Zlatibor Lončar
Alo!/Rajko Ristić
Zlatibor Lončar

Alo!/Rajko Ristić

Zlatibor Lončar, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Istovremeno je i pokazao da je neophodno da se roditelji, nevladine organizacije i svi ostali u prvom redu oslone na državu, koja za lečenje mališana izdvaja veliki novac. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar u intervjuu za naš list objašnjava šta Vlada, resorno ministarstvo i fond RFZO preduzimaju po ovom pitanju, ali i dodaje da je ponosan što je od 2014. u zdravstvo uloženo pola milijarde evra, što je deset puta više od ulaganja prethodne vlasti.

Pročitajte još:

Na početku razgovora da Vas pitamo ono što najviše interesuje građane, a to je kako je mali Dušan Todorović i kako napreduje njegovo lečenje?

- Dušan je veliki borac i izuzetno hrabar dečak. Pred njim je velika i teška borba, A iskreno se nadam, kao i cela nacija, rekao bih, da će iz te, najvažnije utakmice izaći kao pobednik. U kontaktu sam sa lekarima u Španiji, imamo intenzivnu komunikaciju.

Zašto u jednom, rekli bismo vrlo glasnom, delu javnosti vlada ubeđenje da decu lečimo SMS porukama, a da država ne radi ništa po tom pitanju, kada je upravo za vreme ove vlasti i vašeg ministarstva država omogućila lečenje u inostranstvu deci i drugima koji su oboleli od teških i retkih bolesti?

- U našem narodu najčešće kada nemate argumente, govorite vrlo glasno i trudite se da umesto istine koristite viku i dreku. Lečenje dece u Srbiji ne zavisi od pojedinačnih akcija i SMS donacija, jer je Vlada 2014. osnovala Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji kako bi, pored sredstava koja se daju iz RFZO, obezbedila dodatnu, institucionalnu pomoć za lečenje u inostranstvu dece koja se ne mogu adekvatno lečiti u Srbiji. Od osnivanja Fonda zaključno sa 30. junom 2018, iz sredstava RFZO i samog Fonda država Srbija je na lečenje u inostranstvo uputila 1.975 dece i za to je platila oko 23 miliona evra, što je gotovo četiri puta veći broj dece, i dva puta više novca, u odnosu na isti period od, na primer, 2009. godine. Za pet godina, od 2009. zaključno sa 2013, na lečenje u inostranstvo je ukupno upućeno 509 mališana. To je minimum koliko mi sada pošaljemo godišnje. Sve je apsolutno transparentno, svi podaci su javni i lako dostupni, u komisije i rad Budžetskog fonda uključeni su naši najbolji lekari, sredstva su obezbeđena i zaista smo sve učinili kako bismo omogućili svojoj deci i svojim građanima najbolje moguće šanse za izlečenje.

Korupcija ima ime i prezime

Utisak je da se više ne govor toliko o korupciji u zdravstvenom sistemu, barem ne u javnosti. Znači li to da ima rezultata u toj oblasti?

- Odmah po stupanju na mesto ministra zdravlja proklamovao sam nultu toleranciju prema korupciji, jer se ne mirim sa tim da 99 odsto lekara koji rade časno i pošteno. Zato imamo Antikorupcijski tim koji je stalno na terenu, koji kontroliše zdravstvene ustanove, proverava javne nabavke, liste čekanja, zakazivanje intervencija... Korupcija uvek mora da ima svoje ime i prezime, da se zna ko je, kada, šta i kako nečasno uradio, a ne da to bude opšte mesto iza kojeg će se neko kriti. Mislim da smo u prethodnom periodu dosta uradili na tome da povratimo ugled naše profesije i da povratimo poverenje građana.

Dušanov slučaj nam je pokazao da javnost nije dovoljno upoznata s postojanjem Budžetskog fonda za lečenje dece, zbog čega je to tako?

