Aleksandar Vučić
EPA
Aleksandar Vučić

EPA

Aleksandar Vučić, Foto: EPA

Teme sastanka su "Spoljna politika Srbije" i "Perspektive dijaloga Beograda i Prištine".

Predstavnicima medija omogućeno je snimanje uvodnih izlaganja Aleksandra Vučića i koordinatorke Nacionalnog konventa o EU Nataše Dragojlović, koja je počelo u 10 časova u Palati Srbija.

Da li će Brisel otvoriti nova poglavlja sa Srbijom o pristupanju u EU?

 

- Pažljivo sam čitao primedbe na sve ono što smo radili. Jedva čekam da ih čujem ponovo, sigurno ću imati mnogo toga da naučim.

- Nikada ne smem da budem potpuno otvoren, da ne bih kršio i naše bezbednosne protokole, a imao bih mnogo toga da kažem i stranim partnerima.

- Situacija je danas u svetu veoma ozbiljna, a Srbija sa svojim položajem nalazi se u veoma teškoj situaciji. Mnogi su mi prigovarali o kršenju rezolucije o Jerusalimu, a sami već godinama krše rezoluciju 1244.

Aleksandar Vučić

screenshoot/Youtube

Aleksandar Vučić, Foto: screenshoot/Youtube

- Slučaj Jermenije i Azerbejdžana nam je pokazao koliko je opasan zamrznuti konflikt. I vidljiva je apsolutna nemoć međunarodne zajednice. Niko ništa ne može da uradi, osim da izbace dva saopštenja.

- To je nama za nauk, i zato sam protivnik bilo kakvog zamrznutog konflikta na Balkanu.

- Ne smemo da ostavimo našoj deci da se jednog jutra samo probude i - počeo rat. Kao na Kavkazu - rekao je Vučić.

O odnosima sa drugim zemljama i dijalogu

- Ove godine, s obzirom na intenzivirane spoljnopoliticke aktivnosti predsednika, potpisan Vašingtonski sporazum, kao i obnovljen Briselski dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, smatramo da je veoma važno da se otvori diskusija o položaju Srbije u savremenim medunarodnim odnosima i bitno izmenjenim okolnostima u svetu, o glavnim pravcima spoljne politike i evropskoj perspektivi Srbije, kao i o posledicama po regionalne i odnose sa susedima - navodi se u saopštenju Konventa.

"Očuvaćemo mir i stabilnost"

- Situacija u svetu je kompleksna, a jedna mala zemlja koja se nalazi na nekakvoj prekretnici, nalazi se u posebno teškoj situaciji. ne moram govoriti sa koliko sam predstavnika pričao i podsetio da su odavno prekršili rezoluciju 1244. Oni imaju pravo da krše sve što požele, a mi ne smemo da kršimo ono što oni misle da trebamo. Mi želimo da očuvamo mir i stabilnost. Naša zemlja ako je napadnuta, naravno da ćemo je braniti.

Nacionalni konvent saopštio je juče da je cilj sastanka da se ponovo pokrene dijalog o rešavanju pitanja Kosova, kao i teme spoljne politike Srbije.

Aleksandar Vučić

EPA

Aleksandar Vučić, Foto: EPA

U Konventu navode da je sastanak deo strateškog dijaloga koji ima za cilj da omogući debatu predstavnika civilnog društva sa najvišim zvaničnicima Srbije o ključnim aspektima pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Na sastanku će govoriti eminentni stručnjaci za spoljnu politiku, međunarodne odnose i evropske integracije, kao i članovi Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35.

Komentari (14)

Veliša

03.10.2020 10:06

Radovi su u punom jeku ovo zaista prelepo izgleda.

Dejo

03.10.2020 10:07

Beograd na vodi izgleda fantastično i prelepo, jedva čekam da bude završeno skorz.

Alek

03.10.2020 17:19

@Dejo - jesi kupio stan i sta ti imas od toga?

dasa

03.10.2020 10:13

Srbija otvorena za dijalog nikada nije bezala od razgovora sa pristinom

star

03.10.2020 10:19

Svakako da imamo sjajnu spoljnu politiku, takođe je i da smo uvek spremni na dijalog sa Prištinom, ali treba ćuti mišljenje i drugih u Srbiji, naročito od predstavnika Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

predragdelija

03.10.2020 10:41

Očekivanja su velika, naša da će doći do nekakve normalizacije, ekonomske saradnje, slobode kretanja građana. Priština nažalost očekuje samo jedno a oko toga dogovora nema.

Stanko

03.10.2020 11:24

Srbija je svesna da je kompromis jedino rešenje za višedecenijski problem kakav je Kosovo.

BozaB

03.10.2020 11:43

U ovakvim trenucima vidi se znacaj politike mira koju vodimo.

Marija

03.10.2020 11:47

Cvrsta politika mira koju vodi Srbija, cuva stabilnost citavog regiona a i sire!

Milica

03.10.2020 12:27

Srbija na celu sa Vucicem ostaje na putu clanstva u EU i nastavlja da sprovodi reforme koje su neophodne za napredak u pregovorima sa EU. Ovakvi sastanci doprinose da se nase clanstvo u EU ubrza, kao i pokretanje dijaloga oko resavanja pitanja nase juzne pokrajine.

Filip

03.10.2020 12:43

Srbija osatje posvećena an evropskom putu. Nastavljamo da sprovodimo reforme koje su neophodne kako bismo postali član EU.

Iva

03.10.2020 13:38

Srbija je uvek za mir i za stabilnost

Iva

03.10.2020 13:54

Zamrznuti konflikt ne može da bude ni dobro ni trajno rešenje...

Luka

03.10.2020 14:00

Znam da predsednik Vucic ne bi nista uradio kako bi izazvao nemire na ovim prostorima. Cilj je da se ocuva mir i stabilnost.