Srbija Balkan komšije okruženje rat kosovo nato eu
Alo!
Srbija Balkan komšije okruženje rat kosovo nato eu

Alo!

Ilustracija: Alo!

Pročitajte još:

U poslednjih nekoliko meseci 13 država je povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a to su Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Grenada, Komora, Burundi, Dominika, Sao Tome i Principe, Liebrija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja i poslednji Palau.

Dok Priština tvrdi da je ovaj nelegalni akt priznalo 116 zemalja članice Ujedinjih nacija, u Beogradu se polazi od toga da je to učinio daleko manji broj.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da ni Šerlok Holms ne bi mogao da utvrdi koji je broj zemalja koje su priznale Kosovo i da je spisak od 116, koji predstavlja Priština, lažan.

Prema Beogradu, na spisku Prištine se nalaze zemlje koje nikada nisu donele odluku o priznavanju nezavsnosti Kosova, kao i one koje su suspendovale raniju odluku.

Procena je srpskih zvaničnika da je najviše 101 zemlja, među kojima su i pojedine države čiji stav nije jasno iznet, priznalo Kosovo.

S tim u vezi je Beograd od zemalja koje imaju nejasan stav s tim u vezi tražio objašnjenje.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun procenjuje da se nalazimo sada na 96 zemalja koje su priznale Kosovo, što je ispod polovine članica UN.

Preporučujemo:

Generalnu skupštinu UN danas čine 193 članice, stoga, ukoliko broj onih koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova bude 96, to znači da više od polovine zemalja ne priznaje južnu srpsku pokrajinu kao samostalnu državu.

Budući da je ključni cilj Prištine da obezbedi stolicu u UN, namera srpske diplomatije je da u procesu pregovora obezbedi što bolje pozicije.

- Tvrdnja da manje od 100 zemalja sveta priznaje nezavisnost Kosova, posle 10 godina od samoproglašenja, može predstavljati argument u rukama Srbije - izjavio je nedavno za Telegraf.rs Stefan Surlić, predsednik Centra za društvena istraživanja i asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Objasnio je da bi se time opovrgla tvrdnja da tzv. Kosovo ne može da postane članica UN samo zbog veta Rusije, već bi se istaklo da je to većinski stav.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da prištinska strana ide na to da dobije glas 2/3 članica, kako bi Kosovo steklo eventualno status posmatrača, kao Palestina.

- Na mala vrata pokušavaju da uđu u UN. Međutim, ukoliko broj zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisno, padne ispod 100, onda oni nemaju sa čim da forsiraju ideju o članstvu, ali i nezavisnosti - objasnio je on.

Na poslednjem zasedanju Generalne skupštine UN predstavnik države Samoa rekao da je ta država obmanuta kada je priznala tzv. Kosovo 2008. godine, a ministar spoljnih poslova Omana poručio je da oni zvanično nisu priznali Kosovo, ali se nalaze na prištinskoj listi zemalja koje jesu.

- Mnoge zemlje su obmanute posle jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine, umesto nekih je glasano pre 10 godina, tako da je prirodno što se sada preispituju odluke - rekao je Milivojević i dodao da svaki glas u SB UN ima podjednaku vrednost, tako da ne važe priče o tome da to što su neke male zemlje odlučile da povuku odluku o priznanju Kosova nema nikakvu težinu.

U Beogradu se očekuje da će još par zemalja, narednih dana, povući odluku o priznanju tzv. Kosova.