Ana Brnabić, Angela Merkel
Alo.rs
Ana Brnabić, Angela Merkel

Alo.rs

Ana Brnabić, Angela Merkel, Foto: Alo.rs

* Nemačka kancelarka Angela Merkel i srpska premijerka Ana Brnabić razgovarale u Berlinu

* Posle susreta Angela Merkel oglasila se postom na Instagramu

* Merkelova je navela da 400 nemačkih firmi trenutno radi u Srbiji i da one zapošljavaju 60.000 ljudi

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas se susrela u Berlinu sa srpskom premijerkom Anom Brnabić. Osim političkih na dnevnom redu našle su se i ekonomske teme.

Kancelarka jasno rekla kad će Srbija ući u EU i dodala ključnu rečenicu!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 18.09.2019. 15:50 Razgovor u Berlinu Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP * Nemačka kancelarka odgovarala na pitanja novinara da li postoji rok o sporazumu Beograd-Priština i o pristupanju EU * Merkelova jasno rekla da nema rokova * Poručila samo što pre to bolje Nemačka kancelarka Angela Merkel je, na pitanje novinara da li Berlin i EU imaju neki rok do kada treba da se postigne sporazume Beograda i Prištine i da li i dalje važi za Srbiju okvirni datum za pristupanje EU - 2025.

 

O tome koliko nemačka kancelarka poklanja značaja privrednoj saradnji dve zemlje, ona se oglasila na društvenoj mreži instagram sa porukom:

Angela Merkel, Ana Brnabić

Printscreen Instagram

Angela Merkel, Ana Brnabić, Foto: Printscreen Instagram

 

"Naša saradnja je uspešna priča. U Srbiji radi 400 nemačkih kompanija, u kojima je zaposleno 60.000 ljudi. Nemačka je veoma važan investitor, napisala je Merkelova posle sastanka sa srpskom premijerom Anom Brnabić. 

 

Srpska premijerka Ana Brnabić potvrdila je ove navode Angele Merkel, koja je govoreći o ekonomiji istakla da je trgovinska razmena između Srbije i Nemačke bila rekordna i dostigla gotovo pet milijardi evra - odnosno 4,8 mililardi evra, s tim što, kako je dodala, Srbija u toj razmeni ima deficit od jedne milijarde.

Ipak, navela je da je Srbija u poslednje tri godine počela da jača sektor usluga, pa je prošle godine bilateralna razmena u tom sektoru bila 885 miliona, ali je Srbija tu u suficitu od oko 295 miliona evra.

"To pokazuje koliko nama Nemačka pomaže u tome gde smo mi najkonkurentniji i koliki je potencijal srpske privrede", podvukla je Brnabić.

Ona je dodala da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 60.000 ljudi, mnogo više od svih drugih stranih investitora u Srbiji.

"Nemci su dobri poslodavci, važni, ne samo zbog otvaranja novih radnih mesta, već su važni i zbog toga što donose znanje, nove tehnologije, procese upravljanja, radne etike, poslovne etike, sve ono što menja naše društvo. Zato ovom posetom želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija", podvukla je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ona je kazala da prema anketiranim nemačkim poslodavcima u Srbiji, čak 83 odsto kompanija je zadovoljno poslovanjem u Srbiji i imaju planove za proširenje.

Dodala je da većinu nemačkih kompanija u Srbiji čine velike kompanije i da je vreme da se privuku njihova mala i srednja preduzeća.

"Čak 90 odsto nemačke privrede čine mala i srednja preduzeća. Oni su osnova nemačke privrede. Zato mislim da je vreme da privučemo nemačka mala i srednja preduzeća", rekla je Brnabić i dodala da su i nemački preduzetnici pokazali interesovanje za tim.

Brnabić je ukazala da Srbija u poslednjih pet godina beleži dobre rezultate, navodeći da je po mišljenju Fajnenšaj tajma već dva puta svetski lider u privlačenju stranih investicija, nezaposlenost je pala sa više od 25 odsto na 10,3 odsto, javni dug je pao na 52 odsto BDP-a, prošle godine je naša zemlja imala tri i po milijardi evra stranih investicija, a u prvih sedam meseci ove godine 2,3 milijarde evra.

Ponuda Merkelove Srbiji za nezavisnost Kosova: Daju nam giganta nad gigantima!

AUTOR: Alo.rs/ Srpski telegraf/ M. I. DATUM I VREME: 18.09.2019. 12:25 Merkelovoj je jasno da Srbiji nešto mora da bude ponuđeno, pa je sa savetnicima razradila plan koji, uslovno rečeno, jesu tačke. Angela Merkel, Foto: AP * Priznajte Kosovo u sadašnjim granicama pokrajine i dobićete "Folksvagenovu" fabriku u Srbiji!

 

Premijerka je navela da je nezaposlenost kod mladih i dalje visoka, 24,4 odsto, dodajući da je to još jedan od razloga zašto mora biti posvećena pažnja malim i srednjim preduzećima.

Brnabić je posebno istakla pomoć GIZ-a, koji je, kaže, pomogao pri uspostavljanju Centra za digitalnu transformaciju pri PKS, namenjen malim i srednjim preduzećima.

"Želimo više razvojnih centara nemačkih kompanija, veće investicije u istraživanja i razvoj, zajedničke nastupe na trećim tržištima. Sve to bi za Srbiju bio ogroman uspeh", rekla je Brnabić.