Nataša Kandić stala uz Borisa Miloševića i Plenkovića, a protiv Vučića

"S druge strane, poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića su veoma loše"

Nataša Kandić
Nataša Kandić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić izjavila je danas da je potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević odlaskom na obeležavanje operacije "Oluja" u Knin pokazao da je "sjajna moralna figura".

- Boris Milošević je sjajna moralna figura ovogodišnjeg obeležavanja "Oluje". A u Srbiji je naišao na ružno, primitivno pljuvanje i označen je kao "izdajnik". To je veoma ružno - kazala je Nataša Kandić u onlajn diskusiji "Operacija Oluja u politikama sećanja u Hrvatskoj i Srbiji 25 godina kasnije".

Dodala je da je bitno i što je premijer Hrvatske Andrej Plenković u Kninu "vrlo precizno i detaljno" govorio o tome kako pomirenje treba da se odvija: "da se temelji na činjenicama, na saradnji sa svima koji mogu da pomognu u rešavanju sudbine nestalih".

- Vreme će pokazati da li će te poruke pratiti i dela koja će postati stvarnost - kazala je Nataša Kandić i dodala da je pomirenje teško ostvariti, ukoliko se u javnost ne iznesu činjenice o žrtvama.

Ona je navela da, s druge strane, poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa obeležavanja godišnjice "Oluje" na mostu u Rači "nisu ni malo dobre poruke", a posebno poziv na "čuvanje grobova".

Knin, Oluja 2020
Knin, Oluja 2020, Foto: AP/Tanjug

- U Srbiji i u Republici Srpskoj na delu je stalno jačanje vrlo ekstremističke floskule da je Hrvatska kriva za uništavanje svega što je srpsko - kazala je Nataša Kandić, koja je i koordinatorka regionalne Inicijative nevladinih organizacija za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM).

Dodala je da su ključne činjenice koje su nasleđe Haškog tribunala i činjenice koje su prikupili domaći sudovi u procesima za ratne zločine.

Knin, Oluja 2020
Knin, Oluja 2020, Foto: AP/Tanjug

- Činjenice koje se odnose na žrtve nikada neće nestati, i ne mogu ih potisnuti razne informacije sa interneta koje neke političke stranke namerno šire, s ciljem falsifikovanja istorije - kazala je Nataša Kandić.

Istoričar iz Hrvatske Vjeran Pavlaković rekao je da ovogodišnje obeležavanje operacije "Oluja" u Kninu ima značaj na simboličkom nivou, a treba da bude praćeno konkretnim potezima.

Knin, Oluja 2020
Knin, Oluja 2020, Foto: AP/Tanjug

Hrvatski novinar i građanski aktivista Sven Milekić ocenio je da ne treba biti preveliki optimista zbog simboličnih poteza Vlade Hrvatske i dodao da je i ranije bilo sličnih gestova hrvatskih vlasti, koji nisu bili praćeni konkretnim potezima koji bi doprineli hrvatsko-srpskom pomirenju.

- Hajde da prvo tim ljudima u tim selima uvedemo struju i vodu, da dobiju osnovne uslove za život. To će biti jasan znak da su oni građani države Hrvatske i to će biti preduslov za pomirenje - kazao je Milekić.

Onlajn diskusiju je organizovao REKOM, a moderatorka je bila Jelena Đureinović iz FHP-a.

Povezane vesti

 • Korisnik: Dile
  07/08/2020 - 15:13
  Pukla bi odmah Kandicka kada ne bi komentarisala i blatila Srbe i njeno rukovodstvo , ona se na ovome hrani a ne treba zaboraviti da je ona za ovo debelo placena.
 • Korisnik: Pravda
  07/08/2020 - 12:27
  "gospodja" bi mogla da jede ono sto se ne jede i na taj nacin zatvori usta i ne pravi promaju.a kad proguta to sto ima nek joj nadoknade njeni iz "lijepe njihove" da ne gubi vreme.
 • Korisnik: beba
  06/08/2020 - 15:50
  Sta od nje ocekivati? Ko je ona? Jedno nista!
 • Korisnik: branka met
  06/08/2020 - 15:29
  Za Kandićku nije floskula i nije primitivno kada ustaše proteraju 250.000 i ubiju 2000 Srba u jednom danu. Idite u Hrvatsku, ali ne zaboravite da dolazite iz Srbije i da će neki zadrigli ustaša možda na vašim kolima napisati: Srbe na vrbe, je...emo srbske žene i decu, i možda će vas počastiti samo šamarom. U primitivnoj i punoj floskula Srbiji takve gadosti neće doživeti ni potomci onih koji su nas srbosekom i kamom tamanili i bacali u jame. Toliko!
 • Korisnik: sara
  06/08/2020 - 15:24
  Nismo ni očekivali drugačije od ove izdajce!!!. Pametnija je kada ćuti!!!.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi