Boris Milošević, SNV
Youtube/Printscreen
Boris Milošević, SNV

Youtube/Printscreen

Boris Milošević, SNV, Foto: Youtube/Printscreen

Poslednjih dana aktuelna tema u medijima jeste sarkastičan poziv Zorana Milanovića, hrvatskog predsednika, srpskim političarima na proslavu "Oluje", u Kninu. Ratnog zločina u kome su stradali i iz Hrvatske proterani Srbi.

Ipak izgleda da je jedan Srbin prihvatio da bude deo hrvatske proslave.

Boris Milošević, predstavnik hrvatskih Srba u vladi Hrvatske, posle najave da će prisustvovati "proslavi" akcije "Oluja" u Kninu i burnih reakcija koje je njegov postupak izazvao, oglasio se na svom Fejsbuk profilu.

Milošević, koji je funkcioner Samostalne srpske demokratske stranke u Hrvatskoj i novoizabrani potpredsednik Vlade Hrvatske, naveo je u tekstu pod naslovom "Priča jednog Srbina iz Hrvatske" da u Knin ide kao potpredsednik Vlade zadužen za ljudska prava. Njegov post prenosimo u celosti.

PRIČA JEDNOG SRBINA IZ HRVATSKE

Preporučujemo:

"U Knin dolazim kao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske zadužen za ljudska prava. Kao član Vlade, Srbin iz Hrvatske, svjestan opterećenja ratnog nasljeđa u društvu koje osjećaju Srbi u Hrvatskoj, ali ne samo oni, nego i svi građani Republike Hrvatske, moram razmišljati racionalno i odgovorno te pokušati doprinijeti boljem društvu i građenju kulture mira.

Nije mi bilo lako donijeti ovu odluku kako zbog privatne obiteljske tragedije, tako zbog svih onih Srba koji su u Oluji nekog izgubili, onih koji su u izbjeglištvu kao i onih koji su se vratili iako im je proces povratka opstruiran. Sudbinu tih ljudi dobro znam jer skoro cijeli profesionalni i politički staž, proteklih 18 godina, pomažem u rješavanju njihovih problema.

Ovih dana dok sam razmišljao što učiniti prisjetio sam se svojeg doživljaja Oluje. Samu Oluju sam dočekao u rodnom Šibeniku, brinući tih dana za oca koji je bio mobiliziran kao hrvatski vojnik, za svoje prijatelje koji su bili u Hrvatskoj vojsci, kao i za rodbinu koja je bila na drugoj strani.

Zahvaljivao sam tih dana Bogu što se otac vratio živ i zdrav i što su svi koje sam poznavao bili dobro.

Nakon što je otac demobiliziran odlazili smo na selo Bribirske Mostine gdje sam svjedočio pljački napuštenih srpskih kuća. Obilazili smo babu, očevu majku koja je ostala nakon Oluje tamo živjeti. Nije htjela napuštati svoju kuću, nije htjela poći ni k nama u Šibenik.

Početkom rujna otišao sam u Rijeku zbog fakultetskih obaveza. Sedmog rujna kasno popodne nazvala me sestra. Išla je s ćaćom obići babu.

Našli su je mrtvu, bila je ubijena vatrenim oružjem iz neposredne blizine. Ubojica je pronađen slučajno zbog vlastitog bahaćenja, smatrajući da nitko neće istraživati ubojstvo „četnikuše“, kako je sam rekao. Osuđen je na 7,5 godina, da bi izašao za 3,5 godine, nakon što je dobio predsjednikovo pomilovanje.

S teretom ove obiteljske tragedije, pa i kroz bol mojeg pokojnog oca, odluku da idem na obilježavanje Oluje u Knin mi je bilo još teže donijeti. Meni, koji sam dobio Domovnicu tek nakon Oluje premda sam rođen i cijeli život živio u Šibeniku.

U Knin idem otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumijevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom.

A rat za mnoge u društvu, nažalost, nije gotov, i to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti koja u svojim školama moraju trpjeti stigmu zbog nečeg s čime ni njihovi roditelji nemaju veze, i koja moraju osjećati krivnju samo zato što su Srbi. Baš kao što je to osjećala moja generacija tijekom i nakon rata.

Idem, jer želim olakšati njihovu budućnost. Idem jer mislim da je sazrio trenutak da politika razumijevanja i poštovanja drugog pobijedi politiku mržnje.

Oluja nije samo vojno-redarstvena akcija, ona je i golema kolektivna trauma. Za Hrvate je ona simbol početka dugo žuđenog mira i prestanka okupacije, za Srbe je ona trauma početka novog egzodusa, stradanja, straha, neizvjesnosti i nemogućnosti povratka u svoje domove.

Svjestan sam da moj dolazak u Knin neće kod većine promijeniti dva različita pogleda na Oluju, ali sam voljan prihvatiti svaku gestu koje ide ka tome da zajedničkom tolerancijom i uvažavanjem sami sebe potvrdimo kao demokratsko društvo koje može ostvariti suživot i prosperitet, bez obzira na svaku razliku, pa tako i onu u tumačenju zajedničke povijesti. Od mog odlaska u Knin, puno je važnije graditi atmosferu pomirenja i dijaloga u kojem kao društvo moramo priznati i prihvatiti sve žrtve bez obzira na nacionalnost."

Funkcioner srpske stranke u Hrvatskoj SDSS i novoizabrani potpredsednik vlade Boris Milošević smatra da je njegov najavljeni odlazak na obeležavanje vojne akcije Oluja važan gest koji će poboljšati status srpske zajednice u Hrvatskoj.

Pročitajte još:

Komentari (14)

beba

01.08.2020 15:06

Djubre.Za njega nema opravdanja

Pupavac ne predstavlja Srbe

01.08.2020 18:12

Babu mu ubile tuđmanove ustaše, tatko mu bio dragovoljac, brinuo za domoljubne kolege iz kraja da ne izginu u oluji, za plaću i regres predstavlja kobajagi ostatke zaklanog naroda, na kraju treba očekivati da će ga ustaše postaviti za mitropolita ndh crkve za pravovjerne krvate!

Neško

01.08.2020 18:47

Nekome je oluja donela bolji život ima zašta on da slavi, od čobana postao političar ,zaradio novac za koji nije ni znao da postoji do oluje. Isterali ga Hrvati iz kamena a Srbi gajili zmiju u mestima.

Delije_Knin

01.08.2020 19:06

Zivim u blizini knina i recu samo jedno, Pupovac i klika oko njega vec decenijama rade protiv interesa naseg naroda, za to imaju debela primanja, oko 2000e yu im neto plate. Svaka pomoc koja je dosla iz Srbije, pidjelili su izmedju sebe i svojih pirodica i prijateljaa najgore od svega je sto ih nem ko smjeniti jer su jedina opcija. Polako ali sigurno, vrlo brzo Srba nece biti.

Stevo Nakurcov

01.08.2020 19:27

Posra se covek i na grob svoje babe koju su zverski ubile ustase

jova

02.08.2020 02:25

Jedan od "onih" hrvatskih srba - koji su vece ustase od samih hrvata,mada tacno je,nisu svi hrvati ustase...ima i srba! Ovaj Milosevic moze ici u Knin u vlastito ime,nikako kao predstavnik srpskog naroda -kojeg ocigledno ne predstavlja! Da ima i malo politicke mudrosti - mogao je reci da ide na obiljezanje stratista srba,nesto kao poseta Jasenovcu,tamo bar nema sta da se slavi?

Вук

02.08.2020 09:13

Браво борисе догодине да се огласиш и у Блајбургу на усташком дернеку ,па миса за поглавника... Господин борис је тужна слика Срба који живе ван матице.Деда Србин,отац бојовник и подобни србин,син усташа и србин по занимању!

milovan

02.08.2020 10:44

Njemu je do babe kao do lanjskog snega.A i otac mu je takav.Borio se protiv Srba. Sada je sin zapravo predstavnik hrvata u srpskim redovima. To se zove.Placenik ili izdajnik. On predstavlja sam sebe.I svoj novcanik koji je sada bas dobro napunio.

Misho

02.08.2020 13:32

Miloševićev razvojni put je jasan. Otac hrvatski vojnik.A sin kaže da ide slaviti OLUJU u Knin.Koju je sprovodio i njegov ćaća. TO MU JE OPREDELENJE. I ovo je dokaz da nam žrtve naroda nisu svete kao što su Jevrejima svete njihove žrtve. SAMO SE PITAM DA LI ĆE SE MILOŠEVIĆ PREKRSTITI SA TRI PRSTA. Ako učini drugačije i to je dokaz da je politika hrvatskog odnosa prema Srbima, oličena ideologijom Pavelića, Starčevića i Tuđmama urodila plodom. MILOŠEVIĆU, ODLASKOM U KNIN PLJUNUO SI NA SVOJ NAROD.

milovan

02.08.2020 13:58

Babe nema pa nema. Ali zato tvoji dzepovi a i ocevi puni. A koliko Srba je za tebe glasalo.??

Junik

02.08.2020 14:10

Srbi kroz kako bi rekao ovaj hrvatski Srbin kroz ??? Istoriju pokušavaju i naprave korak ka pomirenju koji je ustvari znak da smo glupi i da brzo zaboravljeno i prastamo ne vodeći računa o ličnom dostojanstvu

Pero

03.08.2020 11:47

Ustaše za koje se brinuo ubile mu babu, ćaća ustaški bojovnik...on sramota za ceo srpski narod!!! Poganac običan sad je on posle svega hrvat!! Lepo je velikan Jovan Dučić nazvao hrvate "zakržljala rasa"!!

Miki

03.08.2020 12:42

Opet ustase nasli svoga Srbina koi slavi sa ocem Hrvatskim borcem napad na rodjenu majku .

Вуја

03.08.2020 20:00

Сваки Хрват има оваквог једног у фамилији пре него што је постао Хрват из жеље да не прође као баба.