Miroslav Lajčak
Salvatore Di Nolfi/Keystone via
Miroslav Lajčak

Salvatore Di Nolfi/Keystone via

Miroslav Lajčak, Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via

Lajčak je za austrijsku agenciju APA rekao da razmena teritorija nije na dnevnom redu.

On je ukazao da je potreban dogovor koji smiruje situaciju i ocenio da su reakcije na ideju razmene teritorija pokazale "vrlo jasno" da bi to donelo "upravo suprotno".

"Ne radim na osnovu glasina", rekao je Lajčak i dodao da u svakom slučaju nije video takav plan.

On je takođe odbio da komentariše da su SAD, preko specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, bile umešane u pad kabineta Albina Kurtija, što je i sam Kurti nedavno tvrdio.

Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

"Sjedinjene Države su uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu", rekao je Lajčak.

On ulogu EU i njegovu ličnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine vidi pre svega u ulozi posrednika. Lajčak ne smatra da je prepreka to što dolazi iz zemlje koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čak to vidi kao "priliku" i dodaje da ne predstavlja Slovačku, nego celu EU.

Specijalni predstavnik EU smatra da Unija što pre da donese odluku o liberalizaciji viza za Kosovo, ali nije želeo da odgovori na pitanje koje su to zemlje čija podrška trenutno nedostaje za takvu odluku. On je rekao da se trenutno pregovara o tom pitanju i da je "apsolutno optimističan" da će dogovor uskoro biti postignut.

Na pitanje kakav bi rezultat želeo na kraju svog mandata, Lajčak je odgovorio da je neke stvari kakše reći, nego postići.

"Cilj je imati pravno obavezujući sporazum dve strane koji razjašnjava sva otvorena pitanja, da je u skladu sa međunarodnim pravom i da je prihvaćen i priznat od obe strane, u regionu, ali i u svim državama članicama EU. Nema razloga da se proces odlaže, ali na kraju je kvalitet važniji od brzog dogovora", rekao je Lajčak.

Kada je reč o ulozi drugih globalnih igrača na Zapadnom Balkanu, on je izrazio uverenje da "niko ne može ponuditi ono što nudi EU - da čitav region bude deo Evrope".

Lajčak je ukazao da je kriza izazvana korona virusom pokazala da EU mora da bude "brža i vidljivija" na Zapadnom Balkanu.

On je priznao je da EU nije uvek bila najbrži igrač, imajući u vidu i sporost u pružanju pomoći u epidemiji korona virusa. Međutim, prema Lajčakovoj oceni, Brisel je najpouzdaniji i stabilan partner.