Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ na železničkoj deonici Stara Pazova – Novi Sad, u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte.

- Čestitam vam i ponosan sam što sve ovo uspeli. Ponosan sam na ovaj projekat i na srpske radnike. Ovo će da promeni izgled Srbije, ovo će promeniti sve! - rekao je Vučić kad je stigao na gradilište.

On se osvrnuo na probleme u saobraćaju i upozorio ljude da voze pažljivo.

- Molim vas ljudi da ne vozite brzo jer smo ovog leta platili ogromnu cenu zbog brze vožnje. - izjavio je Vučić.

- Je l možemo da se popnemo gore? Ne možemo?! Ma baš me briga za obezbeđenje, jedino se brinem za novinare. Vi nemojte, ja moram da vidim kako to izgleda gore! - bio je uporan predsednik.

Par trenutaka kasnije nije odoleo i stvarno se popeo na vrh skele!

Nakon obilaska usledila su pitanja novinara, a prvo je glasilo: Da li će Bosna i Hercegovina ući u NATO, kako se prognozira poslednjih dana.

- Srbija se ne meša u to. Mi nećemo ni u NATO niti u neki drugi vojni savez. Želimo da budemo slobodni, sami biramo svoju budućnost i ne zavisimo ni od koga. Koji put će odabrati Bosna i Hercegovina, to je njihova stvar - kazao je Vučić.

Pročitajte još:

 

Zatim su usledila pitanja o skidanju oznake tajnosti sa poverljivih dokumenata.

Vučić je odgovorio:

- Skinuo sam oznaku tajnosti sa poverljivih dokumenata u skladu sa zakonom i to samo zarad istine. Jer neki koji svoju politiku baziraju na lažima, moraju da se suoče sa istinom. Istina će pokazati ko su stvarni tirani u ovoj zemlji. Ne zaboravite da je Ranka Panića ubio režim Đilasa, Jeremića i Obradovića jer nam nisu dozvolili da šetamo. Za razliku od njih, mi smo demokratska vlast i njima dozvoljavamo da šetaju kuda god žele - izjavio je Aleksandar Vučić.

Takođe, dodao je da je otkriven identitet osobe koja je pratila suprugu brata Siniše Malog.

- Biće to vrlo zanimljivo. I njegov identitet i njegovo državljanstvo. Mislim da će narod biti oduševljen. - Dodao je Vučić.

Sa predsednikom Vučićem, radove obilaze i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Ruski ambasador Bocan-Harčenko kaže da je velika čast što Rusija učestvuje u ovom projektu, i da su dimenzije projekta "veličanstvene".

"Veličanstveno gradilište koje je i od evropskog značaja. I predstavnici RŽD kažu da će biti još više saradnje a to pokazuje da imamo bezbroj mogućnosti", naveo je on.

Vijadukt će biti dug 2,9 kilometra i nosiće ga 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara. Pored vijadukta, grade se dve tunelske cevi, svaka sa po jednim kolosekom, dužine od po 1,2 kilometra.

Radovi na izgradnji vijadukta i tunela "Čortanovci" počeli su 11. avgusta 2017. godine. Rok za završetak radova je 52 meseca, a vrednost posla je 337,6 miliona dolara. Kada cela pruga bude završena, prema najavama, od Beograda do Novog Sada stizaće se za 35 minuta.

Predsednik se interesovao i za projekat izgradnje Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, koji izrađuju ruski i srpski železnicari.

Dačić odbrusio čoveku koji hoće da SRUŠI TRAMPA! Savetnik Bajdena ČUPA KOSU!

AUTOR: Sputnik; D.K. DATUM I VREME: 08.08.2019. 18:46 Šef srpske diplomatije Ivica Dačić odbacio je kritike savetnika nekadašnjeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Majkla Karpentera, koji je sinoć optužio Dačića da planira da se meša u unutrašnju politiku Amerike. Ivica Dačić, Foto: Printscreen/Pink „A kad Jevreji glasaju za Trampa, to nije mešanje?

Predsednik porajinske vlade Igor Mirović rekao je u razgovoru sa predsednikom Srbije, prilikom obilaska radova na vijaduktu Čortanovci, da je u pitanju najveći projekat ovog tipa u Vojvodini posle izgradnje kanala Dunav Tisa Dunav (DTD), pre oko 100 godina.

Vučić je rekao da je veoma zadovoljan kako radovi napreduju i kako će projekat izgledati kada bude završen i naveo da će se od centra Beograda do centra Novog Sada stizati za 30 minuta.

Predsednik je govoreći o tome koliko će ova pružna deonica rasteretiti saobraćaj na putevima, ukazao i na tragične bilanse na srpskim putevima ovog leta i zamolio građane da ne voze brzo.

Inače, kako je rekao dok je bio premijer Srbije razgovarao je sa premijerom Hrvatske da se ovakav projekat radi i prema Hrvatskoj ali je to (Zoran) Milanović odbio nakon čega je razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

RŽD, izvođač radova na rekonstrukciji pruge, napomenuo je predsednik, je renomirana firma koja ima preko milion zaposlenih.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je prilikom obilaska da od vremena Josipa Broza Tita ova pruga nije obnavljana.

Vučić je obilazeći radove rekao i da će se sa Crnom Gorom razgovarati o daljim projektima na unapređenju železničke infrastrukture, a pozdravljajući se sa radnicima čestitao im je na trudu i zalaganju.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista