Aleksandar Vučić
Tanjug/Rade Prelić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odlikovaće danas Sretenjskim ordenjem zaslužne pojedince i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije, a među laureatima, biće i Li Mančang, bivši ambasador Kine u Srbiji, kao i Bojko Borisov, premijer Bugarske.

Pročitajte još:

 

Intoniranjem himne "Bože pravde" započela ceremonija povodom Dana državnosti

 

U Predsedništvu Srbije upriličena je ceremonija povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije i tom prilikom se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji danas odlikuje zaslužne građane i institucije.

- Na današnji dan pre 215. godina ustanici su krenuli u borbu za slobodu, na početku napornog puta za slobodu i mir, ka boljoj i modernijoj Srbiji. Te 1835. godine uspeli smo da stvorimo modernu i pravnu državu. Na tom putu ka boljoj Srbiji se nalazimo i danas. Centralne vrednosti su i danas iste, sloboda, mir i ravnopravnost, a pre svega ljubav prema Srbiji. Treba nam Karađorđeva hrabrost i Miloševa mudrost i hrabra glava - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik se zahvalio laureatima na svemu što su uradili za Srbiju, i naglasio da upravo zbog njihovih dela danas uručuje odlikovanja svima, za koje se sa pravom, kako dodaje, može reći da su deo nas.

- Ovo su nagrade i zahvalnost za vaša dela, ali i obaveze koje će te siguran sam, imati snage da nosite i u budućnosti. Svim građanima Srbije čestitam ovaj veliki praznik, Sretenje. Živela Srbija! - rekao je Vučić.

Jednim od najviših državnih ordena posthumno će biti odlikovan preminuli akademik Vladeta Jerotić, dok će Sretenjski orden prvog reda biti dodeljen i Narodnom muzeju u Beogradu. Među istaknutim laureatima koje će predsednik Srbiji odlikovati su slavni glumac Mihailo Miša Janketić, poznati hirurg-ginekolog Milan Milenković sa instituta "Karolinska" u Stokholmu, koji je prvi u Srbiji izvršio operaciju presađivanja materice, kao i estradni umetnik Predrag Živković Tozovac. Među dobitnicima ordenja je i Davor Štefanek, osvajač olimpijskog zlata u rvanju i predsednik Sportskog saveza Srbije.

 

Državna priznanja dobitnicima će uručiti predsednik Aleksandar Vučić na ceremoniji u zdanju Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu.

Preporučujemo još:

 

Država će zaslužne pojedince nagraditi i zlatnim i srebrnim medaljama za hrabrost "Miloš Obilić" za zasluge i revnosnu službu.

Sretenje se kao Dan državnosti i ustavnosti Srbije ponovo slavi od 2002. godine u spomen 15. februara 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, a 1935. donet prvi ustav zemlje.