Ratko Mladić
AP Photo/Peter Dejong
Ratko Mladić

AP Photo/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP Photo/Peter Dejong

Miša Vacić, lider Srpske desnice, ovih dana obilazi Srbiju, no, ono što su mnogi primetili je da Vacića prati poznato lice.

Na svim skupovima uz Vacića je i Branislav Puhalo, koji je 10 godina, od 1992. do 2002. godine, 24 časa dnevno zdušno čuvao generala Ratka Mladića. Puhalo je bio njegov šef obezbeženja celu deceniju, a kasnije je u intervjuu kazao da ga je posle 29 godina službe iz političkih razloga Boris Tadić isključio iz vojske, upravo zbog, kako tvrdi, bliskosti sa Mladićem.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Branislav Puhalo (@branislavpuhalo) on Oct 9, 2019 at 4:21pm PDT

 

Puhalo, koga su tokom rata vojnici zvali Puki, je bio kapetan 1. klase u 46-oj logističkoj brigadi, a pre dolaska u tu jedinicu radio je u nastavno-školskom centru kopnene vojske u Požarevcu.

NAJČITANIJE VESTI:

O prvom susretu sa Mladićem

Puhalo je u više navrata govorio o tome kako je postao telohranitelj Ratka Mladića, a prepričao je i anegdotu o upoznavanju generala.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Branislav Puhalo (@branislavpuhalo) on Nov 2, 2019 at 8:14am PDT

 

Generala Mladića sam upoznao 15. maja 1992. godine u kasarni Lukavica. Prvi put kada sam video generala, izgledao je strogo i službeno. Iako smo iz istog mesta mislio, sam da će biti opušteniji. On me je samo pitao čiji sam, ko mi je đed i otac, prozborili neformalno par rečenica, popio sam kafu i primio odmah dužnost. Pošto smo izvlačili kasarne iz Sarajeva te noći, Mladić je boravio u komandi Sarajevsko-romanijskog korpusa. U prostoriji u kojoj je spavao, nije bio toalet ni kupatilo, nego je morao izaći u hodnik. Međutim, ispred prostorije bio je stražar koji je sedeo na stolici. General je ustao negde oko pola četiri i krenuo u toalet, Video je da vojnik spava. Ja sam spavao u drugoj prostoriji nekih desetak metara dalje. Probudio je vojnika i pitao je gde sam ja? Ovaj mu je rekao gde spava. On je automatski došao u tu prostoriju, probudio me i onako strogo vojnički rekao: „Gospodine Puhalo ustanite! Pošto niste u stanju da obezbedite budnost stražara, obucite se, uzmite naoružanje i na dalje Vi stražarite!“ Ja sam ustao i rekao: „Razumem!“ Otišao sam, zauzeo mesto stražara i stražario narednih tri sata. Jako dobra i poučna stvar za vojničke odnose.

Pročitajte još:

 

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi