Vojska Srbije
Tanjug/Tara Radovanović
Vojska Srbije

Tanjug/Tara Radovanović

Vojska Srbije, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski rekao je danas da u Hrvatskoj ne postoji ta vrsta tehničke ekipe koja bi opsluživala i letela na F-35.

Hrvatska preko tendera nabavlja vojne avione, a mediji pišu da će to možda biti F-35. Lazanski kaže da je F-35 Amerika prodala do sada samo Izraelu, i da bi samo još nekoliko zemalja u NATO bi kupile te avione.

- U Hrvatskoj ne postoji ta vrsta tehničke ekipe koja bi opsluživala i letela na F-35. F- 35 je lovac pete generacije i Amerikanci paze kome će da ga daju - rekao je on za televiziju "Prva".

Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, za F-35 morate da imate takvu softiciriiranu infrastrukutru da se to graniči sa nekim vrstom svemirske tehnologije.

- Hrvatska će biti zadovoljna ako dobije F-16, ili bila je opcija da kupe francuske polovne avione Rafal - rekao je on.

Lazanski navodi da su to sve velika novčana izdvajanja.

Francuzi su ponudili 12 Rafala u vrednosti od 950 miliona evra. To nije mala stvar, ceo godišnji vojni vužet, F-16 ako kupe, isto 12 komad, to će da ih košta preko milijardu dolara-

- U ovom času kada imate problema sa pandemijom, problem oko turizma, srušene delove zbog zemljotresa, da neko politički ide da kupi avione preko milijardu dolara to bi bio problem za političare u Hrvastkoj - kaže Lazanski.

Što se tiče vojnih odnosa snaga, kaže da je jasno da je Srbija među bivšim zemljama Jugoslavije, "od Triglava do Vardara, vojnički najsnažnija".

- Mi se opremamo, ne za rat, već da bi sprečili bilo kakvu vojnu avanturu - rekao je on.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Realista

21.02.2021 19:12

Naj jaca ratovala sa golorukih naroda sa arsenalom YU jurisali na stare civilje i decu najlosa sorta u planeti bog vas kaznio ostaliste najprosnjaci na ove prostore koji silujete sopstvenu deteta kraj vase ere