Putin dočekao Božić u rodnom gradu
Profimedia
Putin dočekao Božić u rodnom gradu

Profimedia

Vladimir Putin, Foto: Profimedia

Prema saznanjima, u obezbeđenju predsednika Putina u Srbiji učestvovaće oko 250 ruskih elitnih policajaca koji su detalje čitave operacije još pre mesec dana dogovorili sa srpskim kolegama iz MUP i BIA.

Pročitajte još:

 

Šefa Kremlja na aerodromu u Beogradu u četvrtak ujutru dočekaće lično njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a dvojica lidera upravo odatle će se uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda. Potom će za najmoćnijeg svetskog lidera Vučić upriličiti svečani doček ispred Palate Srbija, posle čega sledi njihov sastanak u četiri oka.

Predviđen je potom i svečani ručak za dve delegacije i pripadnike javnog i kulturnog života Srbije, među kojima će biti i glumac Miloš Biković i proslavljeni reditelj Emir Kusturica. U poslepodnevnim satima predviđen je odlazak do Hrama Svetog Save, kao i obraćanje građanima na vračarskom platou, gde se očekuje više desetina, možda i čitavih sto hiljada ljudi.

Vladimir Putin, Aleksandar Vučić

EPA-EFE/YURI KADOBNOV

Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Foto: EPA-EFE/YURI KADOBNOV

Kako je potvrđeno, u obezbeđenju Putina, pored pripadnika FSO, tajne službe koja se bavi isključivo zaštitom predsednika, biće angažovani i pripadnici Spoljne obaveštajne službe i Federalne službe bezbednosti.

- Na snazi će biti najviši stepen zaštitei biće angažovano nekoliko hiljada srpskih specijalaca, policije, vojske. Sve će biti sinhronizovano kroz saradnju naše i ruske službe bezbednosti. Ruski FSO radi s tolikim stepenom tajnosti da niko do detalja ne zna njihov modus delovanja. Zato ih u žargonu i zovu "Putinovi duhovi" ili "Putinove senke". Spoljna obaveštajna služba ima zadatak da spreči svaku terorističku pretnju jer oni najbolje poznanu stanje na Balkanu i sve terorističke centre. U delegaciji koja stiže iz Rusije biće i specijalci koji Putina treba da zaštite od hemijske opasnosti, biološkog oružja, stručnjaci za radioaktivne supstance...Podrazumeva se prisustvo snajperista, vazdušne zaštite kao i to da su trasa i svi punktovi kojima će se kretati do tančina obezbeđeni - kaže Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji.

 

On podseća da je u oktobru u Srbiji boravio i Jevgenij Ziničev, čovek koji je deset godina obezbeđivao Putina, a sada je ministar za vanredne situacije.

- Izvesno je da je on našim bezbednjacima dao neophodne podatke važne za sigurnost ruskog lidera, jer on taj segment najbolje poznaje. Uveren sam da će naše službe biti na visini zadatka - dodaje Karan.

Komentari (3)

zagondzija

13.01.2019 23:28

Dobro nam dosao Care!!! ???????

mia

13.01.2019 23:44

Kusturica bi mogao da snima i Ruske kao Cigane

Deda

14.01.2019 09:28

Dobro nam došao brate i iskreni prijatelju.