PRIŠTINA TRAŽI IZRUČENJE TRI BIVŠA SRPSKA GENERALA Na listi Diković, Delić i Stojanović

Zahtev suda u Prištini

Ljubiša Diković
Ljubiša Diković, Foto: Vojska Srbije

Od 11 optužnica koje su kosovski sudovi preuzeli od Euleksa za zločine nad Albancima za koje su osumnjičeni Srbi, tri su podignute protiv penzionisanih generala Vojske Jugoslavije: Božidara Delića, Ljubiše Dikovića i Momira Stojanovića.

Penzionisani general Ljubiša Diković, bivši načelnik Generalštaba i sukoba na Kosovu, pita se za Sputnjik zašto Euleks nije na vreme podigao optužnice protiv albanskih terorista koji su činili zločine. Ovo je sada još jedan postupak kojim je potrebno pravdati agresiju iz 1999. i sve što se dešavalo u Srbiji, kaže Diković za Sputnjik.

 

"To što su sud predali Šiptarima jasno govori ko je na čijoj strani i ko šta hoće. Ne znam šta bih novo rekao, dosta se govorilo o tome, a nije ni slučajno što smo se baš mi našli na optužnici. Jasno je da su ciljano birali. Mi smo branili svoju zemlju, sve smo radili po Ustavu i zakonima, a drugi neka rade šta hoće", kaže general Ljubiša Diković.

On dodaje da će se najverovatnije odazvati na poziv suda, ali će se o tome prethodno, kako kaže, konsultovati sa svojom državom.

Božidar Delić
Božidar Delić, Foto: Printscreen: Youtube

 

General Božidar Delić, kao i Diković, još nije saznao za šta je konkretno optužen. Kaže da ga, s obzirom kakav je sud u pitanju, ne bi čudilo da izmisle bilo šta. Veruje da su Albanci u ovom procesu imali pomoć Nataše Kandić, odnosno Fonda za humanitarno pravo, koji ga je tri puta neosnovano optuživao, jer ni za jednu optužbu postupak nije pokrenut.

Dodaje da Albanci na sve moguće načine Kosovo pokušavaju da predstave kao državu, a to je, kako kaže, država kriminalnih klanova. Iako je sud formiran sa ciljem da prvenstveno odgovaraju njihovi, koji su činili ratne zločine prema Srbima, do sada ništa nije uradio, pa su zato proširili optužnice, kaže Delić.

On ističe da je više puta bio pred Haškim tribunalom, kao veštak i tri puta kao svedok, te da ima dokument u kome stoji da taj sud ne smatra da može biti potencijalni optuženik. Na pitanje da li će se odazvati na poziv suda u Prištini, general Delić kaže da se ne može odazvati sudu države koja ne postoji.

"Kao neko ko nikada takvu državu neće priznati, naravno da neću. Imam svoju državu koja ima sudski sistem, ako ona smatra da treba nešto da objasnim, rado ću se odazvati", kaže Delić za Sputnjik.

Momir Stojanović
Momir Stojanović, Foto: E. Čonkić

 

General Momir Stojanović, koji je u ratu bio načelnik Vojne službe bezbednosti na KiM, za Sputnjik kaže da ga optužuju zbog govora koji je održao na sahrani ženinog brata od strica u Đakovici, koji je kao pripadnik MUP-a ubijen u zasedi. Navodno sam rekao da će za njegovu glavu platiti 100 albanskih glava, a to apsolutno nije tačno, kaže nam Stojanović.

"Toj sahrani nisam ni prisustvovao, niti bilo kad to izjavio, što je u istrazi lako dokazivo. Optužuju me i da sam zajedno sa načelnikom policijske uprave u Đakovici i načelnikom DB-a držao sastanak u nekoj kući u kojoj sam isplanirao neku akciju na području Meje, to je oblast pored Đakovice, da je u toj akciji stradalo oko 100 Albanaca, odnosno streljano", kaže on.

Stojanović objašnjava da kao pripadnik organa vojne bezbednosti ni na koji način nije mogao da učestvuje u planiranju, niti da komanduje borbenim dejstvima, da je opštepoznato da se ljudi na takvoj poziciji time ne bave.

On dodaje da je dva puta bio svedok odbrane u Haškom tribunalu, generalu Lazareviću i generalu MUP-a Vlastimiru Đorđeviću. "Sve te događaje od 1998. sa Tužilaštvom za ratne zločine u Hagu smo pretresli, nikada nije bilo nikakve sumnje, mrlje u mom postupanju na dužnosti", ističe on i kaže da se duboko ponosi svime što je radio za svoju državu.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi