Marijan Rističević
ALO foto Dejan Briza
Marijan Rističević

ALO foto Dejan Briza

Marijan Rističević, Foto: ALO foto Dejan Briza

Opozicionarima koji kažu da u Skupštini ne žele da sede s njim, poručio je da će on s njima pričati sve dokle god ih neko bude birao na izborima. Govorio nam je i o tome kako SBB pljačka Srbiju i upozorenjima premijerke da će zbog petljanja u tu tematiku postati meta užasnih napada.

Raskrinkali ste delovanje „Junajted grupe“ koja nas sve, rekli ste, pljačka? Kako to funkcioniše? Odakle vama takve informacije?

- Strpljivo sam to istraživao tri ili četiri meseca, dok nisam složio čitavu priču. Slao pitanja za Luksemburg, Sloveniju, raspitivao se da bih shvatio kako to funkcioniše. Prvo je u Srbiju došao SBB, iskoristio državne resurse, EPS, toplane, cevovode, bandere i postavio svoju mrežu. SBB je postao vlasništvo „Junajted grupe“. Vlasnik te grupe bio je Dejvid Pitreus, bivši šef CIA i komandant vojnih snaga u Avganistanu, a savetnik grupe Kameron Manter, bivši ambasador SAD. Vlasnik SBB-a bio je Dragan Šolak. Kada je „Junajted grupa“ postala vlasnik SBB-a, osnovana je „Junajted medija“.

Kako je ta firma odjednom toliko ojačala?

Lobirali su u Briselu da EU ne bi bila protiv toga da kablovski operater, a to je SBB, može biti istovremeno i vlasnik TV kanala, što je, inače, u mnogim zemljama nedozvoljeno. Oni su to provukli i postali su vlasnici nekoliko desetina elektronskih medija. Vlasnik N1 je „Adrija njuz“, opet vlasnik „Junajted medija“, a vlasnik „Junajted medija“ je „Junajted grupa“. Takođe, i „Dajrekt medija“ je u sastavu „Junajted medije“ - imaju i 13 sportskih kanala, „Grand“, „Novu S“, ukupno preko 20 prekograničnih kanala. Većina tih prekograničnih kanala registrovana je na ime „Junajted medije“ i u Luksemburgu. Kada se to poveže, vidi se da se sve vrti oko Đilasa, Šolaka, Pitreusa, Mantera. „Junajted grupu“, SBB i sve njih potom je kupila jedna britanska firma, investicioni fond za 2,6 milijardi. Važno je napomenuti da SBB kontroliše 54 odsto tržišta u Srbiji. Glavno pitanje je zašto je „Junajted grupi“ bila potrebna „Junajted medija“ sa svim tim prekograničnim kanalima, kad SBB od 2015. pravi gubitke? „Telekom“, koji ima daleko manje tržište ima dobit 150 miliona evra i uplaćuju to u budžet, a SBB, koji ima duplo veće tržište, ima manjak.

Šta se u stvari dešava s tim novcem?

Novac od pretplate, oko 10 miliona evra mesečno, ispumpavaju tako što prekograničnim kanalima plaćaju za emitovanje na SBB-u. To treba da provere finansijski organi, pošto se verovatno radi o pranju para. Domaći kanali ne dobijaju nikakav novac od SBB-a, koristi se njihov program potpuno džabe. SBB pak lažne prekogranične kanale povezane sa sobom - plaća. Domaći kanali plaćaju naknadu za emitovanje samo REM-u i još nekim, a lažni prekogranični ne plaćaju nikome ništa. I to im nije dosta, „Junajted medija“ preko „Cas medije“ emituje i reklame. Da li neko misli da Olja Bećković svoju emisiju vodi i uređuje u Luksemburgu, da li to rade i Ivan Ivanović ili Jugosav Ćosić?

A ko njima omogućava da to rade?

- REM! Zato što je to telo nadležno za operatere i elektronske medije, ali ne i za prekogranične kanale, ne može im ništa. Po zakonu, REM je obavezan, kada se tako nešto desi, da naloži kablovskom operateru da isključi piratske kanale ili im, ako to ne urade, zabrani delatnost.

Ali, kažete da je Đilas u toj priči, a on najviše napada taj REM?

- REM je sastavljen u vreme „žutih“. Treba da ima ukupno devet članova, a trenutno radi njih šest. Tri treba tek da se imenuju, e odatle cela frka - Šolak i ekipa predviđaju da će u tom slučaju izgubiti većinu u REM-u koji ih za sada štiti. I zato njegovi kao papagaji pričaju: „Dajte nam REM, dajte nam REM“. Znate li da N1 nije registrovana u Srbiji, ni u APR-u, pa njih ne možete tužiti. Oni su, pošto su im za celu priču bili potrebni i mišići, kupili ljotićevca Boška da im malo pomogne, pa da probaju i uličnim načinom da se sačuvaju. Najveći novac im donose sportski kanali, zato su eliminisali Dragišu Kovačevića. Šolaku i Đilasu je bogatstvo kao ispijanje morske vode, što više piju, više su žedni.

Marijan Rističević

ALO foto Dejan Briza

Marijan Rističević, Foto: ALO foto Dejan Briza

 

 I šta ćete vi preduzeti?

- Moj zahtev je da te prekogranične televizije nemaju pravo da se bave informativnim i političkim programom za vreme izborne kampanje. Suludo je da dopustimo da strane televizije utiču na političke prilike u Srbiji. To nijedna zemlja ne bi dozvolila. I na kraju, N1 i svi drugi mogu, što se mene tiče, da emituju i da sam peder i da sam lezbijka, samo nek se registruju i počnu da plaćaju kao i svi drugi svoje obaveze.

 Deo opozicije već odavno bojkotuje Skupštinu. Da li vam nedostaju, recimo, Boško i Živković, kojima ste se najčešće obraćali? Da li razumete njihovu odluku da ne dolaze u parlament?

- Ja to vidim ovako: „Mi nećemo da radimo posao za koji smo plaćeni“. Što ne bojkotuju platu? Treba pitati građane da li njima nedostaju. Ja ne znam šta smo mi njima uradili, ne sećam se da je iko od njih dobio čvorugu. Do 9. juna sam vodio statistiku - vlast koja ima dve trećine mandata ukupno je govorila 548 sati, a opozicija koja čini trećinu je govorila 571 sat, dakle 23 časa više. I onda kažu kako nisu ništa mogli da kažu u Skupštini. Dveri u odnosu na SNS imaju tri puta više utrošenog vremena po poslaniku. I oni pričaju o krađi izbora i ne znam čega, a najveći kradljivci glasova ubedljivo su Jeremić i Đilas.

Šešelj je opasniji od Đilasa

- Po vlast je opasniji SRS od Đilasa. Poznajem Šešelja, onog trenutka kada ojača, ima da nas obriše kao gumicom. On je sad, kažu, na ivici cenzusa, ali to je relativna stvar, od cenzusa do 15 odsto nekad bude kratak put, setite se samo Karića.

 

 

Zašto oni?

Njihova dva poslanička kluba broje ukupno 11 ili 12 članova, što je oko 150.000 glasova građana! Dakle, njih dvojica lopova ukrali su po gotov poslanički klub. Birači nisu glasali za njih jer oni nisu ni učestvovali na izborima 2016. godine! Glasali su građani za DJB, DSS ili koga već, ali ne za Đilasa i Jeremića.

Njihovi poslanici, kada pričaju što ne dolaze u Skupštinu, kažu i, između ostalog, zato što neće da sede s Marijanom Rističevićem. Da li vas to vređa?

- Super, baš mi je drago. Žele da pokažu da su oni elita, a da je nemam vrednost. Ja iz Novih Karlovaca dođem u Skupštinu, bavim se prasićima i jagnjićima, pa svratim do Beograda. Jedan opozicionar ljotićevac napao je dve novinarke, napao je ljude u RIK-u, predsednicu Skupštine, njegova poslanica čupala mikrofone, za njega nosila kamenčinu za kupus u Skupštinu, tvrdeći da je kamen sa Kosova. I taj čovek neće da sedi sa mnom? Ipak, ja sa svima njima hoću da sedim, dokle god neko glasa za njih.

Da li će opozicija bojkotovati na kraju i izbore?

- Iskreno se nadam da hoće jer je to odlična prilika za građane da promene opoziciju. I nama treba zdrava konkurencija. Mi nismo savršeni, imamo probleme na lokalu, to priznajem.

Je l’ se kriju iza Vučića?

- Ima i toga, a ja ga, kao što znate, skoro nikad ne pominjem u svojim nastupima. Ali siguran sam da je mali broj onih funkcionera koji su spremni da poginu zbog Vučića.

Mislite li da koalicioni partneri nisu odani?

- Neki jesu, neki nisu. Moja stranka je mala, mi mu nismo problem. Ima nekih koji nastupaju protiv vladinih predloga zakona, to je meni skandalozno. Taj primer smo imali kada je bilo reči o izvršiteljima.

U grupi ste prijateljstva za saradnju sa Vatikanom, da li radite na tome da nam dođe papa Franja?

- Ja sam u grupi prijateljstva i za saradnju s Albanijom. Kada su me imenovali za predsednika grupe s Vatikanom, podigli su frku kao da sam izabran za ambasadora. Tada sam govorio da sam izabran jer sam tvrd u veri, pa zamislite da su stavili Đoku Vlaha!

STAVIO BIH STRUJU U OGRADU OKO PREDSEDNIŠTVA

Prošle subote, opozicione pristalice pokušale su da upadnu u zgradu Predsedništava, kako ste to razumeli?

- Predsednik je sklonio ogradu ispred zgrade u kojoj sedi, a ja bih je povećao, i u nju bih ugradio neku struju slabog napona. Mi imamo za stada ovaca i krava koja čuvamo električnu čobanicu koja lagano pecne. Mada, mislim nekad da ovce i goveda bolje kapiraju nek stvari nego oni. Ja bih povećao i obezbeđenje, a ne smanjio, umesto jednog čoveka stavio bih po tri.