Ana Brnabić, Zoran Zaev
Tanjug/Zoran Žestić
Ana Brnabić, Zoran Zaev

Tanjug/Zoran Žestić

Ana Brnabić, Zoran Zaev, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

* Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev zvanično su danas označili početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce između dve zemlje

* To znači da će od danas prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije, Preševo -Tabanovce na Koridoru 10, zajedno u istoj "kancelariji" raditi srpski i makedonski carinici i policajci

* Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe

Taj sporazum su 12. jula u Beogradu u ime dve vlade potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

"Otvaranje integrisanog graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije je poseban dan ne samo u odnosima između dve države, već početak mogućeg novog razdoblja za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu", poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je kao i uvek, bila besprekorno odevena, sledeći svoj jedinstven i prepoznatljiv stil.

Ana je za ovu priliku odabrala karirano odelo, košulju i kaiš boje breskve, a sve to upotpunila je braon cipelama koje su njenom stajlingu dale poseban "šmek".

Ana Brnabić, Zoran Zaev

Tanjug/Zoran Žestić

Ana Brnabić, Zoran Zaev, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je rekla da je region danas pun izazova, navodeći odluku Prištine o taksama na srpsku robu za koju kaže da je uzdrmala sve regionalne sporazume.

Pročitajte još:

 

Zbog toga, naglašava, regionalna saradnja ide silaznom putanjom.

“Bez ekonomskog prosperiteta neće biti boljeg života za naše građane”, rekla je Brnabić.

Ana Brnabić, Zoran Zaev

Tanjug/Zoran Žestić

Ana Brnabić, Zoran Zaev, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Navela je da Priština treba još jednom da razmisli da li je izolacija i samoizolacija budućnost u regionu ili su budućnost ovakve incijative, poput integrisanog graničng prelaza.

Zatvorenici će izlaziti na slobodu svakog jutra u 8! Još strašnije je gde će ići nakon toga!

AUTOR: Alo.rs/ Kosovo online/ M. I. DATUM I VREME: 26.08.2019. 08:59 Očekuje se potvrda sledeće nedelje.

“Nemamo ništa važnije, pored evropskih integacija, od regionalne saradnje”, rekla je Brnabić i poručila da nećemo čekati da Priština promeni stav već će se ići u bilateralne sporazume o autorizovanim ekonomskih sertifikatima.

Srbija će, naglašava, ostati posvećena daljoj saradnji i promociji partnerstva.

Ana Brnabić, Zoran Zaev

Tanjug/Zoran Žestić

Ana Brnabić, Zoran Zaev, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

“Od ovoga zavisi ekonomski prosperitet regiona”, rekla je premijerka.

Zaev je rekao da je otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce kruna prijateljstva Srbije i Severne Makedonije i veliki posao na zajedničkom putu dve države ka EU. Naveo je da će zajednička granična kontrola doneti godišnje uštede od osam miliona evra.

Pročitajte i ovo:

 

Rekao je da je nedavno obeležana ogromna pobeda Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Brnabić otvaranjem Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

“To je veoma značajan infrastrukturni poduhvat i auto-putevima su povezani Atina i Brisel”, kaže Zaev. Naveo je da otvaranje integrisanog graničnog prelaza omogućava jednu kontrolu na granici što, dodaje, znatno doprinosi jačanju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Kako je rekao, Severna Makedonija sa Srbijom uspostavljaju zajedničku kontrolu prelazaka putnika i robe, te da pored završetka putne infrastrukture integrisani granični prelaz predstavlja poslednju fazu u kreiranju uslova za razmenu robe.

Bonus video

Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete