Aleksandar Vučić u Briselu
Printskrin
Aleksandar Vučić u Briselu

Printskrin

Aleksandar Vučić u Briselu, Foto: Printskrin

Pred neformalnu večeru, koju večeras u Briselu organizuju predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Srbije za TV Pink govorio je o temama koje će se naći na stolu, ali i o svim aktuelnim pitanjima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće večeras neformalnoj večeri, koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Iz Evropske komisije je ranije najavljeno da će se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pridružiti tom sastanku.

Prema diplomatskim izvorima, Mišel je na večeru, pored šest lidera sa Zapadnog Balkana, pozvao i predsednicu Evropske komisije, šefa diplomatije EU Žozepa Borela i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, kao zemlje koja predsedava Savetu EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je za TV Pink da je neformalna radna večera od velikog značaja i najavio da će da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

Vučić je uoči sastanka kazao da će na sastanku prisustvovati ne samo predsednik Saveta EU, već i predsednica Evropske komisije, šef evropske diplomatije, "sve što je važno u Evropi". Istakao je da neće biti lako ni njemu, ali ni drugim učesnicima sa Balkana.

Aleksandar Vučić u Briselu

Printskrin

Aleksandar Vučić u Briselu, Foto: Printskrin

- Svako će izneti svoje. Zamislite kako bi izgledalo da nisam ovde. Kakva bi bila divna diskusija da mene nema. Oni će da štite interese svojih teritorija i zemalja, a ja Srbije i srpskog naroda - objasnio je on.

Na konstataciju da će se za stolom naći sa svima koji "ne vole Srbiju", Vučić je rekao da nikada ne bi govorio da neko od njih ne voli našu zemlju.

- Svakako smo možda meta njihove kritike. Ne znam kako ste našli Edija Ramu u svemu tome. Mogu da nas napadaju Hašim Tači ili Aljbin Kurti, ne znam ko će da dođe, Milo Đukanović zbog Zakona o slobodi veroispovesti, Željko Komšić što mu se ne sviđa što nisam, ne znam šta, rekao Miloradu Dodiku. Možda i Andrej Plenković što nisam oduševljen izjavama o Stepincu i Budaku - rekao je on.

Vučić je kazao da neće biti lako i da bi svakako bilo lepše da gleda utakmicu Crvena Zvezda - Partizan, ali za to, kako je naglasio, nije biran.

"Makronova pohvala je obavezujuća"

Vučić se zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na lepim rečima za njega, ali je dodao da bi voleo da je pažnja EU neuporedivo veća za zemlje Zapadnog Balkana.

Dodao je da, iako on i Makron imaju različito viđenje evropske politike, da je Makron uneo drastične promene i pozicionirao Evropu kao geopolitičkog igrača.

za stolom naći sa svima koji "ne vole Srbiju",

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara zašto je Evropa toliko zainteresovana za zemlje ZB i kako vidi pohvalu za njega da je sjajan lider koja je došla iz Minhenu od Makrona da EU treba više da ulaže u Srbiju.

- Hvala Markonu. Izuzetno ga cenim i hvala mu na lepim rečima. One su obavezujuće za nas - rekao je Vučić i poručio da će se potruditi da Srbiju pozicionira na još bolji način.

Vučić je zahvalio građanima Srbije što su Makrona na veoma lep način docekali tokom njegove posete Beogradu.

"Dodik je potpuno u pravu o zastupljenosti"

Vučić je najavio da će večeras na neformalnoj radnoj večeri prvo ukazati na kritike koje je izneo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik povodom zastupljenosti članova tog tela, na toj večeri.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Upitan da prokomentariše pismo Dodika predsedniku Saveta EU Šarlu Mišelu u kojem navodi da je BiH neravnomerno prisutna u Briselu, rekao da je potpuno u pravu.

- Tačno je da sam, kada sam poslednji put bio u Briselu, slušao trojicu predstavnika BiH. Kada je Dodik predsedavajući onda sve trojica treba da govore, a kada nije onda je dovoljan samo jedan predstavnik, samo da Dodika ne bi videli - kritikovao je on.

Rekavši da će prvo biti to na šta će da ukaže, upitao je šta će da mu kažu - ništa.Isto kao što ne mogu, kako ističe, da mu odgovore na to o pravima Albanaca u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori.

- Još se pojavio neki Vučić, remetilački faktor, koji bi da menja nešto, a taman smo usnuli u svoje snove, a on se sada setio da traži neka prava. Ako pitaš za prava onda rušiš vladavinu prava, jer je Ustavni sud doneo presudu u BIH - kritikovao je on.

Podsetio je da je osnov postojanja BiH Dejtonski sporazum, a da međunarodna zajednica kaže da dejtonska uredba govori o zastupljenosti stranaca u tom sudu.

- To je bilo predviđeno za pet godina, a prošlo je 25 godina. Trebalo je da budu izabrane sudije, a ne Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima donose presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS - kazao je Vučić.

Ukazao je da će posle ovog doći na red šume, voda, pa vrtići i škole, i da posle toga neće postojati pravo na jezik kao u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje šta će reći bošnjačkom članu Predsedništva BiH, Vučić kaže da je Dodik izrazio želju da Srpska pronađe svoj put, a da ako se ne poštuje Dejton, RS će krenuti putem svoje samostalnosti.

- Rekao sam da Srbija poštuje integritet BiH, kao i Dejton prema kojem se imovina ne sme dodeljivati napamet. Kao i uvek, kao i u CG, svi pronađu krivca u Beogradu, a kako bi imali zajedničku spoljnopolitički temu. Ne mogu reći da je problem u RS jer ona nema vojsku i divim joj se kako uopšte isplaćuju plate, i onda krivce traže u Beogradu. Naučili su na tu politiku još 90-ih - kaže Vučić i dodaje da se zbog toga ne uzbuđuje.

 

za stolom naći sa svima koji "ne vole Srbiju",

 - Zamislite da je neko od njih napadnut na teritoriji Srbije, a da nije pronađen krivac? Usudiću se da kažem da je u Srebrenici bio pokušaj ubistva, ali to nikoga ne interesuje - naveo je Vučić.

Ističe da se moraju postavljati kontra pitanja: Zašto Srbi nemaju prava u CG, zašto nemaju prava u BiH.

- Tu odgovora nema i ne može ga biti. I oni sve to znaju. Šta onda tražite od Srba? Nećemo da puškama dolazimo do svojih prava, a želimo prava kao i svi drugi - kaže predsednik Vučić.

Dodaje da Dodiku ne može da udara packe, jer mu je prijatelj i jer je član Predsedništva BiH.

Nisam Tadić, niti Milošević, moje je da pomažem našem narodu, a ne da udaram packe. I to sam rekao i u Minhenu pred stotinama ljudi. Onda nailazimo na zid ćutanja - kaže Vučić.

Dodaje da je sa Kurtijem i Tačijem išao na razgovor koji je trebalo da ostane zatvoren za javnost, ali da su Kurtijev i Tačijev govor snimali, a da je on igrao po pravilima.

- Onda kažu da nije Kurti kriv, već da je to na neki drugi način procurelo. To je prost primer kako se opstruiše pokušaj dijaloga - kaže predsednik.

Kaže da je "sve baš briga" za Srbe u regionu i njihova prava, a da se on pojavljuje u očima pojedinaca kao "remetilac koji bi posle 30 godina da traži prava za Srbe".