Aljbin Kurti
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Aljbin Kurti

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ
Dragan Đilas

Printscreen

Dragan Đilas, Foto: Printscreen

- Izvanredan razgovor u Vašingtonu sa Filipom Rikerom i Metom Palmerom o presudnom značaju demokratije u Srbiji za budućnost Zapadnog Balkana - napisao je Tadić na svom Tviteru. Čini se da je on otišao u SAD da ponudi svoje usluge i praktično poručio - sve što neće Vučić da ispuni, mi ćemo.

- Oko ovog drugog papira je interesantno to da je jedan nemački diplomata rekao da papir možda postoji, ali nije francusko-nemački. Od dolaska Bajdena u Belu kuću, i njihovog stava, i čestitke za naš Dan državnosti, gde su oni i dalje pri tome da Srbija treba da prizna Kosovo, da se od Beograda sve to očekuje, i to po njima mora da bude jedini cilj razgovora sa Beogradom. Stvara se pritisak da je to jedina stvar o kojoj može da se razgovara, a da su sva druga pitanja sporedna i da nema druge opcije - rekao je Drecun.

Sa druge strane, Vučić je nepokolebljiv. I juče je poručio privremenim prištinskim vlastima da ni ne sanjaju da bi Srbija mogla priznati nezavisnost Kosova, ali i naglasio da očekuje velike pritiske. Rekao je da je veoma iznenađen načinom na koji je sastavljen novi non-pejper, ali da, ipak, nije dobar za našu zemlju, iako je mnogo bolji i više nudi od Ahtisarijevog plana, te da je on, po njegovim rečima, dokaz da će pritisci na Srbiju biti sve veći.

- Ta pojava non-pejpera znači da će pritisci na Srbiju biti sve veći i da se bližimo konačnim pritiscima kad će morati da dođe do nekog rešenja ili do proglašenja krivca - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje koliko je pojava non-pejpera opasna za Srbiju.
On je istakao da sve to znači da moramo da vodimo računa kako igramo tu igru, da budemo vrlo pažljivi i mudri u ovoj situaciji i da je zato vrlo obazriv u davanju izjava povodom tog pitanja.

Aleksandar Vulin

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vulin , Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vulin: Vučiću, raspiši izbore i odbij razgovore o non-pejperu

Najnoviji non-pejper o KiM nudi Srbima više nego ijedan predlog Međunarodne zajednice od 2012. godine i to je nesumnjiva potvrda da je Vučićeva politika prema Evropskoj uniji uspešna. Ali, non-pejper je i dokaz da i javna i tajna diplomatija Evropske unije postavlja zamku za Vučića - poručio je juče Aleksandar Vulin, ministar policije i lider PS-a i dodao: - Aleksandar Vučić je državnik koji je od 2012. do danas sam i samo svojom upornošću i hrabrošću više puta sprečio da Kosovo bude priznato, i zato od njega tražim da se žrtvuje još jednom i da odbije svaki razgovor o priznanju Kosova - rekao je Vulin i zamolio predsednika da hitno raspiše izbore. - To je važno kako bi nacija rekla šta misli o priznanju Kosova, ali i da tako omogući svim strankama da izađu pred Srbiju i pokažu od čega su i za koga su - naveo je on.

Tadić ponizio Srbiju u Americi!

Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije i lider SDS-a, pozivajući se na status bivšeg šefa države, insistirao je po svaku cenu na sastanak sa službenicima Stejt departmenta, saznaje „Alo!“ iz diplomatskih izvora.

- Primili su ga neformalno na kraći razgovor službenici, i to ne u službenim prostorijama, ne čak ni u ugostiteljskom objektu, već u jednom od vašingtonskih parkova. Tadić je tokom razgovora od američkih sagovornika direktno zatražio da mu pruže podršku u unutrašnjim političkim odnosima u Srbiji i zauzvrat ponudio spremnost za potpuno usklađivanje srpske politike s onim što on smatra američkom politikom prema Balkanu. Sagovornike je podsetio na stare „zasluge“ u godini u kojoj su pitanja BiH i KiM ponovo aktuelna - ističu naši dobro obavešteni izvori.

Komentari (1)

Sumadinac

29.04.2021 09:13

Ovi lopovi i kriminalci nikada nece doci na vlast nedamo Vucica nedamo Srbiju I Kosovo . Kosovo je naša kolevka istorije I našeg integriteta.