General Ljubiša Diković
Ministarstvo odbrane
General Ljubiša Diković

Ministarstvo odbrane

General Ljubiša Diković, Foto: Ministarstvo odbrane

 O toj temi, odnosno penzionisanju, za koje je stekao sve zakonske uslove, te bi već u maju mogao da se povuče, veoma nerado govori.

- Nije ta tema ključna i nešto o čemu bi trebalo da se piše. A ja ne mogu i neću da pričam o tome - kazao nam je Diković. Na ponovljeno pitanje da li je tačno da će uskoro u penziju, odgovorio je:

- Ne mogu o tome, kako god da je, ovako ili onako ne mogu vam ništa reći. Ali hvala vam na pitanju, doviđenja i prijatno - bilo je sve što nam je rekao.

Priča o smenama u Generalštabu je dugo prisutna, a petak je to i zvanično objavio ugledni nedeljnik „Ekspres“. Iako se o odlasku Dikovića dugo pričalo, sada je njegova smena više nego izvesna jer je stekao sve zakonske uslove za odlazak u penziju i formalno bi trebalo da bude penzionisan do kraja maja. Njegov mogući naslednik, general Mojsilović, za razliku od Dikovića, veoma je poštovan među pripadnicima Vojske. Sam Diković ga je kao mogućeg konkurenta, kako piše „Ekspres“, svojevremeno sklonio u Brisel, gde je bio šef vojnog predstavništva pri NATO. Trenutno obavlja dužnost pomoćnika ministra za politiku odbrane, a pored dobrih kontakata u NATO, posebno je cenjen i na Istoku, pogotovo u Moskvi, gde je i živeo u ranoj mladosti.

List „Ekspres“ piše i da bi na mesto zamenika načelnika GŠ mogao da dođe Petar Cvetković, sadašnji šef Vojnobezbednosne agencije. Kao njegovog naslednika na čelu VBA novinari „Ekspresa“ pominju pukovnika Đuru Jovanića, sadašnjeg šefa Kancelarije za bezbednost ministra odbrane.

Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je juče da će doći do promena u Vojsci i policiji i poručio da o nasledniku načelnika Generalštaba trenutno ne razmišlja.

Aleksandar Vučić

Alo!/Masanori Jošida

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Nisam ni znao da mu ističe mandat, nije me vojni kabinet upozorio - rekao je predsednik na pitanje ko će naslediti aktuelnog načelnika Generalštaba, kome mandat ističe u junu, i dodao da je „u svakom slučaju opterećen mnogim drugim stvarima, pre svega Kosovom“.

Promena u Vojsci će, istakao je, svakako biti, i to značajnih:

- Ne može da se dogodi da kad vam dođe generalna inspekcija u neku jedinicu pola te jedinice nije tu. I to ne zato što nešto rade, već zato što znaju da ne mogu da savladaju određene fizičke i druge prepreke. Šta onda da radimo s „migovima“ i drugim stvarima - upitao je Vučić.

Komentari (9)

XXL

29.04.2018 10:28

'Sila' (Yoda) stoji iza njega ...

PETAR 1

29.04.2018 10:37

Kakva penzija, dozivotni marsal treba da budete.

rajko

29.04.2018 10:48

Ide covek u zasluzenu penziju,cime li je zasluzio vise od drugih,blago njima,vojna lica malo zastrane ili malo bolesna odu mladi i zdravi u penziju,a mi cemo pomreti na radnim mestima posto su za nas invalidske penzije ukinute.

ikam

29.04.2018 16:33

@rajko - Pa kad je tako prijatelju,zaposli se i ti kod vojske .Sto kukas daj otkaz i pravo u vojsku

ivan s

29.04.2018 11:44

Pusti Dikovića, reci čime ti se sin Danilo bavi... Ti reče da će on u šljakere, kad ono...

general

29.04.2018 12:55

Aleksandra Zivkovica za nacelnika ,najodlikovaniji vojnik,trenutno drzavni sekretar u ministarstvu odbrane,cijelu svoju karijeru proveo u cizmama na najdelikatnijim zadacima .

ANSWER

29.04.2018 18:38

@general - U pravu ste general Zivkovic covjek sa najvecim autoritetom medju vojnicima ,covjek sa podugom istorijom ratovanja ,prije svega veliki covjek i patriota ,nadam se da ima ko procitati nas predlog i da se postavljaju ljudi poo zaslugama a ne po naredbama.

Tao

29.04.2018 15:43

Što ne napravite fizičku proveru srazmernu godinama, formacijskom mestu i kategoriji vojnog lica? Ne možete očekivati da svi budu kao specijalne jedinice..., neki na svom formacijskom mestu mogu doprineti više nego se to iskazuje fizičkim naporom i izdržljivošću... trebalo bi bolje i po grupama razvrstati koji su uslovi potrebni da zadovolje i u kom starosnom dobu, kriterijume za prolaz fizičke provere! Pre svega, treba vojniku dozvoliti da se LEČI, to treba ispitati... ne zatvarati oči više!

pero petrovic

29.04.2018 16:53

I vreme je da ide poltron samo nemojte opet postaviti drugog poltrona kao ovoe predhodne koji vise vode racuna o sebi nego o Vojsci Srbije.