HVALA BRAĆO! Ništa od Evrope, ali tu je Moskva! Stiže ruska pomoć za Srbe na Kosovu!

Iz Ruske humanitarne misije pozivaju sve ljude dobre volje!

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Ruska humanitarna misija, ruske nevladine i društvene organizacije započinju kampanju prikupljanja, kupovine i otpremanja medikamenata u sredine na Kosovu i Metohiji, u kojima je otežano ili prekinuto snabdevanje lekovima i osnovnim namirnicama.

 

Iz Ruske humanitarne misije pozivaju sve ljude dobre volje, organizacije i udruženja da se priključe kampanji, a vlasti u Prištini pozivaju da ne prave smetnje u dostavi pomoći ugroženima i u njenoj raspodeli.

Ruskoj humanitarnoj misiji, naime, neprestano stižu molbe za pomoć stanovnicima Kosovske Mitrovice zbog toga što je onemogućeno snabdevanje čak i najosnovnijim lekovima i životnim potrepštinama.

- Smatramo da je ovo nesumnjivo humanitarno reagovanje na kriznu situaciju i da ova akcija pružanja pomoći ne sme biti iskorišćena u političke svrhe - poručuju iz RHM.

Srbija, Kosovo, Kosovska Mitrovica
Srbija, Kosovo, Kosovska Mitrovica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Uverena u humanitarni značaj jednakog dostupa pomoći, a odbacujući religiozne, etničke i političke razloge i simpatije u humanitarnoj sferi, Ruska humanitarna misija deluje u kriznim regionima sveta i realizuje konkretne projekte na Balkanu, u zemljama Srednje Azije i Bliskog istoka u oblastima obrazovanja, medicine i infrastrukture, sarađujući sa međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Na konferenciji za medije, na kojoj je saopšteno da RHM i njeni istomišljenici i kolege kreću u akciju pomoći, pročitano je i pismo doktorke Danice Grujičić, u kojem je podsetila da je stanje na KiM, posebno u srpskim enklavama južno od Ibra veoma teško, a da se tu ne radi o politici, već o tome da je ljudima uskraćeno pravo da se leče.

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

- Stanje je jako teško. Bolnice, domovi zdravlja i apoteke ostaju bez lekova. Srbima, naročito onima koji žive u enklavama, teško je da bolesni dolaze u centralnu Srbiju kako bi uzeli terapiju. Iskoristiću priliku da pozovem sve ljude dobre volje da pomognu ugroženim ljudima u južnoj srpskoj pokrajini jer je stanje alarmantno - poručila je Grujičićeva, te dodala da je od Rusije, kao dokazanog prijatelja Srbije, pomoć i očekivala.

 

Na pres-konferenciji govorili su i deputati Dume Jevgenij Primakov i Pavel Sergejevič Dorohin, generalni direktor Ruske humanitarne misije Aleksej Mihailovič Polkovnikov i direktor RHM za Balkan Mihail Aleksandrovič Bondar.

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi