Skupština Srbije
Alo!/Masanori Jošida
Skupština Srbije

Alo!/Masanori Jošida

Skupština Srbije, Foto: Alo!/Masanori Jošida

U Izvršnom odboru kažu da je razlog nepoštovanje odluka Predsedništva stranke, dok Borović u tome vidi politički progon neistomišljenika.

Problem sa odlukom Predsedništva da se sednice parlamenata bojkotuju, imao je od početka. Ipak, solidarisao se sa kolegama. Sve do pre mesec dana.

"Ja sam smatrao, 'ajde dok traju protesti, sve to ima nekog smisla. Međutim, kada su protesti prestali i sve se to nekako istopilo, mislim da kao poslanik i dalje imam obavezu prema svojim sugrađanima i komšijama", rekao je Borović.

Jedini je poslanik DS u Vojvodini koji se vratio u salu i zbog toga je isključen iz stranke. Borović, međutim, u pozadini vidi nešto drugo - izveštaj o trošenju stranačkih finansija, u čijoj je izradi učestvovao.

"Ja sam na to ukazivao, posebno kada smo kao Glavni odbor odlučivali o pristupanju DS u Savez za Srbiju, gde sam reako da ne mogu da budem za to da uđem u Savez za Srbiju sa nekim ko je kamatio DS, ko se bogatio na račun DS, ko je pravio ugovore štetne po DS. Ja mislim da je to čist politički progon svih nas koji drugačije mislimo i koji ne pristajemo na to da politiku DS-a vode Dragan Đilas i Boško Obradović", rekao je Borović.

Da politiku demokrata ne kroje drugi, rekao je predsednik stranke za list Blic. Kako navodi, samo u slučaju jasnog nepoštovanja odluka, pokreću se disciplinski postupci.

"Mi smo demokratska stranka u pravom smislu te reči. Unutar organa stranke se slobodno raspravlja, a kada donesemo odluke, onda svi sprovodimo tu politiku – i oni koji su bili za nju i oni koji su imali drugačije stavove", kaže Zoran Lutovac.

Prijavu protiv Borovića podneo je predsednik Pokrajinskog odbora demokrata. Objašnjava – zbog kršenja sporazuma sa opozicijom i narodom.

"Ovaj čin gospodina Borovića je u direktnoj suprotnosti sa onim na šta smo se obavezali u svim ovim procesima i na taj način DS gubi na svom kredibilitetu", rekao je Nebojša Novaković.

A da stranka zapravo gubi isključenjem Borovića, kao jednog od najaktivnijih poslanika sa 11-godišnjim stažom u skupštini, smatra prvi čovek poslaničke grupe.

"Mi smo ovde malo zaboravili šta znači biti demokrata i šta znači demokratija. Poslanici i odbornici su dobili tu odluku u formi direktive", kaže Goran Paunović.

Bio je i na čelu komisije koja je radila izveštaj o finansijama i ne isključuje mogućnost da je on razlog za kažnjavanje Borovića. Iako urađen 2017, izveštaj do sada nije razmatran na Glavnom odboru.

"Smatram da to ne može da nestane i da će ljudi koji su odgovorni za finansijski kolaps DS odgovarati. E to je ono na čemu Borović stalno insistira i što možda smeta nekim ljudima koji sada možda imaju uticaja na rukovodstvo DS", smatra Paunović.

Ukoliko, Borović napusti i poslanički klub u Skupštini Vojvodine, on će, po broju članova ostati na granici opstanka. Prvi put od 2000. godine.