Auto put Miloš Veliki
Tanjug
Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

Nakon što se digla prašina oko naziva nove saobraćajnice, za koju je srpski predsednik Aleksandar Vučić predložio da ponese ime kneza Miloša Obrenovića, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić oglasio se na Fejsbuku. On se u svom postu obratio onima koji su osporili naziv Miloš Veliki tvrdeći da knjaza istorija ne pamti pod tim imenom.

Pročitajte još:

Vesić je objavio i dokument od 10. jula 1898. godine kojim se utvrđuje da će se “knjaz Miloš T. Obrenović i nazivati od sada Miloš Veliki”.

Njegovu objavu prenosimo u celosti:

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

- Kada je Predsednik Vučić predložio da se autoput prema Čačku nazove “Autoput Miloša Velikog” javile su se neznalice na društvenim mrežama da objave da knez Miloš Obrenović nikada nije nazivan Miloš Veliki.

Novinarka: Vozite autoputem i ubijete nekoga na naplatnoj rampi... Vučić: Na primer? RAZGOVOR KOJI POMERA GRANICE!

Vučić odgovara na pitanja novinarke Glasa Amerike o odlascima iz Srbije, Đilasu, Jeremiću, o Babiću i o bojkotu opozicije!

Kakve su to neznalice pokazuje odluka kralja Aleksandra Obrenovića kojom se odobrava rešenje Narodne skupštine Kraljevine Srbije od 10. jula 1898. godine kojim se utvrđuje da će se “knjaz Miloš T. Obrenović i nazivati od sada Miloš Veliki”.

Godinu dana kasnije, 1899. godine, dotadašnji Topčiderski drum dobio je ime ulica Miloša Velikog. To ime ulica je nosila do 1947. godine kada je dobila ime ulica kneza Miloša jer verovatno nijedan vladar nije smeo da bude veliki. Posle duže od sedamdeset godina zahvaljujući predsedniku Vučiću knez Miloš Obrenović ponovo se naziva Miloš Veliki - stoji na u objavi zamenika gradonačelnika Vesića.

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT