Aleksandar Vučić, Budućnost Srbije
Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić, Budućnost Srbije

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Budućnost Srbije, Foto: Predsedništvo Srbije

Prema poslednjem istraživanju koje je agencija "Faktor plus" uradila od 30. aprila do 8. maja, naprednjaci bi na parlamentarnim izborima osvojili 55 procenata glasova. Nema velike razlike ni u rejtinzima ostalih političkih organizacija. Savez za Srbiju osvojio bi 10,5 odsto, Socijalistička partija Srbije 9,8 procenata, a Pokret slobodnih građana pet. Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus" kaže da nije ni realno očekivati veće promene na mesečnom nivou.

- SNS je utvrdio svoju poziciju i pokazalo se da dosadašnja strategija opozicije ne daje rezultate u javnom mnjenju - kaže Pejić.

Zanimljivo je da je "Faktor plus" u istraživanje prvi put uvrstio potencijalnu koaliciju Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića i Demokratsku stranku Srbije, a te dve stranke osvojile bi 6,6 procenata glasova.

- Ovo je prvo istraživanje u tom pravcu. Ljudi još ne prepoznaju tu koaliciju, to je više bila naša ideja da ih spojimo u istraživanju. Pokazalo se da u koaliciji Šapićev SPAS i DSS imaju više nego u prostom zbiru, a to ukazuje da mogu da imaju perspektivu i više domete od onoga što sada vidimo - objašnjava Pejić.

Miloš Jovanović

Youtube Screenshot

Miloš Jovanović, Foto: Youtube Screenshot

On kaže da to ne čudi jer dve pomenute opcije imaju slične politike i nisu "sabrane bez veze".

- Miroljubivi su, po mom mišljenju i previše fini za ovu političku scenu. To može da bude prepoznato i nagrađeno - kaže on i dodaje da se time pokazuje da deo opozicije koji protestuje nije jedina opozicija.

- Koalicija SPAS-a i DSS otvorila bi mogućnost za još neki politički blok, pre svega građanski u kojem bi možda bili LDP, LSV, kao i organizacije proistekle iz PSG i DJB i druge koje se još nisu svrstale.

Kada je reč o socijalistima, oni imaju stabilno biračko telo u dužem roku, dok radikali nakon perioda u kojem su zabeležili pad, trenutno stagniraju na 3,2 procenta. Po Pejićevom mišljenju, i Vojislav Šešelj bi morao da razmišlja o udruživanju sa nekim drugim opcijama.

Hrtkovci, Vojislav Šešelj

Tanjug/Rade Prelić

Vojislav Šešelj, Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Biće zanimljivo ukrupnjavanje DS-a. Pojedinci među demokratama se već ističu i pokušavaju da stvore kontratežu Đilasu i Jeremiću unutar SzS - zaključuje Pejić.

On kaže da je očigledno da svi učesnici SzS zauzimaju pozicije - Đilas je napravio svoju stranku, Jeremić govori da kontinuirano jača Narodnu stranku i u tom smislu dolazi i ukrupnjavanje u jačanje DS-a.

Istraživanje je rađeno telefonom, na uzorku od 1.200 ispitanika u centralnoj Srbiji, bez Kosova i Metohije.