- Svakako da ćemo u narednom periodu još više pojačati prisustvo Budžetskog fonda u javnosti da bi svi bili upoznati s njegovim radom i njegovim mogućnostima. S druge strane, videli ste da smo za četiri godine u inostranstvo na lečenje poslali blizu 2.000 mališana. Osim toga predloženo je da se pošalje 241 uzorak za genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostranim laboratorijama, a odobren je dolazak inostranog eksperta za 19 pacijenata. Za nekoliko pacijenata odobravan je odlazak na lečenje više puta. Dakle, radimo apsolutno sve što je moguće da se deca koja imaju zdravstvenih problema adekvatno zbrinu i leče. I ne samo to. Država Srbija danas za lečenje retkih bolesti, te za mali broj pacijenata koji boluju od bolesti za koje su terapije izuzetno skupe i teško dostupne, ali koji kao i svi drugi građani imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i lečenje, izdvaja više od dve milijarde godišnje! A znate koliko je izdvajano do 2012?! Nula dinara! Od 2012. godine, kada smo bili na ivici državnog bankrotstva, do danas, zahvaljujući znatno boljem stanju u budžetu Republike Srbije, sredstva za lečenje u inostranstvu, kao i za lečenje retkih bolesti, bilo da su opredeljena u Fondu za lečenje u inostranstvu, RFZO, ili Fondu za retke bolesti, povećavana su svake godine. I još ćemo da ih povećavamo!

Da li je možda reč o komplikovanoj proceduri prijavljivanja i ako jeste tako, šta ćete uraditi da je uprostite ili se ipak radi o neobaveštenosti ljudi?

- Ništa nije komplikovano... Samo je potrebno podneti zahtev, bilo RFZO, bilo Ministarstvu zdravlja, kako bi se ušlo u proceduru rešavanja upućivanja na lečenje u inostranstvo. I moram naglasiti da je ustaljena praksa da se, zbog prirode i važnosti zahteva, svi zahtevi koji stignu odmah uzimaju u razmatranje i u zavisnosti od dostupne dokumentacije, rešavaju u najkraćem roku. I ovim putem pozivam građane da se, u situacijama kada je im pomoć za lečenje dece potrebna, obrate Budžetskom fondu pri Ministarstvu zdravlja na brojeve telefona 011/2656-384 i 011/3614-700 ili da pozovu RFZO. Uvešćemo uskoro i kontakt-centar baš za te namene, koji će biti dostupan 24 časa.

Postoje najave da je u izradi i protokol za hitne slučajeve, koji bi proces ubrzao na 48 sati, a najugroženijoj deci za prevoz u inostranstvo na raspolaganje stavio avion Vlade Srbije - kada ćemo to imati praksi?

- Već imamo! Upravo je angažovanje letelice avio-službe Vlade bilo prvo sprovođenje sporazuma koji smo nedavno sklopili s ovim državnim organom o postupanju u ovakvim kriznim situacijama. To podrazumeva da imamo letelicu zajedno s medicinskom ekipom i svom neophodnom opremom spremnu za transport već za sat i po. Dakle, na vreme smo mislili za ovakve slučajeve i bili smo spremni da reagujemo u najkraćem mogućem roku.

Vakcinacija je najbolja zaštita

Imamo li razloga da strahujemo od nove epidemije morbila, da li imate podatke o broju vakcinisane dece i da li se taj broj povećao? Imamo slučajeve da čak i pojedini lekari i poznate ličnosti učestvuju u kampanji protiv vakcinacije.

- Broj vakcinisane dece jeste povećan i na putu smo da dođemo do 95 odsto vakcinisanih, što je takozvani odbrambeni bedem od epidemije. Žalosno je samo što smo morali da platimo najskuplju cenu, cenu ljudskih života, pre nego što smo kao društvo prihvatili davno utvrđenu činjenicu - vakcine su civilizacijski iskorak u borbi protiv mnogih bolesti. A naš stav, stav države i nadležnog ministarstva bio je i ostao da je vakcina najbolje sredstvo koje sprečava bolesti i apsolutno je bezbedna. Zato se iskreno nadam da kao društvo ovakve greške više nećemo ponavljati, a sve u interesu svoje dece.

Od 1. novembra pacijenti oboleli od malignih bolesti u Srbiji moći će da budu lečeni najsavremenijim iks-nožem, koliko će koštati lečenje?

- Moram vam iskreno reći da smo vrlo ponosni na činjenicu da će naši građani uskoro imati mogućnost da se besplatno, odnosno o trošku zdravstvenog osiguranja, leče i na iks-nožu, pored već dobro poznatog gama-noža u KCS-u, jer to ni mnogo bogatije države ne omogućavaju svojim građanima. Izgrađen je kompletno nov Centar za iks-nož u Kliničkom centru Srbije, na dva nivoa i 700 metara kvadratnih. On je savremeno opremljen, a aparati, iks-nož i CT su već uneti, a za nekoliko dana ćemo otvoriti ovaj objekat. Iks-nož, za koji je Vlada izdvojila 800 miliona dinara, omogućava preciznije zračenje samog tumora uz poštedu zdravog tkiva koju obični linearni akceleratori ne mogu postići. Trenutno, lečenje naših građana iks-nožem u drugim državama, o trošku RFZO, obavlja se po minimalnoj ceni od 20.000 evra, što dovoljno ukazuje na višestruki značaj nabavke iks-noža i finansijske uštede za našu zemlju.

Jedna od aktuelnih tema u Srbiji je i odlazak lekara. Koliko ljudi je otišlo i da li ćemo imati ko da nas leči? Kako motivisati mlade lekare da ostanu u Srbiji, kada znamo da u inostranstvu mogu imati mnogo veću platu?

- Najpre da razjasnimo, migracije lekara su svuda prisutne. Danas i iz Nemačke lekari odlaze u Emirate i druge, još bogatije zemlje i sisteme. S druge strane, mislim da smo tendenciju odlazaka lekara i medicinskih sestara uspeli da značajno smanjimo, jer se broj njih koji odlaze u poslednje dve godine znatno smanjuje. Za prethodne nepune četiri godine u zdravstvenim ustanovama Srbije zaposleno je 10.545 medicinskih radnika, dok je ukupno odobreno 6.200 specijalizacija. Samo u toku ove godine, do 1. septembra, zaposlili smo ukupno 2.466 zdravstvena radnika. Pored toga, zaposleno je 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, a do kraja godine očekuje se zapošljavanje nove grupe. Dakle, oni najbolji diplomci, koje iznedre naši državni medicinski fakulteti, lečiće nas u godinama koje dolaze.

Svedoci smo da ulaganja države u zdravstvo nikada nisu bila veća. Kako napreduju radovi na KCS-u i drugim velikim zdravstvenim sistemima?

- Moram najpre da istaknem da do 2012. srpsko zdravstvo nije ispunjavalo ni kriterijume za ocenjivanje u eminentnim evropskim krugovima. Izuzetno velikim novčanim ulaganjima, kao i odgovornim radom i zalaganjem, za protekle četiri godine ne samo da smo zaustavili sunovrat srpskog zdravstva i postavili osnove za moderan i funkcionalan zdravstveni sistem, već smo ga i značajno unapredili, što potvrđuje i podatak da naš zdravstveni sistem zauzima 20. mesto među 34 države Evrope koje su ocenjivane, a iza naše države nalazi se 11 zemalja članica EU. U periodu od 2008. do 2012. potrošeno je oko 46 miliona evra u investicije u zdravstvo. Od 2014. do danas realizovano je 194 miliona evra u objekte i opremu, a u postupku realizacije je trenutno još 270 miliona evra. Rekonstruisan je, potpuno, 71 objekat, a još devezt objekta se trenutno rekonstruiše. Izgrađeni su KC „Niš“, Onkologija 2, Centar za gama-nož, Centar za iks-nož, rekonstruisana su odeljenja mnogih bolnica, nabavljeni linearni akceleratori, mnogobrojne magnetne rezonance, skeneri... Dakle, blizu pola milijarde evra je zbir ulaganja u srpsko zdravstvo od 2014. godine! I još ćemo ulagati! A sada nas kritikuju oni koji su uložili 10 puta manje! Deset puta!?!

O svakome govore njegova dela

Da li imate utisak da pojedine javne ličnosti, nažalost, koriste i ovakve slučajeve za ličnu promociju ili ih stavljaju u politički kontekst? Sergej Trifunović ni hvala nije rekao kada je njegovoj fondaciji uplaćeno 250.000 evra već je ponovo napao predsednika Vučića.

- Najpre da razjasnimo, Ministarstvo zdravlja i ja lično pozdravljamo svaki vid humanitarnog angažovanja građana Srbije, pa time i svaku akciju kojom se želi nekome pomoći. Srbi kao narod jesu humani i hoće da pomognu. To zavređuje svaku pohvalu. Ali, ono što ne mogu da razumem jeste to da, nažalost, i dalje ima onih koji i ovakve slučajeve, u kojima je reč o teško oboleloj deci, čiji su životi ugroženi, gledaju kao priliku za samopromociju i političke poene, vređajući predsednika, Vladu, državu... O njima govore njihova dela ili, bolje rečeno, nedela.

Komentari (137)

Elsa

23.09.2018 11:25

Ova vlast zna šta su prioriteti!

Joca

23.09.2018 11:26

Sada mora da se nadoknadi i za to što prethodna nije ulagala, pa su rezultati sporije vidljivi.

ava

23.09.2018 11:27

U zdravlje se mora ulagati stalno jer samo tako mozemo pratiti evrposke trendove

ana

23.09.2018 11:27

Ulaganjem u zdravstvo ulazemo u svoju buducnost

Elsa

23.09.2018 11:29

Ulaganjem u zdravstvo sadašnja vlast pokazuje šta joj je bitno.

Jovana

23.09.2018 11:31

Samo tako nek se nastavi, zdravstvo i treba da napreduje i da dobijamo nove bolnice i medicinsku opremu.

Petar

23.09.2018 11:31

Svaki roditelj jako dobro zna da zdravlje deteta nema cenu.

nikola

23.09.2018 11:31

Naravno da ulaze kada je odgovorna i jasne su joj smernice bezbednogi mirnog zivota. Samo napred.

milica

23.09.2018 11:32

Ulaganjem u zdravstvo pomazemo i unapredjujemo zdravstveno stanje nase dece i odraslih. Svakako je to prioritet.

Aca

23.09.2018 11:33

Sve je to jasno i primetno. Samo da se deca vrate zdrava

Urke

23.09.2018 11:33

Jako je lepo videti da je srpski narod pokazao jedinstvo i humanost kada je u pitanju pomoc za lecenje malog Dusana.

Ana

23.09.2018 11:33

Zdravlje ljudi je nesto najvaznije!

fudbaler

23.09.2018 11:34

Nijedna vlast do sada nije ovoliko ulagala finansijska sredstva u lečenje dece. Vlada Srbije je dokazala da zdravstveni sistem se jača iz dana u dan, aroditelji jedino što mogu jeste da popune dokumentaciju zajedno sa lekarima i predaju u RFZO.

Rada

23.09.2018 11:34

Ako nisi zdrav dzaba ti sve!

gana

23.09.2018 11:37

U zdravstvo je ulozeno zaista mnogo sredstava.

Ivan Misailović

23.09.2018 11:40

Radi se poprilično.

Sanja Požarevac

23.09.2018 11:41

Moramo imati uređeno zdravstvo.

Mica88

23.09.2018 11:46

Ministar zdravlja je potpuno upravu....

gsafh

23.09.2018 11:46

Ulaganje u zdravstvo je evidentno. Mnoge bolnice su dobile najsavremenije uredjaje.

gsafh

23.09.2018 11:46

Ulaganje u zdravstvo je evidentno. Mnoge bolnice su dobile najsavremenije uredjaje.

Laki

23.09.2018 11:46

Ministar zdravlja je apsolutno upravu....

mik

23.09.2018 11:48

Zalosno je sto je sve vise bolesnih, medju kojima su i deca. Medjutim nasi zdravstveni radnici su najbolji, a i bolnice su sve savremenije. Samo je strasno sto neki pacijenti ne uspeju da pobede u ovim najtezim borbama. :(

mik

23.09.2018 11:48

Zalosno je sto je sve vise bolesnih, medju kojima su i deca. Medjutim nasi zdravstveni radnici su najbolji, a i bolnice su sve savremenije. Samo je strasno sto neki pacijenti ne uspeju da pobede u ovim najtezim borbama. :(

neo

23.09.2018 11:49

Ova vlast za razliku od prethodne ne prodaje maglu ni po društvenim mrežama ni u stvarnom životu,rezultati su vidljivi na svakom koraku!

Mica

23.09.2018 11:51

Ulaganjem u zdravstvo ulaze se u buducnost. Ovo je veoma znacjno za sve gradjane Srbije.

Marijavukic10

23.09.2018 11:52

Zdravlje nasih gradjana i dece je prioritet, za ovakve situacije se moraju pronaci sredstva, svaka cast Vladi Srbije.

Zare

23.09.2018 11:56

Zato sto ova vlast ceni zdravlje i nasu decu

Rile

23.09.2018 11:57

Zdravstvena zaštita naših građana je prioritet za državu što se naravno i vidi

Mara

23.09.2018 11:58

Ulaganje u zdravstvo je prioritet, kako u lecenje pre svega dece, tako i na povećanje plata, da sačuvamo nase lekare i sestre.

Miloš

23.09.2018 11:59

Od propalih bolnica imacemo moderne zdravstvene centre!

Jovana

23.09.2018 11:59

Danasnja vlast ulaze u zdravstvo i rezultati se vide!

maja

23.09.2018 12:00

To je za svaku pohvalu

car

23.09.2018 12:00

Sve pohvale za tako nesto

Darko

23.09.2018 12:00

Vidi se pomak,zdravstvo nam je bilo u haosu!Sve pohvale!

Jovana

23.09.2018 12:03

Ova vlast brine o bolesnoj deci

Dunja999

23.09.2018 12:04

Srbija brine o svojoj deci

Sneza

23.09.2018 12:14

Rezultati rade vladajuće stranke su očigledni i sve više prisutni, nadamo se još boljem ekonomskom razvoju Srbije!

Radovan

23.09.2018 12:16

Ova vlast značajno ulaže u zdravstvo, posebno za decu, to je prioritet.

Raša

23.09.2018 12:17

Građani Srbije treba da imaju adekvatne i dobre uslove za lečenje, država jako puno ulaže u to.

Ivana

23.09.2018 12:18

Sve moguce pohvale. Ovako se drzava zalaze i pokazuje koliko postuje svoj narod a pogotovo mladjane nase. Samo napred!

Tanja

23.09.2018 12:19

Lepo je cuti da ce decica kojoj je najpotrebija nega i lecenje sada imati sve da ozdrave. Mnogo mi je drago kada cujem ovakve vesti, totalna podrska.

Moki

23.09.2018 12:22

Ова власт боља у свему што ради од претходне а грађани Србије на изборима кажу колико пута.

Marko

23.09.2018 12:23

Ulaganje u zdravstvo je prioritet, bolji uslovi lecenja i rada puno znace za pacijente i lekare.

Goran

23.09.2018 12:25

To svi znamo i to se vidi!!! Svaka cast, samo tako nastavite.

Imperija

23.09.2018 12:25

Javno je zaista dostupno ulaganje koje ova vlast daje za obolele od teških bolesti.

Sanja

23.09.2018 12:25

Država je dokazala da upravo ona najveći deo tereta je preduzela.

Marica

23.09.2018 12:26

Srbija napreduje i na polju zdravstva, ova ulaganja ce znacajno doprineti lecenju nasih gradjanima.

maki

23.09.2018 12:28

Ova vlast na celu sa predsednikom Aleksandrom Vucicem je 10 puta bolja ne samo u zdravstvu nego u svemu ostalom u odnosu na predhodne vlasti! Zato pruzam punu podrsku ovoj vlasti!

Daliborka

23.09.2018 12:30

Vlada je odgovorna po pitanju zdravlja dece nase zemlje a izdvajanjem sredstava za lecenje deci se omogucuje odgovarajuca nega za izlecenje.

Zoran

23.09.2018 12:34

Danas je zdravstvo na mnogo boljim osnovama nego ranije, to se vidi i golim okom. Mnogo novca je ulozeno u obnovu i mnogo savremenih aparata je nabavljeno koje ranije nismo imali, usluge su namnogo vecem nivou.

Ivan

23.09.2018 12:36

Ovo samo pokazuje koliko je drzavi stalo do gradjana i njihovog zdravlja.

Filip

23.09.2018 12:37

Zdravlje dece je najvaznije. Vidi se da se Vlada dosta brine i zalaze za ocuvanje zdravlja kroz izdvajanje sredstava za lecenje.

Ljubica

23.09.2018 12:39

Zdrava deca cine zdravu naciju,zdravu drzavu...i to je nas uspeh

Teodora

23.09.2018 12:41

Evidentno je da drzava cini sve sto je neophodno kako bi deci sa zdravstvenim problemima pruzanjem adekvatne zdravstvene nege pomogla u izlecenju.

Mašnica

23.09.2018 12:44

U budućnosti treba više pričati o fondu u javnosti kako bi građani bili upućeni kako mogu da dobiju pomoć.

Mašnica

23.09.2018 12:44

Naša država ima legalan način da se dođe do potrebnih sredstava za lečenje obolele dece. Najstrašnije je što neko zloupotrebljava bolest dece kako bi došao do ličnog promovisanja. Ministar Lončar je u pravu.

mia

23.09.2018 12:44

Prosla vlast je znala samo da uzima pare

Lazar

23.09.2018 12:45

U zdravstvo su ulozena velika sredstva i uslovi lecenja su znatno bolji.

Ivana

23.09.2018 12:47

Svako ulaganje u zdravstvo znatno doprinosi poboljsanju zdravstvene zastite dece sto je od kljucnog znacaja za ocuvanje zdravlja.

Zoki

23.09.2018 12:48

To govore činjenice, a i na delu se vidi koliko je uloženo i koliko su se uslovi u zdravstvu poboljšali.

sanja

23.09.2018 12:52

Slazem se

Gosa

23.09.2018 12:54

Zna vlada gde najvise treba da se ulaze.

maja

23.09.2018 12:54

Velika odgovornost sadašnje vlasti prema zdravstvu.

Bojan

23.09.2018 12:55

Zdravstvo nam je neohodna oblast, jer smo se zatekli u vremenu kada bolesti ne biraju godine, ne stede nikoga.

Srecko

23.09.2018 12:55

Prosla vlast je sve upropastila.

fox

23.09.2018 12:56

Ova vlast ulaze u prave stvari.

Jasar

23.09.2018 12:56

U zdravstvo se mora ulagati kako bi isli u korak sa vremenom i tehnologijom, ne bi li smo uspeli da se otrgnemo zlim bolestima koje vrebaju na svakom koraku.

Bojana

23.09.2018 12:56

Tako i treba da bude,najvise treba da se ulaze u zdravstvo... jer je najbitnije.

Jasmina

23.09.2018 12:57

Trenutna vlast ulaze u sve sektore vise nego bilo koja do sada, i to je za svaku pohvalu.

MAKI

23.09.2018 12:57

Nikad se više nije ulagalo u zdravstvo nego sad.

Vesna

23.09.2018 12:58

Ulaganje u zdravstvo je veoma vazno, posebno za lecenje dece koja su nasa buducnost.

Savo

23.09.2018 13:01

Zdravstvo je mnogo decenija bilo na marginama drustva i zato sve se cini da se vrati tamo gde pripada.

Ivan

23.09.2018 13:06

Ocigledno je da je napravljen ogroman napredak u ovom polju za razliku od predhodnih godina.

Ivana

23.09.2018 13:07

Ocigledno je da drzava mnogo radi u ovom delu zdravstva i da zeli da pomogne svako kome je potrebno.

nk

23.09.2018 13:08

Ulaganje u zdravstvo je ulaganje u Srbiju, i u srpsku buducnost

Mija

23.09.2018 13:14

Prosla Vlast je znala samo da otima.Nista nisu ulagali ni u skolstvo,a ni u zdravstvo.Sadasnja Vlast ulaze u zdravstvo,jer se zna da su nam potrebne bolje bolnice,i bolji uslovi u zdravstvu.

Milos

23.09.2018 13:18

Drzava Srbija brine o svojoj deci ulaganje u zdravstvo je zalog za buducnost.

Sasa

23.09.2018 13:20

Ulaganje u zdravstvo je na prvom mestu.

Triša

23.09.2018 13:25

Ova vlast bori se da ne izgubimo više ni jedno dete

Marko

23.09.2018 13:26

Ova vlast radi odlican posao!Samo treba nastaviti ovim tempom i Srbija ce za par godina biti moderna i savremena drzava

Toma

23.09.2018 13:26

Borba je to koja se vodi svakoga dana a niko ne pita kako.

Darko

23.09.2018 13:33

To je tacno i tako i treba da se nastavi jer nam je dobro zdravstvo svima u interesu.

Sanja

23.09.2018 13:36

Ocigledno je koliko je ulaganje ove vlasti vece od ulaganja prethodne. Zdravstvo treba staviti na prvo mesto!

MILAN

23.09.2018 13:37

pozdravljam i maksimalno podrzavam ulaganje vlade Srbije u zdravstvo

vasa

23.09.2018 13:38

Očigledno je da se u zdravstvo ulaže više nego ikada , da je prošla vlas iole ulagala u zdravstvo ne bi dobili u nasleđe opustošene fondove i ruinirane bolnice.

fića

23.09.2018 13:40

Prošla vlast je ganjala samo lične interese ne osvrćići se na potrebe naroda.

Sanjica

23.09.2018 13:41

Ulazite najvise u zdravstvo jer je najvaznije da covek ima humane uslove i pravo da se leci!

Maja

23.09.2018 13:49

Koliko god opozicija pokušava da pljuje, činjenice su tu.

Una

23.09.2018 13:54

Džabe opoziciji da pljuje, narod sve vidi.

gana

23.09.2018 13:57

Htela to ili ne opozicija da prizna, tako je .

tara

23.09.2018 13:58

U zdravstvo se ulaze mnogo vise nego do sada.

sasa1

23.09.2018 14:21

@tara - Rezultati su i vise nego ocigledni

Sonja

23.09.2018 14:03

Nasa vlast se dokazala da ulaze u zdravstvo max,dok je prosla gledala samo sebe.

Medicinska sestra

23.09.2018 14:05

Ulaganje u zdravstvo je osetno i vidno.

kosta

23.09.2018 14:20

@Medicinska sestra - Svakako da treba ulagati u zdravstvo

ena

23.09.2018 14:06

Ocigledno je koliko se ulaze sada u zdravstvo,od prosle vlasti imamo samo opustosene i pokradene fodove i nijednu renoviranu bolnicu.

Milan

23.09.2018 14:07

Narod sve vidi i to ceni.Bravo za ministra zdravlja.

Bogdan

23.09.2018 14:08

Zutaci su bili zaslepljeni punjenjem svojih dzepova i licnim bogacenjem i nisu ih zanimali zdravstveni problemi koje imamo mi gradjani u Srbiji. Sadasnja vlast oseca probleme gradjana kako zdravstvene tako i sve druge probleme i iz tog razloga se ovoliko ulaze u zdravstvo. Zdrava nacija na prvom mestu!

Goran

23.09.2018 14:15

Samo nastavi te tako, boknice ne izgledaju savrseno, ali su neuporedivo bolje od nego ranije, jer predhodna vlas nista, ama bas nista po tom pitanju nije radila.

de torkameda

23.09.2018 14:52

@Goran - Pa to je jedan od razloga sto smo glasali za njih.

mica

23.09.2018 14:23

Svaka cast za ovakav odnos prema zdravstvu, vidi se da drzava vodi racuna ogradjanima i buducnosti.

Vladimir

23.09.2018 14:24

Претходна власт скоро никад није улагала ни у шта,а камоли у здравство које је приоритет.Зато се садашња власт понаша веома одговорно и не улажу се само у здравство значајна средства,неко и у друге области.

Zakovic

23.09.2018 14:26

Ulaganje opremu i objekte u zdravstvu je za svaku pohvalu

millos

23.09.2018 14:26

Drzava je mnogo pomogla malog Dusana i svi gradjani su uz njega, nadamo se brzom oporavku!

Sara

23.09.2018 14:28

Za razliku od zutih , ova vlast danas omogućava svojoj deci i svim svojim građanima najbolje moguće šanse za izlečenje.

paramonte

23.09.2018 14:30

Prethodna vlast nije ni mislila na zdravstvo.

paramonte

23.09.2018 14:30

Prethodna vlast je mislila samo na sebe i kako da sto vise ostete narod.

tanja

23.09.2018 14:43

Cifre sve govore.

mara

23.09.2018 14:53

Nismo nezadovoljni,ali je i to malo,koliko je sve zapusteno.

Meri

23.09.2018 14:59

Dugo vremena se nije ulagalo u zdravstvo..ne moze se situacija promeniti preko noci.

gasa

23.09.2018 15:01

Ova vlast cini sve kako bi zdrzavala medicinsko osoblje i lekare u nasoj drzavi.

tara

23.09.2018 15:02

Ministar Loncar radi odlicno svoj posao i pokusava da resi sve gorece probleme u nasem zdravstvu.

