Dragan Đilas i Mlađan Đorđević
Alo!/Vladimir Marković
Dragan Đilas i Mlađan Đorđević

Alo!/Vladimir Marković

Dragan Đilas i Mlađan Đorđević, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Orlić je, na konferenciji za novinare ispred Starog dvora, naveo da je u Djilasovo vreme nabavljeno 180 autobusa od poljske kompanije, iako njihova ponuda nije bila najpovoljnija i dodao da je svaki od tih autobusa plaćen 50.000 evra više.

Takođe, dodao je, prilikom nabavke 30 tramvaja iz Španije nije se biralo na osnovu najniže cene zbog čega je, tvrdi, plaćeno dva miliona evra više za vozila.

PROČITAJ JOŠ:

Orlić tvrdi i da je 2,5 miliona evra plaćeno za reklamiranje Đilasa i, kako kaže, "takozvanog uspeha njegove vlasti".

"Koji je interes građana Beograda da se njihov novac ovako potroši očekujemo da čujemo odgovor", istakao je Orlić.

Naveo je i da je JKP "Gradska čistoća" kupila zgradu "Ineksa" za 601 milion dinara, na osnovu, kako tvrdi, naloga gradske vlasti na čijem je čelu bio Djilas.

Orlić je rekao da je "bus plus" sistem koji je postojao u Đilasovo vreme "slika i prilika" kako je moguće uraditi sve na štetu građana.

Taj posao, rekao je, nije realizovan u skladu sa zakonom koji propisuje postupke u javnim nabavkama, iako je taj zakon u to vreme postojao, već u skladu sa odlukom koju su doneli Đilas i njegova vlast.

"Nisu hteli da poštuju zakon nego su poštovali pravila koja su sami doneli i zato je taj posao od samog početka bio do te mere sporan i neispravljiv da je to skandal i sramota kakvu Beograd ne pamti", ocenio je Orlić.

On je istakao da za sve ovo građani Srbije imaju pravo da traže objašenje i dodao: "Obogatiti se tako besomučno od bavljenja politikom, tokom vršenja javnih funkcija zahteva svaki odgovor. To su pitanja za Đilasa i teme od kojih ne može da pobegne. Može da napada, da kleveće koliko hoće, ali ova pitanja ostaju, dovoljno su jaka i važna da neće pomoći nikakav smešan manevar da se ova pitanja izbegnu".

Na pitanje novinara o diplomi osnovnih studija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koju opozicija osporava, Orlić je rekao da to rade jer žele da skrenu pažnju sa istrage koju je Stefanović pokrenuo protiv Đilasa.

"Smešno mi je kada o obrazovanju priča Obradović koji je funkcionalno nepsimen. Smešno mi je i da Đilas priča o obrazovanju jer znam da on, kada sretne svoje profesore sa Mašinskog fakulteta pogled obori ka zemlji, a vi ga pitajte zašto", dodao je Orlić.