Aleksandar Vučić
Printscreen
Autoput

Alo.rs

Autoput, Foto: Alo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje početku radova na izgradnji autoputa i brže saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica. 

Predsednik Srbije se obraća narodu

12.30 - Vučić se na ceremoniji otvaranja našalio sa direktorom Puteva Srbije Zoranom Drobnjakom.

- Od Beograda do Drine za sat vremena. I to ne da vozite kao što Drobnjak (direktor Puteva Srbije) kaže, nego kako propisi kažu. Ne mislimo ovde da stanemo, nastavićemo da gradimo, vidim da ste se svi smrzli, a ja najviše, ali velika je svečanost.

Vučić je šaleći se na Drobnjakov račun aludirao na njegovu nedavnu izjavu da će, ukoliko se postigne dogovor sa nadležnima iz MUP, tolerisati brzina od 150 km/h na autoputevima u Srbiji.

12.15 - Hvala Vam što ste prisutni na ovoj hladnoći, rekli smo da narod nećemo da zovemo - rekao je Vučić na početku obraćanja.

12.10 - Zvanicama se obratila i resorna ministarka Zorana Mihajlović koja je rekla da je ovo veliki dan za Srbiju koja više nema vremena za gubljenje. Ona je podsetila na jutrošnju svečanost i potpisan ugovor za Moravski koridor.

12.00 - Zvanicama se prvo obratio predstavnik kompanije Azvirt koja je čestitala Vladi Srbije na ovom projektu uz napomenu da će ovaj put biti "arterija" zahvaljujući kojoj će biti pospešen razvoj ne samo u ovim gradovima već i u regionu s napomenom da će ovaj put podstaći i razvoj privatnog biznisa ne samo u Srbiji nego i u Bosni i Hercegovini. Predstavnik Azvirta zahvalio se Srbiji na ukazanom poverenju i saradnji uz obećanje da će svi radovi biti završeni u roku.

Radovi će početi kod Šapca gde će se graditi novi most na Savi.

Autoput

Alo.rs

Autoput, Foto: Alo.rs

Komercijalni ugovor za izgradnju autoputa Ruma-Šabac i brze saobracajnice Šabac-Loznica potpisan je 19. novembra sa azerbejdžanskom kompanijom Azvirt.

Aleksandar Vučić

Alo!/Dejan Briza

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Dejan Briza

Ukupna dužina ove saobraćajnice je 77 kilometara, a procenjena vrednost realizacije ovog projekta je 467,5 miliona evra. Izgradnja auto-puta Ruma-Šabac i brze saobracajnice Šabac-Loznica jedan je od prioritetnih projekata u drumskom transportu, s obzirom da je reč o projektu koji je važan za razvoj i povezivanje Srema, Mačve i zapadne Srbije i Vojvodine, ali i ovog dela Srbije sa regionom, pre svega sa BiH.

Trasa budućeg državnog puta IB reda je utvrđena na osnovu generalnog projekta, plana područja posebne namene i usaglašavanja sa predstavnicima lokalne samouprave.

Projekat je podeljen na tri deonice: deonica 1 auto-put Ruma - Šabac dužine 21,14 kilometara, deonica 2 most preko reke Save dužine 1.327,5 metara i deonica 3 brza saobraćajnica Šabac-Loznica dužine 54,58 kilometara.