Ana Brnabić
Alo!
Ana Brnabić

Alo!

Ana Brnabić, Foto: Alo!

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić završila je uspešnu posetu Kolumbusu obilaskom Državnog univerziteta Ohajo, jednog od vodećih državnih univerziteta u SAD.

Pročitajte još:

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, premijerka Brnabić razgovarala je sinoć s predstavnicima univerziteta o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja i nauke, a poseban fokus bio je na oblasti inovacija u poljoprivredi, kao i o razmeni naučno-nastavnog kadra.

Ana Brnabić obišla je i Hilandarsku naučnu biblioteku na ovom univerzitetu, u kojoj se čuva jedna od najvećih kolekcija ćiriličnih rukopisa i mikrofilmova na svetu.

Preporučujemo još:

Premijerka nastavlja radnu posetu SAD, a danas će biti u Atlanti (Džordžija), gde će obići kompaniju NCR, jednu od vodećih američkih tehnoloških korporacija koja posluje i u Srbiji.

Ona će u Atlanti razgovarati s menadžmentom NCR-a, jedne od vodećih američkih tehnoloških korporacija, a jedna od glavnih tema biće i plan za novu investiciju u Srbiji ove godine - kampusu i Centru za izuzetnost.

Realizacija te nove investicije trebalo bi da počne u martu ili aprilu ove godine, a do 2021. trebalo bi da bude zaposleno 4.200 ljudi, piše "Global Atlanta".

Ana Brnabić

Alo!

Ana Brnabić, Foto: Alo!

Brnabić, prema navodima lista, namerava da zahvali kompaniji na investiciji koja je realizovana još 2011. godine, pri čemu se krenulo od 300 zaposlenih, da bi se danas stiglo do 3.000 radnika.

Kampus, prema onome što kažu u premijerkinom timu, a piše američki list, treba da obuhvati poslove od softverskog razvoja do ljudskih resursa i komunikacija.

NCR trenutno u Srbiji nudi podršku na 17 jezika i znatno doprinosti efikanosti korporcije.

Ana Brnabić se u ponedeljak, prvog dana posete SAD, u Kolumbusu sastala sa guvernerom Ohaja, Majkom Divajnom, s kojim je razgovarala o proširenju partnerstva Srbije i Ohaja u oblasti poljoprivrede, obrazovanja i ekonomije.

Premijerka se prethodno sastala sa komandantom Nacionalne garde Ohaja, general-majorom Džonom Herisom

Sastanku je prisustvovao i kongresmen Stiven Stajvers, kopredsedavajući srpskog kokusa u Kongresu SAD, koji je takođe i brigadni general u Nacionalnoj gardi Ohaja.

Ana Brnabić

Alo!

Ana Brnabić, Foto: Alo!

Nakon sastanka, održana je prezentacija Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, navedeno je u saopštenju iz kabineta premijerke.

"Po oceni Biroa Nacionalne garde, Program državnog partnerstva Ohaja i Srbije jedna je od najboljih programa u poređenju sa istim programima sa drugim državama u svetu", napisala je premijerka na Tviteru posle sastanka.

Ana Brnabić

Alo!

Ana Brnabić, Foto: Alo!

Kako je dodala, taj program je jedan od najboljih i najdinamičnijih delova saradnje Srbije i SAD.

"Naš cilj je jačanje saradnje sa SAD u svim oblastima", poručila je Brnabić.

Saradnja srpske vojske i Nacionalne garde Ohaja traje već 12 godina, a iako je to do sada bila isključivo vojno-vojna saradnja, prošle godine počela je i saradnja u civilnoj oblasti.