Miroslav Lazanski
Printscreen
Miroslav Lazanski

Printscreen

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

Evropa je pokazala nemoć po pitanju Kosova i Metohije, Amerikanci na zvaničnom planu jedno izjavljuju, a drugo se verovatno radi ispod stola, istakao je Lazanski.

Miroslav Lazanski

Tanjug/Filip Krainčanić

Miroslav Lazanski rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, da je situacija na severu Kosova i Metohije složena i da "Priština nije spavala".

Oni su poslali neka dva kamiona sa hranom i još svoje specijalce koji će to da obezbeđuju, tako da mogu da kažu da su poslali humanitarni konvoj uz oružanu pratnju, istakao je Lazanski.

Proslava Vidovdana na Gazimestanu!

youtube/Kosovo Sever Portal

Proslava Vidovdana na Gazimestanu!, Foto: youtube/Kosovo Sever Portal

- Očito da su razmišljali šta mogu u ovom trenutku da urade. Vi ne možete taj konvoj da sprečite. Imaju dobre mentore i sponzore koji razmišljaju par poteza unapred i mi moramo da vodimo računa o tome da u Prištini, bez obzira na to kako ih mi posmatrali ili ne, ne sede baš potpune tute-mute, već imaju dobre suflere i savetnike - rekao je Lazanski.

Postoji cela lepeza mogućih poteza Beograda, što javnih, što polujavnih gde se mora učiniti sve da građani Srbije na severu južne srpske pokrajine ne dođu u stanje humanitarne krize, ističe Lazanski i dodaje da je to javno rečeno i da će se to uraditi.

PROČITAJ JOŠ:

Govoreći o mogućem izlasku iz pat pozicije, Lazanski kaže da ne vidi kratkoročno izlazak iz cele situacije.

- Izlaz je jasan, ukoliko Vašington pritisne Prištinu da krene ka kompromisnom rešenju onda je verovatno izlaz iz cele situaicije moguć - rekao je Lazanski.

- Već dugo je jasno ko blokira bilo kakvu vrstu razgovora. Teško je Parizu, Berlinu, pa i Briselu da bilo šta traži od Beograda u situaciji kada imate anticivilizacijske takse, kada je Cefta sporazum pogažen, kada imate zabranu protoka robe - istakao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, Evropa je pokazala nemoć kada je u pitanju Kosovo, Amerikanci na zvaničnom planu jedno izjavljuju, a drugo se verovatno radi ispod stola.

Obama

Bela kuća/Pit Suza

Obama, Foto: Bela kuća/Pit Suza

- Priština oseća da ima glavnog zapadnog igrača iza sebe i maksimalno zateže situaciju i mi sada igramo na faktor vreme da bi se na zapadu urazumili ko je glavni izvor nestabilnosti u ovom delu jugoistočne Evrope - kaže Lazanski.

"Međunarodno pravo je na našoj strani"

Lazanski kaže da se preko teme Kosova sukobljavaju relikt unipolarnog sveta i međunarodno pravo.

Prema njegovim rečima, međunarodno pravo je na našoj strani, a relikt unipolarnog sveta je dominantna i monopolska pozicija Amerike.

Komentarišući pisanje štampe o mogućnosti da Francuska povuče priznanje Kosova, Lazanski kaže da je to nerealno.

- Francuska je deo zapada i učestvovala je u agresiji na SRJ i to bi bilo ogromno iznenađenje - kaže on.

- Naša je lepa želja, ali od toga nema ništa - rekao je Lazanski i dodao da to prodaje novine ali da nema od toga ništa.

O odnosima Rusije i Ukrajine

O zaoštrvanju odnosa Rusije i Amerike, govori i NATO vežba u Ukrajini. "Vežbali su i ranije, nema spektakularne promene trenda", kaže Lazanski.

Ukrajina

Tanjug/AP 26.11.

Ukrajina, Foto: Tanjug/AP 26.11.

Prema njegovim rečima, Ukrajina nastoji da kroz bilateralnu saradnju sa SAD premosti činjenicu da nije dobrodošla u NATO, jer NATO ne želi da u svoje članstvo prima zemlje koje nemaju rešena teritorijalna pitanja.

- Ukrajina kroz bilateralne veze i vežbe sa Amerikancima i još neke NATO zemlje nastoji da to premosti i dobije vojnu pomoć, ali u vojnom smislu nije nešto spektakularno i veliko niti za Moskvu zabrinjavajuće - zaključio je Lazanski.