Višnja

23.09.2018 15:02

Ova vlast zna šta su prioriteti.

dea

23.09.2018 15:08

Ova vlast ulaze u sve, samo neka tako nastave.

Smilja77

23.09.2018 22:41

@dea - Uloženo je mnogo i primetna je razlika u boljem kvalitetu zdravstvenih usluga

Milisav

23.09.2018 15:08

I dvadeset puta više od sledeće,i tridest puta više nego '48 godine i....

Jaca

23.09.2018 15:08

To nije izmisljotina,pistoje dokazi za to

Zoja

23.09.2018 15:09

Zdravstvo nam je bilo u dosta losem stanju.

nina

23.09.2018 15:09

Ako nastavimo ovako, mnoga deca ce dobiti bitku.

Nk

23.09.2018 15:16

Jedina vlast koja je ulagala podjednako u sve segmente.HH

Kaja

23.09.2018 15:20

Lekari odlaze ali dolaze mladi i treba im omoguciti bolje uslove za rad.Ova vlast sada to i radi.

Miki

23.09.2018 15:24

Najbitnije je zdravlje, i uslovi u kojima se lecimo! Vlast daje sve od sebe da poboljsa sve to!

sara

23.09.2018 15:44

Srbija se uvek ujedini u nameri da nekom pomogne.

Mica

23.09.2018 16:00

Ova vlast u sve ulaze vise od prethodne. Posebno je znacajno sto se u zdravstvo ulaze mnogo, i sto u najtežim momentima porodice se mogu osloniti na svoju drzavu.

Сараџогла

23.09.2018 17:13

Браво за моје писаче похвала из СНС!Да вас нема требало вас је измислити! ... Да не заборавин ... Ономад је дете умрло од сепсе!Брука и срамота тих лекара.Знате ли шта је сепса?Ако незнате користите интернет.Пукне слепo црево а лекар мисли да се изело нешто кварно па боли стомак.Други тешко дише а лекар му препоручи пумпицу а оно запаљење плућа и ... тога човека нема!А тај човек је био мој отац.Лекарка ни трунку гриже савести није показала.Они полажу заклетву речима ДА ИМ НИКО НИШТА НЕ МОЖЕ!

Micko

23.09.2018 18:30

@Сараџогла - Ti isti lekari rade u oba sistema, "onomad" bese i tezih slucajeva u zutom rezimu! "Onomad " je bio isti lekar kao i sada!!!

Dusanka

23.09.2018 19:13

Prezadovoljna sam. Uslovi zivota postaju mnogo bolji

Miro

23.09.2018 20:12

Lečenje dece u Srbiji ne zavisi od pojedinačnih akcija i SMS donacija, jer je Vlada osnovala budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda za lečenje u inostranstvu!

Miro

23.09.2018 20:15

Nažalost, ima onih koji ovakve slučajeve u kojima je reč o teško oboleloj deci, koriste za samopromociju i političke poene, vređajući predsednika, Vladu i državu!

Kanjon

23.09.2018 22:00

Jačina države se ogleda u njenom zdravstvu, a Srbija je na dobrom putu da bude jaka država sa jakim i uređenim zdravstvom.

Smilja77

23.09.2018 22:38

Evidentno je koliko je uloženo u zdravstvo u Srbiji proteklih godina. Toliko velikih završenih a i započetih projekata, novih bolnica, aparata.

Smilja77

23.09.2018 22:47

Zdravstvo u Srbiji je u mnogo boljem stanju nego decenijama unazad

Rastko

23.09.2018 22:54

10 puta je malo. Oni nista nisu ulagali uzimali su i od zdravih i od bolesnih. Ova vlast ulaze u zdravstbo i sve ostalo,zato im Srbija i veruje,zato su 100000 mesta iapred svih i niko im me moze nista. Za razliku od ove vlasti koja novac ulaze u Srniju oni su ulagali samo u svoje dzepove al' se Srbi opametili HVALA BOGU.

maria

23.09.2018 23:12

Veoma je vazno sto se sve vise ulaze u zdravstvo!

Lepa

23.09.2018 23:54

Svaka cast! Tako radi prava vlast!

Lepa

23.09.2018 23:56

Bravo Ministre! Sve je istina sto ste rekli!

Lepa

23.09.2018 23:58

Odgovornost Vlade je ocigledna!