ŠIPTARI ŽELE RAT NATO okrenuo leđa Kosovu, ako formiraju vojsku odmah će im učiniti ovo

Moskva prozvala EU i SAD da, kao "sponzori Prištine", pritisnu kosovsku vlast da odustane od svoje provokativne odluke. I Alijansa protiv formiranja armije!

Putin i Tramp
Putin i Tramp, Foto: AP/Hau Dinh

Priština je dobila žestoke packe od svetskih moćnika!

Posle upozorenja Srbije da je formiranje vojske Kosova, najavljeno za 14. decembar, dosad najozbiljnija pretnja po bezbednost Srba na KiM i mir na Balkanu, na alarmantno stanje i dramatičnu situaciju ukazao je i predsednik Rusije Vladimir Putin. Takođe, Priština je dobila oštar prekor i od NATO, koji je poručio da je ovaj potez Prištine suprotan preporukama mnogih saveznika Alijanse.

Moskva je pozvala "sponzore Prištine - EU i SAD - da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se Moskva nada da će međunarodne snage ispuniti mandat koji im je poveren za KiM i da će u slučaju pojavljivanja nekakve vojske Kosova odmah preduzeti mere za njeno razoružanje.

Pretnja za ceo region

- To je još jedan destabilizujući i provokativni korak posle uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. Vojska koju stvaraju kosovske vlasti može dovesti do najtežih posledica ne samo za srpsko stanovništvo u regionu već i za bezbednost balkanskog regiona u celini - navodi se u saopštenju MSP Rusije.

Tenzije su dodatno povećane i zbog nezvaničnih informacija da se Albanci uveliko naoružavaju, a da oružje stiže iz SAD preko Albanije.

Protiv stvaranja kosovske armije je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg:

- Takav korak dolazi u pogrešno vreme, suprotan je preporukama mnogih NATO saveznika i može da ima ozbiljne posledice po kosovske evroatlantske integracije - rekao je Stoltenberg. On je naglasio da NATO podržava kosovske bezbednosne snage u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa ustavom.

Ugrožen mir

- Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemlja, kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu - upozorio je Stoltenberg, uz opasku da će NATO morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu ukoliko mandat KBS evoluira.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da Priština ništa ne radi na svoju ruku:

- Albanci pokušavaju da nas na sve načine pritisnu da priznamo Kosovo, a znaju vrlo dobro da od toga nema ništa. Vojska Kosova je direktna pretnja po mir i stabilnost u regionu i Zapad bi morao da zauzda ovo ludilo Prištine. Oni su ga stvorili, oni treba da ga rešavaju ako zaista žele mir.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Pera
  06/12/2018 - 18:35
  Када су Шиптари неког победили у рату?Када су уопште стали испред некога осим испред нејачи?Они нападају са леђа и по томе су познати.Да није Америке и њихових интереса давно би Србија затворила то поглавље.А задужили су се у историји толико да камата само расте.И не заборавља се.
 • Korisnik: Lela
  06/12/2018 - 10:11
  Konacno da se i zapad malo unormali....
 • Korisnik: Milan
  06/12/2018 - 10:09
  Lepo ako je tacno. Bilo je i vreme da se Pristina urazumi.
 • Korisnik: Mima
  06/12/2018 - 10:08
  Ono sto ne treba dozvoliti jeste formiranje vojske tzv Kosova. Nadajmo se da su i u EU i u SAD svesni rizika po bezbednost Srba ali i nestabilnosti na citavom Balkanu.
 • Korisnik: Jovan
  06/12/2018 - 09:22
  Ako se formira teroristicka vojska,haos na balkanu je zagarantovan
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi