Nik Dučić
Printscreen/RTS
Nik Dučić

Printscreen/RTS

Nik Dučić, Foto: Printscreen/RTS

Ovo za „Alo!“ kaže Božidar Kljajević, poznati beogradski etnolog i istoričar. On navodi da je uveren da će se Dučić obradovati kada čuje istinu o svom poreklu, odnosno odakle su njegovi najdalji preci i da veruje da nije nimalo slučajno što su iz Amerike baš njega poslali da dođe u južnu srpsku pokrajnu i komanduje američkom vojskom.

Pročitajte još:

 

- Jastreb se vratio u gnezdo predaka! Eto, to su sve božji putevi. Američki pukovnik u Bondstilu Nik Dučić nije od bratstva od koga potiče čuveni Jovan Dučić i plemićke porodice Vladislavića. Njegovo poreklo je od velike porodice Vujovića iz Hercegovine koji slave Svetog Nikolu. Dučića ima po selima Popova polja. A ti Vujovići preko svojih predaka vode poreklo s Kosova. Njihovi preci su u 16. veku došli u Kuče (Fundinu), gde su proveli izvesno vreme i tu je njegov predak Nikola ubio dva Turčina, te je morao sa sinovima da beži daleko - započinje priču istoričar.

- Došli su potom u Cuce početkom 17. veka, gde su ostala dva brata: Lako (Lakovići) i Sredan (Tomanovići), dok u nikšićko Grahovo odlazi Dragoje i od njegovih predaka su bratstva: Vujačići, Vučetici, Bulajić i Dakovići. U nikšićki kraj odlazi Nikolin sin Rade, zvani Delibaša i od njega su Radovići i Delibašići, a peti Nikolin sin, Majo, odlazi dublje u Hercegovinu i od njega su gorenavedeni Vujovići, odnosno Nikovi preci - objašnjava istoričar, dodajući da brojni istraživači kažu da su oni među tri bratstva koja imaju najviše ogranaka s drugačijim prezimenima.

 

Inače, Pukovnik Nik Dučić rekao je da sa porodicom u SAD slavi Svetog Nikolu i da veoma poštuje pravoslavne običaje. Dučić je rekao da vidi sebe kao Amerikanca srpskog porekla i objasnio je da svake nedelje obiđe neki manastir u južnoj srpskoj pokrajini. Naveo je i da je čuo da njegovi preci potiču iz Hercegovine.

- Kada me ljudi ovde sretnu, slikamo se, drago mi je što možemo da popričamo i da ih uverim da jesam srpskog porekla. Redovno se pridržavam običaja svoje pravoslavne vere. Moja porodica slavi slavu Svetog Nikolu i pokušavamo da negujemo običaje koje smo dobili od moje babe i dede. Svake nedelje posetim drugu crkvu ili manastir. Obišao sam Lješić na severu, pa onda manastir Sokolicu, bio sam u Peći, u Dečanima... Mislim da sam do sada obišao petnaestak različitih crkava i manastira - istakao je Dučić.

 

 

Komentari (1)

Miki

26.10.2018 19:04

Za mene je neprijatelj, dok ne dokaže suprotno !