Izbori 2016 - Opšta
Alo.rs
Izbori 2016 - Opšta

Alo.rs

Izbori 2016 - Opšta, Foto: Alo.rs

 

Glasanje je prema izveštajima proteklo u najboljem redu, u skladu sa zakonima Srbije i svim demokratskim i međunarodnim standardima, rečeno je na prvoj konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK) od otvaranja biračkih mesta.

Izbori u 17 beogradskih opština odvijaol se bez većih incidenata i nepravilnosti.

Izbori u Srbiji

Petar Marković

Izbori u Srbiji, Foto: Petar Marković

Biračka mesta su otvorena u 7.00 sati. Građani su pravo glasa moći da iskoriste do 20 sati, kada su biračka mesta zatvorena, a kada je prestala i predizborna tišina, tokom koje je strankama zabranjena aktivnost i iznošenje programa.

Prve preliminarne rezultate CESID će objaviti jedan sat po zatavaranju birališta.

Tradicionalno u prvim satima po otvaranju birališta najrevnosniji subili stariji sugrađani.

Pročitajte još:

Na republičkim izborima, za 250 mesta nadmeće se 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok se za 120 poslanika u Skupštini Vojvodine "trka" 15 lista.

U Pokrajini po prvi put neće biti primenjen većinski izborni sistem, već će se poslanici isključivo birati po proporcionalnom sistemu.

Republička izborna komisija (RIK) odlučila je da se na Kosovu i Metohiji smanji broj lokacija biračkih mesta, sa 25 na 21, što je učinjeno iz bezbednosnih razloga.

 - Izborna mesta na celoj teritoriji KiM jutros su otvorena normalno kao i u ostalim delovima Republike Srbije bez ikakvih problema - rekao je oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Izbori u Srbiji

Tanjug/Rade Prelić 24.04.2016.

Izbori u Srbiji, Foto: Tanjug/Rade Prelić

I zatvorenici su imali priliku da iskoriste svoje pravo glasa i to na ukupno 29 biračkih mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija u Srbiji.

Predsednica Opštinske izborne komisije u Tutinu Adisa Halilović rekla je da u toj opštini kansilo otvraranje dva gradska biračka mesta, zbog neadekvatnosti prostorija.

"Došlo je do toga da su dve biračke prostorije male da prime sve izborne posmatrače, ali verujem da ćemo ubrzo naći adekvatnu zamenu za njih i da će i ta dva mesta početi da rade", rekla je Adisa Halilović Beti. Na teritoriji Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Raške pravo glasa ima 161.501 osoba, a glasa se na 276 biračkih mesta.

Sva biračka mesta u Nišu jutros su otvorena, ali je na manjem broju mesta zbog organizacionih problema bilo kašnjenja, te će ta biračka mesta biti otvorena duže nego ostala, izjavila je agenciji Beta predsednica Gradske izborne komisije Jelena Žarić Kovačević. Ona je dodala da je do problema došlo jer se "pojedini birački odbori nisu najbolje snašli sa organizacijom birališta i velikim brojem glasačkih listića."

Nekoliko biračkih mesta od ukupno 197 u Novom Sadu nije otvoreno na vreme, tako da će i tamo građani moći da glasaju duže nego ostali.

Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena su jutros u 7.00, uz male tehničke probleme, izjavila je članica Pokrajinske izborne komisije (PIK) Jelena Zlojutro.

Ukupan broj birača u Srbiji za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mestima je 6.739.441 - u Beogradu ih je 1.618.264, u Vojvodini 1.728.991, centralnoj Srbiji bez KiM 3.269.663, na Kosovu i Metohiji 106.094, u inostranstvu 8.471 i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 8.658.

Pogledajte obaveštenje RIK o pravilima glasanja:

Građani su pravo glasa mogli da iskoriste na 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, 38 u inostranstvu, dok će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

U Konzulatu Srbije u Herceg Novom jutros je takođe počelo glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji, potvrdio je Srni Konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović. Biračka mesto su otvorena i u Ambasadi Srbije u Sarajevu, a izbori teku bez problema, izjavio je Srni predsednik biračkog odbora Čedomir Labus.

Na glasačkom mestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci danas do 13.00 časova glasalo je 266 ili više od polovine prijavljenih birača, izjavio je predsednik biračkog odbora Radoslav Ilić.

Jedino biracko mesto u Hrvatskoj za prevremene parlamentarne izbore u Srbiji otvoreno je jutros u Generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru. Kako je objašnjeno u Zagrebu i Rijeci nisu se stekli uslovi za otvaranje biračkih mesta, jer se u tim diplomatsko konzularnim predstavništvima nije prijavio dovoljan broj građana.

Jedino glasačko mesto u Austriji za prevremene parlamentarne izbore u Srbiji otvoreno je jutros tačno u 7 časova.

Glasačko mesto sa brojem 1 otvoreno je u Konzularnom odeljenju Ambasade Republike Srbije u Beču.

Za glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji u Austriji se prijavilo 557 građana Republike Srbije sa biračkim pravom.

Građani biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim parlamentima nisu istekli.

Građani se izjašnjavaju tajnim glasanjem, zaokruživanjem samo jedne liste, a na birališta treba da ponesu ličnu kartu ili drugi lični dokument kako bi dokazali identitet. Birač može da glasa samo jedanput.

Izbori na Kosovu

Na Kosovu i Metohiji jutros je počelo glasanje za republicki parlament, a građani će svoje biračko pravo moći da ostvare na 90. biračkih mesta, koja su otvorena širom Kosova. U 07.00 sati počelo je glasanje na 11 biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici. Prethodno je OEBS rano jutros na biračka mesta dostavio izborni materijal uključujući i glasačke listiće. Na svakom biračkom mestu nalaze se po tri člana biračkog odbora koji su danas tu ispred OEBS-a, a koje je imenovala Republikča izborna komicija ispred stranaka učesnica izbora. OEBS je u pratnji kosovske policije rano jutros dostavio birački materijal na 90 biračkih mesta koliko je ukupno otvoreno na teritoriji KiM. Pravo glasa na KiM ima 106. 094 birača. Misija OEBS-a na Kosovu sprovešće "akciju prikupljanja glasova", kako bi omogućila biračima sa pravom glasa pristup srpskim izborima, a potom ce glasačke kutije sa "prikupljenim glasovima" transportovati u Rašku i Vranje. Na Kosovu će Misija OEBS-a otvoriti pet centara sa povezanim ograncima širom Kosova. Angažovanje OEBS-a oslanja se na prethodna iskustva, naročito na iskustva iz 2014. godine. Nakon završetka procesa, OEBS će transportovati prikupljene glasove u Rašku i Vranje i predaće ih RIK-u na brojanje i ostale prateće procedure.