Aleksandar Vučić
Printscreen

 

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s delegacijom Evropskog parlamenta u kojoj su predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata, a nakon toga predsednik se obratio medijima.

14. 20 - Zbog prisustva delegacije Evropskog parlameta predsednik Vučić nije, kao što to uvek biva, bio u prilici da odgovara na sva novinarska pitanja, već je konferencija trajala svega par minuta, a glavnu reč imao je Manfred Veber.

Iz protokola je saopšteno da je konferencija završena, ali novinar televizije N1 je insistirao da predsedniku postavi pitanje, ne vodeći računa o protokolu, ali i o kolegijalnosti s obzirom da nijedna medijska kuća nije dobila pravo da postavi pitanje osim Javnog servisa (u pitanju je standardni protokol koji se primenjuje pri dolasku visokih zvaničnika).

Novinar je krenuo da dobacuje predsedniku uprkos tome što su nadležni iz protokola nekoliko puta apelovali da je konferencija gotova.

Predsednik je na kraju samo kratko rekao:

- Vas sa N1 i iz Danasa i NIN-a volim najviše, vi ste mi primer demokratije, odnosno diktature u Srbiji. Srećan rad Vam želim - rekao je predsednik i završio konferenciju iz kurtoazije prema svojim gostima.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

 

14.15 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je tokom konferencije za medije da će predsednik Kine Si Đinping sledeće godine doći u Srbiju.

- Dobio sam i pismenu potvrdu, i evo sada mogu da kažem i pred našim evropskim prijateljima da će kineski predsednik Si Đinping sledeće godine doći u Srbiju - rekao je predsednik Vučić.

14.10 - Vučić upitan o otvaranju poglavlja

- Imamo pripremljena 4 poglavlja za otvaranje, ali nismo još na nivou da nam otvore sva četiri. Realno je da nam otvore jedno, tako da ćemo sa 17 skočiti na 18 što je od istorijskog značaja za Republiku Srbiju.

14.00 - Imali smo dobre razgovore, hvala svima na dolasku. Veber je veliki prijatelj celog regiona u koji je danas stigao. U ime Republike Srbije hvala Veberu za pomoć u napretku Srbije.Uvek smo spremni za kompromis i rešenje kada je u pitanju Kosovo. Bitna tema bila je i poštovanje ljudskih prava, medijskih sloboda. Bio sam kritičan i prema sebi i prema nama, i uvažio stavove gostiju.

Svi zajedno moramo da se potrudimo da napravimo bolji ambijent za izbore nego što je bio 2012. godine, kada mi kao opozicija nismo mogli ni da se pojavimo u medijima. Srbija nastavlja svoj evropski put, želimo brže otvaranje poglavlja, ali i da nam kažu šta Evropa vidi kao svoju budućnost - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen