Nenad Stefanović
Privatna arhiva
Nenad Stefanović

Privatna arhiva

Nenad Stefanović, Foto: Privatna arhiva

- Jasno je da smo postali meta onih strukovnih udruženja i nevladinih organizacija koji su decenijama imale monopol u ovoj oblasti, poput Udruženja tužilaca Srbije i Društva sudija Srbije, koja se sada osećaju ugroženo, pa napadima na naše udruženje nastoje da odbrane svoje pozicije. Gorenavedena udruženja, nažalost, učestvuju u dnevnopolitičkim dešavanjima i bave se progonom svih onih kolega koji im ne pružaju podršku, već se bave svojim poslom, rade na predmetima i postupaju u sudnicama - ističe Stefanović.

Ko su ti „borci“ za vladavinu prava?

- To su benefecijari reforme pravosuđa iz 2009. godine. Mi u sistemu imamo poverenika za samostalnost i zamenika RJT koji nije podigao optužnicu u konkretnom predmetu ili sudiju Apelacionog suda koji nije doneo presudu u prvom stepenu Višeg suda u Beogradu. To su oni koji su zaboravili da su zahvaljujući političkim pritiscima 2009. godine preskakali svoje kolege, koji su ostali na ulici. Oni danas brane vrednosti reforme iz 2009. godine uz podršku istih onih NVO koje se nisu čule te 2009. godine.

Kako se finansiraju strukovna udruženja i da li tu postoje određeni problemi?

- Ponosni smo na to što se UST finansira isključivo od članarine, kao i novca koji sami izdvajamo. To nas razlikuje od drugih strukovnih udruženja, pre svega Udruženja tužilaca Srbije i Društva sudija Srbije, kao i organizacija poput „Ceprisa“, čije je postojanje u direktnoj korelaciji sa sprovođenjem projekata. To je jedan od najvećih problema u srpskom pravosuđu, što mnoga udruženja sudija i tužilaca postoje zahvaljujući novcu koji dolazi od različitih međunarodnih organizacija, Fonda za otvoreno društvo, kao i od donacija znanih i neznanih donatora, što znači da bez finansiranja sa strane mnoga udruženja ne bi funkcionisala niti postojala.

Kako biste rešili taj problem?

- Kao udruženje, zalažemo se za donošenje zakona o finansiranju udruženja kako bi svima bilo jasno ko finansira udruženja sudija i tužilaca, što će umnogome objasniti i pravce delovanja tih udruženja. Primera radi, UTS je usvojio finansijski izveštaj za 2018. godinu kojim je utvrđeno da višak prihoda u odnosu na rashode udruženja iznosi više od 60.000 evra, koji potiču između ostalog od donacija. Ko ima interes da donira Udruženja tužilaca Srbije i iz kojih razloga, kao i da li to ima veze sa činjenicom da u 2016. godini članovi tog udruženja postaju većina u DVT-u, organu koji bira tužioce u čitavoj zemlji?

Da li postoji uticaj politike na rad sudija i tužilaca?

- To je pitanje koje treba postaviti VSS-u i DVT-u, koji su garanti nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca. Ja ću navesti primer koji se odnosi na sadašnji saziv DVT-a. Njegovi izborni članovi i visoki funkcioneri Udruženja tužilaca učestvovali su u izboru i napredovanju više od 200 zamenika javnog tužioca u prethodne četiri godine i niko se od njih nije oglasio da je u konkretnim slučajevima bilo političkog pritiska. Sa druge strane, njihove odluke nema ko da kontroliše, a kolege koje nisu izabrane nemaju pravno sredstvo kojim bi osporile sam izborni postupak.

Da li kao postupajući zamenik javnog tužioca imate komentar u vezi sa odbacivanjem krivične prijave protiv Marića?

- Ne bih mogao da komentarišem predmet u kojem postupam, međutim, moram da kažem da sam iznenađen neznanjem predstavnika nevladinih organizacija koje se isključivo bave vladavinom prava, pogotovo Milana Antonijevića, direktora Fonda za otvoreno društvo, koji tvrdi da predmetna odluka nema obrazloženje. Ono što mogu da kažem jeste da ima obrazloženje kao i svaka druga tužilačka odluka, a UST je pozvao VJT u Beogradu da javno objavi sadržaj obrazloženja.

Da li imate neku poruku u vezi sa poslednjim događajima koji se tiču pravosuđa?

- Pozivamo sve aktere da se strasti smire, da se poštuje princip podele vlasti. To treba da važi kako za političare, tako i za pojedine sudije i tužioce, koji su više prisutni u raznim emisijama kablovskih kanala i na društvenim mrežama nego u sudnicama. Sudije i tužioci ne smeju da se bave dnevnopolitičkim temama, a nažalost smo svedoci da početkom ove godine pojedine sudije i tužioci učestvuju u dnevnopolitičkim spinovima, a njihove funkcije se zloupotrebljavaju u svrhu predizborne kampanje.