Aleksandar Vulin, BRDM-2MS
Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula
Aleksandar Vulin, BRDM-2MS

Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Aleksandar Vulin, BRDM-2MS, Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

Svi pripadnici Vojske Srbije neprekidno se obučavaju i svakoga dana rade na poboljšavanju svojih sposobnosti i veština, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića bio u prilici da se uveri u vatrenu moć novih oklopno-izviđačkih automobila BRDM - 2MS, na kojima pripadnici izviđačkih četa brigada Kopnene vojske realizuju treću fazu obuke u rejonu Vojnog kompleksa "Pasuljanske livade".

- Borbeno oklopno vozilo pešadije, koje smo dobili na osnovu vojno-tehničkog sporazuma postignutog između predsednika Putina i predsednika Vučića, pokazuje da je vrhunskog kvaliteta i svi naši pripadnici umeju da ga koriste i spremni su da izvrše svako naređenje - poručio je ministar Vulin, naglasivši da svako ulaganje u Vojsku Srbije jača Vojsku Srbije i da snažna i obučena vojska znače snažnu Srbiju, sigurniji i dugotrajniji mir.

- Svi pripadnici Vojske Srbije maksimalno su motivisani da daju sve od sebe da vrate svom društvu i svojoj zemlji sve ono što su uložili u njih i sve ono što se ulaže u Vojsku Srbije. Imali smo ove godine i dva povećanja plate, povećavanje dnevnica, imali smo značajan rad na povećavanju standarda svih pripadnika Vojske Srbije, a to su uvek vraća dobrim - istakao je ministar Vulin.

Aleksandar Vulin, BRDM-2MS

Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Aleksandar Vulin, BRDM-2MS, Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

Prema rečima zamenika komandanta Oklopno-izviđačkog bataljona Kopnene vojske majora Miloša Miloševića, nakon završetka teorijske i praktične obuke, na Pasuljanskim livadama realizuju se pripremna i školska gađanja na novim sredstvima BRDM - 2MS, koja su značajno unapređena u odnosu na stara.

- Izuzetno smo zadovoljni rezultatima koje su naši pripadnici postigli. Razlike koje su na ovom sredstvu, u odnosu na staro, omogućavaju da ocene u gađanju idu za jednu, do dve ocene više, a modernizacija se pre svega odnosi na nove nišanske, osmatračke sprave, na nove motore i sisteme za vešanje - rekao je major Milošević.

Nišandžija na vozilu BRDM - 2MS mlađi vodnik Miljan Timotijević podseća da je obuci u gađanju novim sredstvima prethodila i vežba osmatranja u dnevnim i noćnim uslovima.

Aleksandar Vulin, BRDM-2MS

Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Aleksandar Vulin, BRDM-2MS, Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

- Što se tiče novog vozila BRDM - 2MS, vozilo je jako pouzdano. Mnogo je lakše za osmatranje i nišanjenje danju i noću, samim tim zato što imamo više nišanskih sprava. Mnogo je lakše zauzeti elemente za gađanje, odnosno izmeriti daljinu do cilja, zauzeti korekture, a i preciznost hvatanja cilja je mnogo bolja - istakao je mlađi vodnik Timotijević.

Današnjoj obuci u gađanju prisustvovali su i načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Miroljub Čupić i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović.