TRAMP PRIPREMIO GOLGOTU ZA SRBIJU! Ne može da proguta isporuku pancira i saradnju sa Rusijom! Kaznena ekspedicija stiže u Beograd po hitnom postupku!

Moguće sankcije

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: AP

* Posle Ričarda Grenela i Metjua Palmera u Srbiju stiže još jedan specijalac administracije SAD - Tomas Zarzecki

* On je zadužen za kažnjavanje država koje vojno sarađuju s Rusijom

* Trn u oku im je bliska saradnja sa zvaničnim Kremljom

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa ne prašta Srbiji odlične odnose s Ruskom Federacijom na vojnom planu, te zato šalju specijalca Stejt departmenta Tomasa Zarzeckog, čoveka zaduženog za rukovođenje Radnom grupom 231 i kažnjavanje država koje vojno sarađuju s Ruskom Federacijom, koji u petak stiže u Beograd!

GURALA MU JE PRSTE U OČI SVE DOK JE NIJE PUSTIO! Devojčica (11) je začula vriske i zatekla jezivu scenu!

Naime, ova poseta nije nimalo slučajna, jer dolazi odmah nakon što je Srbija kupila ruski PVO sistem „Pancir“ i nakon što se divizion PVO sistema S-400 vratio iz Srbije u Rusiju, posle zajedničkih vojnih vežbi „Slovenski štit 2019“, ocenjuju sagovornici.

Moguće sankcije

Nedavno su u Beogradu bili i specijalni izaslanici Vašingtona za dijalog Beograda i Prištine, odnosno za region zapadnog Balkana Ričard Grenel i Metju Palmer, a njihove posete analitičari su tumačili kao pritisak na Srbiju da ubrza rešenje pitanja Kosova. Trn u oku im je bila i bliska saradnja sa zvaničnim Kremljom, to jest administracijom Vladimira Putina. Palmer je čak jasno rekao da postoji „mogućnost da Srbija traži specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu sankcije“.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: EPA

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je očekivano da SAD žele da izvrše pritisak i da su potencijalno moguće vojne sankcije zbog vojnotehničke saradnje Srbije s Rusijom.

- U okolnostima kad SAD naoružavaju naše regionalne neprijatelje, mi moramo da jačamo svoje odbrambene kapacitete. Amerika ne može da nam uvede sankcije kao devedesetih, a i da ih uvede, to je manja šteta nego da dočekamo novi balkanski sukob bez adekvatnog naoružanja - kaže Anđelković i dodaje da je pitanje da li će SAD uraditi nešto u praksi, jer bi nas time oterali u savez s Rusijom.

UBIJENI IZ ZASEDE PA ZAPALJENI Izrešetali majku, pa njeno četvoro dece! Porodica zavijena u crno! (FOTO, VIDEO)

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je za SAD problem vojna saradnja Srbije s Rusijom, te da, između ostalog, i zbog toga šalje izaslanika za izaslanikom.

- Što je ta saradnja jača, to je jači uticaj Rusije ovde. Njih svrbi S-400 i „Pancir“, to je reakcija Stejt departmenta koja ima političke motive. Sve ovo je pokušaj da se uticaj Rusije ovde smanji.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: AP

Nema popuštanja

- Nije bitno šta će njihov izaslanik da nam prenese, bitno je da naš državni vrh jasno stavi do znanja da neće trpeti pritiske i da neće popustiti - navodi analitičar.

Vojnopolitički analitičar Zoran Dragišić smatra da Srbija nije u opasnosti od sankcija jer ne krši međunarodno pravo.
- Svi su pod prismotrom SAD, strogo je kontrolisano vojno naoružavanje u celom svetu - naveo je Dragišić.

Zoran Dragišić
Zoran Dragišić, Foto: Promo

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da mu nije jasno šta bi moglo da smeta Vašingtonu jer Srbija ima 80 odsto vojnih vežbi sa NATO, a tek 20 s Rusijom.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da će boravak Zarzeckog u Beogradu biti tehničkog, a ne političkog karaktera.

- Naime, njegov posao bi mogao da bude da u razgovoru s predstavnicima naše vlade prikupi podatke koji se tiču nabavke naoružanja i vojne opreme i ništa više. Međutim, važno je imati u vidu da postoji interesovanje SAD za to čime se Srbija naoružava, a posebno da li naoružanje nabavlja preko kompanija i osoba iz Rusije, koji su pod sankcijama Amerike. Iako se Srbija nije pridružila mnogim evropskim zemljama u sankcijama protiv Rusije, ovo bi ipak moglo da bude osetljivo pitanje za našu zemlju, imajući u vidu da SAD veoma pažljivo prate ko se solidariše s njenim sankcijama, a ko ne - kaže Dragaš.

"ONI SU NAJVEĆI NEPRIJATELJ" Džordž Soroš udario na velikog saveznika Srbije, stavio im je metu na čelo!

Rusi potvrdili

„PANCIR-S“ STIŽE U SRBIJU

Rusija će isporučiti Srbiji raketni sistem „Pancir-S“ u narednih nekoliko meseci, u skladu s potpisanim ugovorom, izjavio je direktor ruske agencije za uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda „Rosoboroneksport“ Aleksandar Mihejev.

NASTAVLJA SE SVAĐA OKO VISKIJA Britanski premijer pozvao Trampa telefonom! Bela kuća odmah izdala saopštenje, Britanac baš neće da popusti!

- Raketni sistemi se sastavljaju, a srpski pripadnici PVO su na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odlaganja. Ugovor će biti ispunjen u narednih nekoliko meseci, a nakon što se završi obuka, Rusija će započeti isporuku sistema - rekao je Mihejev.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Mr.Kamenjarac
  07/11/2019 - 07:18
  Dobro ko pusta tu Americku gamad u zemlju?????????
 • Korisnik: Vecko
  06/11/2019 - 22:39
  Jeste da Srbija ima više vežbi sa NATO nego sa Rusijom ali po meni problem je što sa NATO imamo vežbe kako održavati mir na okupiranoj teritoriji, a sa Rusijom kako se odupreti okupaciji.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi