VETOM ĆE NAS ZAUVEK BLOKIRATI "Nikada nećete ući u EU": Mračne prognoze o evropskoj budućnosti Srbije! Pakosnim planom silovito radi protiv nas!

Pitanje proširenja jeste u drugom planu kada je EU u pitanju

Evropska unija
Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Tanja Domi, profesorka na Univerzitetu Kolumbija, tvrdi da će Holandija svojim vetom zauvek blokirati Srbiju i druge države Zapadnog Balkana na putu ka Uniji.

Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana nikada neće ući u Evropsku uniju jer će Holandija svojim vetom neprestano da blokira njihovo pristupanje.

VESTI KOJE ĆE OBRADOVATI SVE PENZIONERE Vučić pomenuo PENZIJE i VEĆA PRIMANJA - novosti koje je saopštio izazvale ovacije!

Ovo tvrdi Tanja Domi, profesorka na Univerzitetu Kolumbija, koja smatra da Holandija neće odustati od svog tvrdog stava o proširenju EU kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana.

Veto na proširenje

Ona smatra da zahtev za ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana koji su uputile Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka predstavlja pokušaj da se ublaži udarac koji su Francuska i Holandija zadale celoj ideji proširenja svojim odnosom prema otpočinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Zoran Milivojević, diplomata:

Pitanje proširenja jeste u drugom planu kada je EU u pitanju, a prioritet su sređivanje stanja i definisanje buduće politike

- Ukoliko su mogućnosti proširenja pogoršane, posebno za Severnu Makedoniju, to ne bi bilo dobro za EU. Bez sumnje, cinizam prema EU od strane potencijalnih zemalja kandidata svakako bi se produbio ako Severna Makedonija ne bude uključena u proces pristupanja što je pre moguće - ističe Domi, dodajući da Brisel treba da se uhvati u koštac sa realnošću na Balkanu.

MATIJA BEĆKOVIĆ POĆERAO MILA Odrekao si se svog imena, vere i pisma, a sad praviš škaljarsko-kavačku eparhiju!

- Kina, Turska, Rusija i zemlje Zaliva angažovane su i mekim i čvrstim snagama i EU više nije jedini igrač u regionu. Mislim da je vakuum nastao slabljenjem Velike Britanije zbog Bregzita i kontinuiranim povlačenjem SAD, i da sada negativno utiče na region u smislu izgradnje demokratije. Nijedan od drugih geopolitičkih konkurenata nije poznat po tome što je snažan pristalica demokratije. Štaviše, njima dominiraju neoliberalne vlade - primetila je Domi, uz opasku da će Holandija nastaviti da stavlja svoj veto na pitanje proširenja EU.

'Veliki' nepromenjivi

Karijerni diplomata Zoran Milivojević takođe ocenjuje da je pitanje proširenja u drugom planu kada je politika EU u pitanju.

- Tvrdo jezgro EU, čiju osnovu čine, pre svih, Francuska i Nemačka, ali i Holandija, među prioritetima imaju sređivanje stanja u EU i definisanje buduće politike kako na političkom, tako i na ekonomskom i institucionalnom planu - objašnjava Milivojević i navodi da inicijativa koju je pokrenulo 13 članica EU neće dovesti u pitanje stav velikih.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi