Jadranka Joksimović
Printscreen
Jadranka Joksimović

Printscreen

Prilog RTS, Foto: Printscreen

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je otvorila poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala. Otvaranje ovog poglavlja znači da Srbija sprovodi reforme, poručuje ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović. Komesar za proširenje Oliver Varhelji istakao je da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju tako i za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.

To je drugo poglavlje u pregovorima o članstvu u EU koje se otvara ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

U tehničkom smislu za otvaranje su u ovom trenutku bila spremna još tri poglavlja – poglavlje 2 o slobodnom kretanju radnika, poglavlje 21 o trans-evropskim mrežama i 14 o politici saobraćaja, ali politička saglasnost između zemalja članica postignuta je samo za poglavlje 4.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu predstavlja ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović koja je na konferenciji nakon otvaranja poglavlja rekla da je danas važan dan za evropski put Srbije.

"Otvorili smo 18. poglavlje u našim pristupnim pregovorima, 18 od 35 – znači da smo više od pola otvorili", dodala je Joksimovićeva i istakla da to nije cilj po sebi već zatvaranje poglavlja i postizanje onih standarda koji su obećani građanima i koju su zadati kao cilj.

Jadranka Joksimović

Printscreen

Jadranka Joksimović, Foto: Printscreen

Istakla je da pređena polovina puta u otvaranju poglavlja ima svoj značaj.

"Svakako pokazuje da Srbija ne stoji u mestu i bez obzira na atmosferu koja nije u poslednje vreme bila naklonjena politici proširenja, ipak ta politika opstaje. Ima svoje uspone i padove, ali i ovim otvaranjem poglavlja pokazujemo da je politika proširenja živa", navela je Joksimovićeva.

Ukazala je da ovo poglavlje dokazuje da je Srbija pored uspešnih ekonomskih reformi ostvarila određeni napredak u oblasti vladavine prava.

"Lično mislim da je na osnovu onoga što smo uradili u oblasti vladavine prava moglo da bude i više poglavlja otvoreno, ali mi smo poznati kao pristupajuća zemlja koja se ne žali, koja ne traži nikakve ustupke, već samo fer i pošten pristup i tako će biti i ubuduće", poručila je Joksimovićeva.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju tako i za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.