Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave
Instagram/Printscreen
Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave

Instagram/Printscreen

Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave, Foto: Instagram/Printscreen

Juče je Srbija proslavila nacionalni praznik, Dan državnosti Srbije, 15. februara, koji se obeležava na veliki verski praznik Sretenje Gospodnje. Tog dana Srbija obeležava tri bitna događaja, jedan verski i dva nacionalna.

Tim povodom je Kanada napravila gest vredan divljenja i svakog poštovanja. Naime, Nijagarini vodopadi pored kojih je često šetao veliki srpski i američki naučnik i izumitelj Nikola Tesla - inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom, bili su osvetljeni bojama srpske zastave: crveno-plavo-belom trobojkom u čast obeležavanja Dana državnosti Srbije.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Nijagarini vodopadi u Kanadi osvetljeni u bojama srpske trobojke. Hvala! #Serbia #Canada #NiagaraFalls #DanDrzavnosti ??

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Feb 15, 2020 at 3:30pm PST

Da podsetimo, najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu.

I tu dolazimo do toga zašto povezujemo Teslu sa Nijagarinim vodopadima i srpskom trobojkom. Naime, Tesla (čija bista krasi park na Nijagari već nekoliko godina) bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, otuda i velike simbolike u postupku kanadskih vlasti. Kanada je ovim gestom odala priznanje i poštovanje prema Srbiji i njenom identitetu, Nikoli Tesli i nauci.

Nikola Tesla

Youtube/Printscreen

Nikola Tesla, Foto: Youtube/Printscreen

Godine 1918. je po naredbi američkog predsednika Vudro Vilsona na krovu Bele kuće bila istaknuta zastava Kraljevine Srbije povodom godišnjice od početka Prvog svetskog rata i u slavu pobede tada savezničke Srbije nad zajedničkim neprijateljem - Centralnim silama u Prvom svetskom ratu. Taj dan je upamćen kao "Srpski dan" i njime se davao pijetet svim srpskim žrtvama u borbi za oslobođenje i pobedu u "Velikom ratu".

Dana 15. februara Sretenje Gospodnje se kod hrišćana slavi na 40 dan od Božića. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 2. februara po crkvenom, a 15. februara po gregorijanskom kalendaru.

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi tek od 2002. godine.

Dimitrije Davidović

Wikipedia

Dimitrije Davidović, Foto: Youtube

Dva bitna događaja su se odigrala na Sretenje, podignut je Prvi srpski ustanak 1804. godine pod vođstvom vožda Đorđa Petrovića - Karađorđa, rodonačelnika dinastije Karađorđević, i tog dana je održan čuveni Zbor u Orašcu, a drugi je donošenje prvog modernog ustava Srbije 1835. godine u Kragujevcu, za koji je najviše zasluga poneo Dimitrije Davidović, učeni i ugledni prečanski Srbin iz Beča koji je izradio demokratska i liberalna načela prvog srpskog ustava, koji je Srbiju postavio u sam vrh država koje su ukinule ropstvo, uvele široka prava i slobode građana, ali je to kratko potrajalo, jer je Sretenjski ustav iz 1835. godine bio trn u oku velikim silama, pa je ubrzo ukinut, a njegov tvorac Dimitrije Davidović sklonjen sa političke scene Srbije.

Povodom osvetljenja Nijagarinih vodopada u bojama srpske trobojke, oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji nije krio radost, a sve je objavio na svom Instagram nalogu:

- Nijagarini vodopadi u Kanadi osvetljeni u bojama srpske trobojke. Hvala! - napisao je Vučić.

Povodom Dana državnosti, veliki neboder Burdž Kalifa u Dubaiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, takođe je juče bio osvetljen u bojama zastave Srbije.

 

Komentari (2)

Talaj

17.02.2020 13:16

A gde su tu Hrvati? To je nepravda, takav "hrvatski" naučnik, otac mu bio čist Hrvat, doduše pravoslavni sveštenik ali šta ćeš - niko nije savršen (Hrvat), rođen je u Hrvatskoj (koja nije postojala nego je bila deo Austrijskog carstva) i sada - srpska trobojka!

zastava

17.02.2020 19:00

Ovo nije naša zastava , kod naše su boje vodoravno.