MAKRON SA SEDAM KORAKA IZAZVAO NOVU PODELU U EVROPSKOJ UNIJI! Nema saglasnosti oko ulaska Srbije, Albanije i Severne Makedonije! Ministri članica podeljeni

Rasprava

Samit G7, Emanuel Makron
Samit G7, Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

 * Ministri Unije na sastanku u Briselu razgovarli o opštem stanju u oblasti politike proširenja i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

* Neke zemlje članice izrazile su svoju podršku, a druge rezervu prema idejama Pariza

* Nije bilo konkretne rasprave

Predsedavajuća Saveta Evropske unije Titi Tupurainen izjavila da su ministri Unije na sastanku u Briselu razgovarli o opštem stanju u oblasti politike proširenja i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Iako u Briselu nije bilo konkretne rasprave o francuskom predlogu reforme politike proširenja, neke zemlje članice izrazile su svoju podršku, a druge rezervu prema idejama Pariza, kažu u Savetu.

Gde je Srbija u Makronovom modelu postepenog pristupanja Uniji?

AUTOR: Alo.rs/ RTS/ M. I. DATUM I VREME: 18.11.2019. 09:45 Francuska uloga unutar Evropske unije sve je jača. Emanuel Makron 0482213999, Foto: Profimedia * Novi model proširenja Evropske unije koji predlaže Pariz mnogi su označili kao stratešku perestrojku za Evropu * Neizbežno je i pitanje kako bi Makronov plan postepenog članstva i prisupa fondovima mogao da utiče na evrointegracije Srbije * U Vladi tvrde da na države koje su već otvorile pregovore nije primenljiv Evropskoj buri ne nazire se kraj.

 

- Nije bilo zaključaka, ali ideja je da se pošalje jasna poruka o našoj posvećenosti politici proširenja i zemljama Zapadnog Balkana. Svi podržavamo evropsku perspektivu regiona,, rekla je Tupurainenova.

Ona je na kraju sastanka Saveta EU naglasila da je današnja ministarska rasprava početak razgovora o novim koracima u politici proširenja o kojima će tek biti reči u pripremi za razgovore lidera EU planirane za proleće 2020. godine.

Titi Tupurainen je naglasila da se tokom sastanka ministra nije "razgovaralo niti glaslao o francuskom predlogu iako su saslušana "razmišljanja, Pariza.

 

- Čuli smo francuski predlog i bilo je zemjalja koje su ga pozdravile i bile pozitivne tim povodom, ali i onih koje su izrazile zabrinutost i oprez. Na kraju, Evropska komisija biće ta koja će dati predloge na osnovu koji će se razgovarati u Savetu, zaključila je Tupurainenova.

Na pitanje Tanjuga da li će reforma politike proširenja imati uticaja na Srbiju koja je već duboko u pregovorima o pristupanju sa EU, predsedavajuća Saveta EU kaže da još nema ni nove Komisjie ni novog predloga o mogućoj novoj metodologiji.

 

"Još je rano govoriti o mogućem uticaju na pojedinačne zemlje Zapadnog Balkana. Ono što znamo jeste da se pregovori o pristupanju odvijaju, a da Komisija preporučuje otvarnje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severenom Makedonijom, kaže Titi Tupurainen.

Ona je zaključila da je zajednička pozicija ministara u Savetu EU da se prvo sačeka da nova Evropska komisija počne da radi i predstavi svoje ideje kako nastaviti sa politikom proširenja i njenom metodologijom.

- Ovaj vremenski period je specifičan zbog institucionalne tranzicije. Nadamo se da će nova Komisja preuzeti mandat početkom decembra. Sačekaćemo da vidimo koji će pristup Komisija zauzeti, zaključila je Tupurainenova.

BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi