NATO
Shutterstock
NATO

Shutterstock

NATO, Foto: Shutterstock

Advokatska kancelarija iz Niša podneće sutra na Jovanjdan 20. januara prvu tužbu protiv NATO zbog izbacivanja bombi na teritoriju Kosova koje su u sebi imale osiromašeni uranijum.

Predaja tužbe zakazana za 11 sati pred Višim sudom u Beogradu.

- Podnosimo tužbu protiv NATO pakta, radi naknade materijalne i nematerijalne štete koju su pretrpeli naši građani, kao posledica NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Tokom vazdušnih napada na našu zemlju 1999 godine izručeno je 15 tona osiromašenog uranijuma, a vise hiljada ljudi obolelo je od kancera.

Prva tužba će biti podneta u ime penzionisanog policajca iz Beograda koji je boravio na Kosovu i Metohiji tokom bombardovanja, a koji je kasnije oboleo od kancera, kako tvrdi, upravo iz tog razloga.

- Mi za sada imamo 2.300 zahteva građana koji žele da tuže Nato. Broj će sigurno biti veći tako da moramo sve te tužbe da objedinimo i uobličimo kako bi dokazali ono što već jesu moje kolege iz Italije, a to je prisustvo teškijh metala kod obolelih. To je direktan pokazatelj da su oboleli od osiromašenog uranijuma - kaže iz advokatske kancelarije.

Advokat Fjore Tatalja iz Italije je dokazao da je 70 vojnika obolelo iz ovog razloga. Niška advokatska kancelarija Aleksić će finansirati prvih pet taksi pred našim sudovima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Vranju, a za tužbe koje budu podnesene. U Italiji se ove takse nisu naplaćivale dok kod nas imaju visoku cenu.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: