KOMANDANT UNPROFORA DIGAO SVET NA NOGE Otkrio da je 1999. godine Srbija greškom bombardovana, cela istina je daleko gora nego što se mislilo!

Kaže da je još ranije rekao da je agresija NATO bila ilegalna i neopravdana i da je videvši stanje na terenu predložio ragraničenje Srba i Albanaca na Kosovu.

NATO bombardovanje
NATO bombardovanje, Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Nekadašnji komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi kaže da je agresija NATO na Srbiju 1999. godine bila ogromna greška Alijanse.

- To što se događalo na Kosovu 1998. i 1999. godine bio je interni obračun vaših legitmnih snaga bezbednosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodenula u borce za slobodu. Ista ta agencija prethodno se uvežbala ratujući za potrebe bosanske vlade protiv Srba. Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardovana - rekao je Mekenzi.

 

Upitan da li je Haški tribunal opravdao svoje postojanje, on kaže da je oslobađanje Nasera Orića bilo sramotno.

- Taj čin je potvrdio pristrasnost suda i to zauvek - kaže kanadski general.

Govoreći o Srebrenici, kaže da se 1995. godine dogodio ratni zločin, ali ne i genocid.

Srebrenica
Srebrenica, Foto: AP Photo/Amel Emric

- Prethodne ratne zločine u selima oko Srebrenice počinile su trupe koje je vodio Naser Orić. Njegove jedinice su izlazile iz enklava koje su štitile snage UN i činile zverstva nad Srbima. To je takođe ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori, jer su snage bosanskih Srba uredno evakuisale sve civile, žene, decu i starce iz rejona borbenih dejstava - ističe Mekenzi.

 

Kaže da je još ranije rekao da je agresija NATO bila ilegalna i neopravdana i da je videvši stanje na terenu predložio ragraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i da nova granica između dva naroda ide od istoka do zapada na opštoj liniji kroz Prištinu.

Mekenzi smatra da je mesto Srbiji na Zapadu, kao i da, uprkos greškama koje su učinjene, Srbija treba da uđe u NATO.

- Doprinos Srbije savezničkim pobedama u prošlosti je istorijski nemerljiv - zaključio je Mekenzi.

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: firga
  10/03/2019 - 15:29
  srbija mora da tuzi nato za zlocin koji je pocinio
 • Korisnik: LA
  10/03/2019 - 13:49
  Junacine, sto ne proslaviste napadom na Rusiju, Kinu...nego na malenu Srbiju?
 • Korisnik: miroslav moric
  10/03/2019 - 09:41
  i mi smo greskom rokali dubrovnik i vukovar.sarajlije sami sebe ubijale a nama srbima sve pripisano kao visegrad-prijedor-srebrenica.
 • Korisnik: Mirkica
  10/03/2019 - 09:16
  Lepo ste nam se 1999. Posrali na zasluge...do tog datuma sam verbalno branila USA od kritika ovde od 24.03.nikad više...
 • Korisnik: Zzz
  10/03/2019 - 09:10
  HA HA HA,POCRKALI ONI GRESKOM,DA BOGDA
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi