Nikola Selaković
Alo! Vladimir Marković
Nikola Selaković

Alo! Vladimir Marković

Nikola Selaković, Foto: Alo! Vladimir Marković

Govoreći za naš list odgovorio je na napade koji su usledili posle toga, kako na predsednika, vrh SPC, ali i na njega lično, budući da su ga predstavnici opozicije i mediji bliski njima optužili da kadrira u Crkvi...

- Na tom sastanku je otvoreno razgovarano. Govoreno je o stanju na KiM, državnoj politici i našim mogućnostima kao države da odgovorimo na ogromne izazove. Posle sastanka usledile su različite medijske spekulacije, a iza njih bez sumnje stoji Đilas ili njegov kum. To je bio njihov način interpretacije sastanka, njegovog toka i ishoda, a u pokušaju narušavanja onoga što je bio njegov glavni rezultat. A važan je rezultat da su predsednik države i vladike srpske crkve otvoreno razgovarali o našem najtežem državnom pitanju, sučeljeni su stavovi sa argumentima, a to nije mala stvar. Širenjem tih notornih laži pokušava se na jedan ranije viđen način opovrgnuti realnost, a i da se ta realnost upodobi sitnim političkim interesima klike na čelu sa Đilasom, Jeremićem i Obradovićem, gde Đilasov kum igra jednu važnu ulogu.

Milo Đukanović

youtube printscreen

Zašto je taj sastanak toliko zaboleo opoziciju? Napadali su patrijarha, predsednika, ali i vas navodeći da kadrirate u Crkvi, da ste u Žiču išli da zakažete sastanak?

- Imponuje mi što im smetam jer me prikazuju u ulozi koja je neverovatna. U našoj Žiči sam bio na Svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom početka Sabora u svojstvu izaslanika predsednika države. Da, stiče se utisak da ih je mnogo zabolelo što je do tog sastanka došlo, a ja mislim da nikog normalnog, čestitog, pogotovo pravoslavnog Srbina ne može da zaboli kada postoji dobra i ozbiljna komunikacija između crkve i države. Ponosan sam što sam imao čast da prisustvujem tom sastanku i da na neki način budem svedok istorije. Biće negde zabeleženo da je predsednik Vučić bio pred članovima Sabora, da je sa njima razgovarao otvoreno i sasvim iskreno. Postoje izgleda oni krugovi i pojedinci koji žude za svađom različitih segmenata društva sa vrhom države. Ako se čelnici države i crkve svađaju i prepucavaju preko medija, zbog toga mogu da likuju samo naši neprijatelji.

 

Iz šatora mogu da vide mnogo toga

Prolazite svako jutro kad dolazite na posao pored opozicionog šatora, nedeljama već kampuju ispred vašeg radnog mesta. Da li možete da razumete tu vrstu političke borbe?

- To je legitiman vid političke borbe, sve dok nema nasilja, to je demokratski i u redu. Verujem da je njima u tom šatoru ispred zgrade predsedništva lepo, imaju priliku da vide park koji je grad preuredio, a koji je bio nekada kada su oni upravljali gradom jedna vrsta zastiđa. Mogu da vide lepo odatle koliko i u Srbiju dolazi predstavnika stranih država i stranih investitora, koliko poštuju i cene našeg predsednika.

 

Pojedini mediji su pisali i da je predsednik mahao papirima tajnih službi i pretio njima vladika, da je održan još jedan tajni sastanak na kom su bili Vučić, vladika bački i mitropolit Porfirije?

- To je glupost. Bio sam sve vreme tu, sastanak se završio, date su izjave, predsednici su krenuli, patrijarh ih je zadržao da se posluže, nazdravili su, pozdravili se i to je bilo to, i predsednik Dodik je sve vreme bio prisutan. A priča o papirima tajnih službi je samo dokaz da iza takvih napisa stoje Đilas i Đilasov kum, koji su se nekada takvim stvarima za našu crkvu i služili. Mogli ste da čitate najgore stvari o našim vladikama, monaštvu, sveštenstvu, o tome za koga oni kažu da je peder, a ko pedofil, mi tako nešto ne radimo, niti se bavimo uređivanjem medija, vodimo ozbiljnu politiku, bavimo se unapređenjem naše privrede i jačanjem Srbije...

Nikola Selaković

Alo! Vladimir Marković

Nikola Selaković, Foto: Alo! Vladimir Marković

 

A kako je tekao razgovor u Patrijaršiji? Da li je bilo žučnih rasprava između predsednika i određenih vladika koji se i javno protive politici koju on sprovodi?

- Sastanak je počeo predsednikovim rečima „nisam došao da bilo šta tražim, došao sam da čujem vaša pitanja“. Kada je razgovor počeo, onda se videlo da određene vladike u formiranju svog stava ne koriste ono što su istiniti agrumenti, već naprotiv ono što se plasira preko društvenih mreža, šeruje ili deli na stotine adresa i onda se formira neko mišljenje koje je potpuna neistina ili poluistina. Neke vladike su se pozivale na Rezoluciju 1244, a da po onom što iznose o toj rezoluciji navodi na to da se zapitate da li su je ikada pročitali. Tako smo mogli da čujemo da su briselskim sporazumom ukinute srpske škole, obdaništa, bolnice u svim sredinama južno od Ibra, a to veze nema ni sa sporazumom ni sa realnošću. Kada im kažete koliko država stvarno ulaže za KiM, koliko to našem narodu znači, onda shvatite da postoje oni kojima argumenti ne znače ništa. Nažalost, kao što to imate u delu naše opozicije one koji kažu: „Mi mrzimo Vučića i sve što radi, iako gradimo nove auto-puteve, završavamo Hram Svetog Save, o čijoj izgradnji je počela da se razvija ideja pre više od 120 godina. Tim vladikama su bili bliži tvitovi i šerovi sa društvenih mreža nego ozbiljni argumenti, pravna i politička akta sa kojima je predsednik nastupio . A od tih statusa nikom od Srba na Kosovu neće biti bolje.

Miroljub Božinović

Alo.rs

Da li je na Saboru bilo reči i o razgraničenju? Ta ideja je odbačena, a jedan od njenih najvećih protivnika bio je mitropolit Amfilohije.

- Pominjala se ta ideja i na Saboru, naravno, ali nema svrhe vraćati priču na tu ideju, o kojoj oni koji su u stanju da donose odluke, a to nismo mi, neće da razgovaraju, i oni koji bi trebalo da budu uključeni u to, Albanci, takođe neće da diskutuju uopšte, neće da razgovara ni dobar deo srpskog društva, a ni veliki zapadni moćnici koji su bili sponzori kosovske nezavisnosti. Kada govorimo o najglasnijim protivnicima te ideje, poput visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija, evo danas 13 godina nakon nekih istorijskih dešavanja, mnogo mi je krivo što ta grupa uticajnih vladika nije makar deset odsto ove energije i ovoga žara koristila da spreči državno razgraničenje Srbije i Crne Gore. Tamo nam danas živi dva puta više Srba nego na KiM, u CG nam se nalazi i Ostrog i Morača, baš kao što nam se na Kosovu nalaze i Gračanica i Dečani. U Crnoj Gori su nam mošti svetog Vasilija Ostroškog, baš kao što se u Metohiji nalaze mošti Svetog kralja Dečanskog. Nemoguće da tad ni Ostrog ni Morača nisu bile srpske svetinje bez kojih ne možete da zamislite Srbiju i srpski narod, da povlačenje državne granice nekom nije predstavljalo problem. Ako kažu „mi se ne bavimo politikom“, pitam ih: „A što se danas bavite politikom?“

Predsednik Vučić rekao je da postoje saznanja da će već u ponedeljak biti pohapšeni Srbi sa severa, policajci i civili? Kakva su vaša očekivanja od tih izbora?

- Nesumnjivo je da prištinske strukture pokušavaju da osujete pobedu Srpske liste i opredeljenje građana na severu naše južne pokrajne da jačajući političku vezu sa Beogradom, svojom prestonicom, i naš jedinstven nastup oko KiM naruše tako što će onemogućiti demokratsko izjašnjavanje naših građana. Prvo su pokušavali da vrše pritisak pretnjama da će doći do spajanja južne i severne Mitrovice, pa će albanski gradonačelnik biti nadležan za severnu Mitrovicu. Onda su pokušavali da spreče učešće na izborima kandidata srpske liste za gradonačelnike četiri opštine, sada to pokušavaju sa skarednom deklaracijom u Skupštini koja govori o genocidu. Zato ne čudi podatak da su planirali da hapse naše ljudi zbog izmišljotina. Tako su imali cilj da izazivanjem ozbiljne krize oko ubistva Olivera Ivanovića oslabe odbranu severa. Nadam se i verujem da će sve proći u demokratskoj atmosferi, želim pobedu Srpskoj listi jer je ona jedini garant našeg daljeg uspešnog bavljenja Kosovom.

Svako ozbiljan bi podržao Tijanin zakon

U Skupštini se raspravlja o Zakonu o doživotnoj robiji za ubice i silovatelje dece. Kako ocenjujete nacrt tog zakona, u javnosti se oko toga vodi polemika...

- Većina evropskih zakonodavstava poznaje kaznu doživotnog zatvora i Srbija treba da uvede takvu vrstu kazne. Svako odgovoran i ozbiljan ko se bavi parlamentarnom politikom ovako nešto bi trebalo da podrži i prihvati. Na prvom mestu jer je to poteklo od građana i zato što šaljemo poruku čitavoj javnosti i svakom eventualnom silovatelju i ubici šta su naša najzaštićenija društvena dobra, a jedno od njih su naša deca. Sramno je da imamo parlamentarne predstavnike koje jedan ovakav pokušaj dobre saradnje civilnog sektora i države ne zanima i koji su u stanju da sitne lične ili partijske interese stavljaju ispred interesa građana.