NATO
Shutterstock
NATO

Shutterstock

NATO, Foto: Shutterstock

- Amerikanci su dugo imali u planu napad na Jugoslaviju. Za pripremu tog napada znalo se dugo, ali je američki problem bio to što je smatrano da je delikatno da sami napadnu Jugoslaviju i želeli su da u to uvuku saveznike, kako bi i njihovoj javnosti bolje objasnili tu akciju, tj. da SAD ne nastupaju unitarno. Bilo je dosta muke da se ubede svi američki saveznici za takvu akciju. Došlo se do toga da to ne bude presedan. Kad je počela agresija, onda su i saveznici iz Evrope videli da SAD malo drži do savezništva i da američki generali samostalno odlučuju i o izboru ciljeva i svemu drugom. Bili su zatečeni tim zapovedničkim stavom SAD prema tradicionalnim saveznicima - rekao je Jovanović

Jovanović je onda objasnio kako je izgledao samit u Slovačkoj.

- Kada se to završilo, onda su Amerikanci inicirali samit NATO-a i budućih članica tog saveza, krajem aprila 2000. godine u Bratislavi. Tu su bile i Rumunija, Bugarska... Tada su Amerikanci saopštili svim saveznicima, na najvišem nivou, da napad na Jugoslaviju predstavlja presedan i da će biti korišćen u svim prilikama kada to Amerika oceni za potrebno i da je strategija NATO-a ekspanzija na istok, ka Rusiji i da u toj strategiji bolje mogu poslužiti američki zakoni u Evropi, nego evropski zakoni. U tom smislu, usvojeno je 10 tačaka koje je bivši državni sekretar za odbranu Nemačke i potpredsednik parlametarne skupštine OEBS-a u Beču Vili Vimer preneo kancelaru Gerhardu Šrederu. Oni su, pored ostalog, rekli da SRJ opstaje izvan svih zakona i da ne treba takva da ostane. To je bio jasan znak da treba odvojiti Crnu Goru od SRJ. Takođe je predviđeno da Poljska mora biti okružena "dobrim susedima" i da predstavlja branu izbijanja Rusije na Baltičko more, a da Bugarska i Rumunija budu most Evrope na Aziji. Što se Srbije tiče, doslovce stoji - Srbiju treba trajno držati izvan evropskog razvoja. Poluga za to je korišćen i Haški tribunal - rekao je nekadašnji ministar.

Jovanović je istakao da se SAD danas mora odlučiti između Beograda i Prištine.

- Ili će se vratiti poštovanju međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 ili ostaje dugoročno duboko nepoverenje Srbije prema Americi. Ne može se poverenje deklarisati, narediti, ono se mora graditi. SAD se zbog sebe mora prilagoditi moralu i međunarodnim principima. - rekao je on, te istakao da se Srbija ne može ravnati prema američkim predstavama, već prema svojim interesima.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još:

Komentari (3)

peke

11.02.2021 15:37

zlo su Amerikanci oni su nam dozivotni neprijatelji

Penzioner

11.02.2021 21:43

Zlikovci i zlocinci!

Rade

12.02.2021 04:21

AMERIKANCI ODNOSNO ,,DEMOKRATSKI ZAPAD,,TO SU NACISTI.