Aleksandar Vučić
Tanjug/Rade Prelić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Svaki dan odlaganja rešenja za Kosovo je stvaranje uslova da jedna iskra zapali ceo region, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu agenciji Rojters dodajući da i Srbija ima mnogobrojne crvene linije, ali da ne želi da ih pominje, kako ne bi uništavao šansu za razgovore, te izrazio uverenje da će uskoro uslediti neka od nemačko-francuskih inicijativa.

- Svaki dan odlaganja, svaka nedelja odlaganja je stvaranje uslova da jedna iskra zapali ceo region i to moraju da znaju dobro i zapadne zemlje koje drže Prištinu kao malo vode na dlanu - poručio je Vučić.

Pročitajte još:

Rekao je da ne voli da govori o crvenim linijama, ali da ih svakako Srbija ima mnogo, kao što i druga strana ima mnogo.

- Neću da govorim o njima, jer posle toga onemogućavate razgovore. Imamo ih mnogo i nismo ni blizu bilo kakvog sporazuma. Nemamo ga ni u nacrtu, predlogu. Ne poštoji ništa u ovom trenutku - objasnio je on.

Aleksandar Vučić

Alo!/Marko Metlaš

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Vučić je naglasio da neće da urušava šansu za razgovor, jer razgovori ostavljaju Srbe u životu.

Izrazio je dalje uverenje da će nemačko-francuski, to jest evropski angažman u narednom periodu biti jasnije i očiglednije vidljiv i prikazan na Balkanu.

- Mislim da kancelarka Angela Merkel dobro zna kakve se sve opasnosti kriju i želi da sačuva mir u Evropi. Mislim da ćemo videti neke od njihovih inicijativa u veoma bliskoj budućnosti - naglasio je Vučić.

Preporučujemo još:

Podsetio je da Srbiji evropska budućnost zavisi od razgovora sa Prištinom i od toga hoćemo li moći jednog dana da postignemo dogovor.

- Drugačije nas niko nikada neće pustiti u Evropu. To ljudi u Srbiji treba da znaju. Treba da budemo fer i ljude ne obmanjujemo - poručio je on.

Istakao je da ne može da prihvata tezu, koja se pojavljuje u našim novinama da je za to kriva neka služba, britanska, ruska ili druga.

- Mislim da su za nasilje koje smo videli odgovorna trojica, četvorica neodgovornih političara, tajkuna. A ko, šta i kako dodatno podržava ili ne, to me uopšte ne zanima - kazao je Vučić.