Vlada Republike Srbije
Alo/Marko Metlaš
Vlada Republike Srbije

Alo/Marko Metlaš

Vlada Republike Srbije, Foto: Alo/Marko Metlaš

U sledećoj Vladi Srbije najmanje dve trećine aktuelne garniture biće zamenjeno, sudeći prema najavi predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića. Iako je Vučić rekao da će biti promenjeno oko 70 odsto ministara iz SNS, prema saznanjima, ova metla će zahvatiti i fotelje koje sada drže njihovi koalicioni partneri.

Naši izvori bliski vladajućoj koaliciji otkrivaju imena desetoro aktuelnih ministara koji imaju najviše razloga za brigu jer su najbliži odlasku iz Nemanjine nakon predstojećih izbora. Od kadrova iz redova naprednjaka, novi mandat najverovatnije neće dobiti Goran Knežević, Zoran Đorđević, Vanja Udovičić, Vladan Vukosavljević i Nela Kuburović. I stranke koje su, zahvaljujući SNS, delegirale pojedine članove Vlade moraće da smanje apetite. Kako saznajemo, insistiranje na novoj krvi u Nemanjinoj moglo bi da izmakne ministarsku fotelju i Nenadu Popoviću, Goranu Trivanu, Milanu Krkobabiću i Slavici Đukić Dejanović.

- Od svih njih, jedino Nela Kuburović, Goran Knežević i Rasim Ljajić imaju svoje razloge, što objektivne, što privatne, da ne uđu u sledeću vladu. Ministarka pravde čeka prinovu, ministar privrede je zbog ranije bolesti rešio da se, po isteku ovog mandata, sam povuče s tog mesta, a Ljajić, koji vodi turizam i trgovinu, odavno je obećao da neće biti ministar u narednom kabinetu. Svi ostali, realno, imaju najmršavije rezultate i afere, koje su povremeno bacale senku na dobar učinak cele Vlade - objašnjava naš sagovornik blizak vladajućoj koaliciji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da su najavljene promene dobre i da će zahvatiti i koalicione partnere.

- Tačno može da se zna ko je radio loše, ko osrednje, a ko dobro svoj posao. Mislim da će partija Rasima Ljajića ostati u Vladi, pre svega zbog veza s Turskom i drugim muslimanskim i arapskim zemljama, s čijim investicijama Srbija računa i ubuduće. Za Milana Krkobabića i Nenada Popovića nisam baš siguran, jer oni niti doprinose rejtingu, niti su bili zapaženi u poslu koji im je poveren u ovoj vladi - ocenjuje Anđelković.

Komentari (2)

Mitar

19.02.2020 23:34

Beočin, predsedniče Beočin. Po Bogu.

Dragan

20.02.2020 17:53

Ministra Kneževića vratiti u Zrenjanin u aps, zbog štete koju je naneo gradu sa zloupotrebama službene dužnosti i štete, pa grad još uvek nema vodu za piće. A ministar vojni poznatiji kao ratni huškač i čovek koji na kraju četrdesetih godina nije odslušao ni predvojničku obuku. Za njega isto aktivirati istragu za pronevere koje je nikako da se završe i prema krivici da odgovara.