obaveštajne službe". Na to ukazuje i činjenica da Inicijativa integriteta tvrdi da se "suprotstavlja ruskim dezinformacijama i malignom uticaju" a da su glavni igrači koji je podržavaju nosioci naduvavanja fame o ruskoj pretnji, zarad čega dobijaju veća sredstva za mešetarenje po svetu, uključujući u Srbiji.

Vojska Velike Britanije Britanska vojska

Profimedia

Vojska Velike Britanije Britanska vojska, Foto: Profimedia

Inicijativa je, na primer, sprovela uspešnu kampanju protiv imenovanja Pedra Banjosa za direktora španske nacionalne bezbednosti, plasirajući tezu da je on "za Kremlj", što pokazuje da se britanski obaveštajni establišment ne libi da mešetari u državama sa kojima su evropski i NATO partneri. Eksponiranje ove organizacije je, čini se, zagrebalo površinu nečega što deluje kao napredna i onlajn verzija operativne akcije CIA-e Ptica rugalica (Operation Mockingbird).

Institut za državnu veštinu je dobrotvorna organizacija sa sedištem u mestu Fajf u Škotskoj, na lokaciji gde se nalazi "prazna, polu-napuštena, delimično srušena zgrada." "Institut", međutim, ima kancelariju u Londonu, u objektu koji pripada organizaciji posvećenoj „unapređenju kulture i filantropije“ (Buldog trast). U tim prostorijama novinari su zatekli Sajmona Brejsi Lejna, mladića u dvadesetim godinama, koji je 2016. godine bio organizator terenske kampanje Bernija Sandersa za predsedničku nominaciju Demokrata u SAD. Sandersovo prećutkivanje krađe glasova Hilari Klinton i prihvatanje nje kao kandidata, iako se ispostavila kao kradljivac glasova i para, podgreva sumnju da je Lejn u toj kampanji delovao u okviru operacije britanskog vojnoobaveštajnog uticaja.

Britanci su, nakon godina imperijalizma, ostali sa sistemom u kome politički predstavnici ne služe narodu, nego kao pokriće režimu. Britanska vlada jednako je otuđena od naroda, pa ne čudi njeno beščašće u svetskoj politici. Britanski narod, sluđen vekovima eksploatacije drugih, na svoju žalost ne shvata šta im misli i sprema vladajuća nomenklatura i njihovi lutkari iz britanske duboke države.

Moskva

Alo!/V. Zogović

Moskva , Foto: Alo!/V. Zogović

Izgleda, šire posmatrano, da je afera o „ruskom uticaju“ na američke izbore, na čemu su posebno insistirale Demokrate, bila u cilju skretanja pažnje. Pravo mešanje u američke izbore, doduše preko CIA i tajnovitog Demokratskog nacionalnog kongresa, bilo je od strane britanske tajne službe i/ili vojne obaveštajne službe. Predsednik Putin je na konferenciji za štampu posle susreta sa Trampom pomenuo Bila Braudera, perača novca koji je učestvovao u zaveri klintonovske mafije traženjem prljavštine o Trampu od britanskih obaveštajaca. Bivši pripadnik MI6 Kristofer Stil je, kako spekulišu analitičari, angažovao Sergeja Skripalja, izdajnika iz redova GRU, da sačini dosije. Konačno, iz Britanije je u aprilu 2016. godine plasiran diskurs o "ruskom mešanju" (podmetanjem Trampovom savetniku Džordžu Papadopulosu).

Imajući u vidu maligni britanski uticaj, u Srbiji bi trebalo posvetiti pažnju i izvesti na svetlo dana sve koji su uključeni u klastere i manipulacije ovog globalnog tumora. Oni su opasni zato što su administracija i javni prostor puni neoliberalnih zaluđenika, što našu politiku sprečava da razlikuje prijateljsko i neprijateljsko spoljno delovanje. Stabilnost ne znači ćutke trpljenje malignog uticaja, već jasne i transparentne odnose u kojima će se razlikovati namere i interesi u javnom prostoru.